I Brođani na biskupskom ređenju grkokatoličkog biskupa mons. Milana Stipića

KRIŽEVCI - Mons. Milan Stipić, novoimenovani križevački vladika danas (subota 17. listopada) je pred grkokatoličkom katedralom Presvete Trojice u Križevcima zaređen za novoga biskupa/vladike Križevačke eparhije. Na svečanoj liturgiji biskupskog ređenja (hirotoniji) mons. Milana među brojnim vjernicima bili su i Brođani, vjernici brodske GKT župe Uzvišenja sv. Križa predvođeni svojim župnikom Aleksandrom Hmiljom, kao i predstavnici Hrvatske zajednice Ukrajinaca iz Slavonskog Broda.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 17.10.2020
I Brođani na biskupskom ređenju grkokatoličkog biskupa mons. Milana Stipića


Glavni zareditelj/rukopolagatelj bio je umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić, a suzareditelji zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić te apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. Na slavlju biskupskog ređenja sudjelovali su i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je i propovijedao, nad/biskupi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, grkokatolički biskupi iz Ukrajine, Mađarske, Sjeverne Makedonije i Austrije, te brojni svećenici istočnoga i zapadnog katoličkog obreda.Među njima bili su i vjernici iz Slavonskog Broda i okolice, predstavnici Hrvatske zajednice Ukrajinaca predvođeni svojim novim predsjednikom Vladom Karešinom, župljani brodske GKT župe Uzvišenja sv. Križa na čelu sa svojim župnikom o. Aleksandrom Hmiljom, a u liturgiji je sudjelovao i vlč. Robert Farkaš, župnik brodske RKT župe sv. Leopolda B. Mandića, biritualist (svećenik s pravom služenja po zapadnom i istočnom obredu), župnik GKT župe Kaniža/Šumeće o. Nikola Stupjak, i trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Robert Čabraja, vjeroučitelj u Slavonskom Brodu.

Zaređeni križevački vladika mons. Milan Stipić u zahvalnoj riječi istaknuo je da su katolici bizantskog obreda jedinstveni po svojoj tradiciji, liturgiji i duhovnoj baštini. „Povijesnim okolnostima nastali smo kao spoj istočne i zapadne crkvene tradicije, a u današnje vrijeme možemo biti svijetli znak zajedništva među kršćanima“, rekao je mons. Stipić. Istaknuo je da je Križevačka eparhija pozvana biti živom Crkvom koja naviješta Krista i njegovo Evanđelje, koja u duhu tog istog Evanđelja ima zadatak voditi brigu o onima koji su u ovom svijetu najpotrebniji, oni napušteni, zaboravljeni, osiromašeni i na bilo koji način unesrećeni, kako potiče papa Franjo.

Mons. Milan Stipić sa svoje je 42 godine postao jedan od 10 najmlađih biskupa u svijetu. Petnaesti je po redu vladika Križevačke eparhije, osnovane 1777. godine. Milan Stipić rođen je 1978. u Bosanskom Novom (BiH), a djetinjstvo je proveo u Lipiku gdje je i kršten. Za svećenika je zaređen 2003. u katedrali u Križevcima. Papa Franjo ga je na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna, imenovao novim biskupom jedine grkokatoličke biskupije u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji. Za svoje biskupsko geslo uzeo je riječi iz Psalma 117(118)  'Živjet ću i kazivat ću djela Gospodnja'. 
 
 
Na biskupskom ređenju bili su predstavnici Srpske pravoslavne Crkve i Crkava reformacijske baštine, izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske glavna tajnica Ureda Mirjam Katulić, ministrica kulture i medija i predsjednica Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen Koržinek, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Republike Hrvatske Šime Jerčić i drugi visoki uzvanici.
 
foto: Ivica Vlašić

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Visoka pobjeda Omladinca nad Naškom

Hrvoje Mišić se oprostio od NK Marsonije

123 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 5 osoba preminulo

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja