Humanitarnom akcijom obilježen "Dan mimoza"

Udruga Nada i Liga protiv raka Brodsko-posavske županije i ove godine u Sl. Brodu organizirali su tradicionalnu akciju naziva "Dan mimoza".

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.01.2018
Akcija se održala na Gradskoj tržnici od 10 do 12 sati. Riječ je o humanitarnoj akciji u kojoj se prodajom mimoza prikupljaju sredstva namijenjena prevenciji i ranom otkrivanju raka vrata maternice. Kampanja Dan mimoza posvećena je podizanju svijesti žena o potrebi odlaska na ginekološke preglede s ciljem učinkovitije prevencije te bolesti.

Rak vrata maternice ako se rano otkrije, u potpunosti je izlječiv. Uzročno je povezan s HPV infekcijom. U početnom stadiju raka vrata maternice simptoma najčešće nema. Kod razvijenog raka simptomi su nespecifični: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajeni iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena i umrlo 111 žena. Po pojavnosti na drugom je mjestu kod žena u dobi 40-49 godina i na trećem mjestu kod žena u dobi 30-39 godina.

Zadnje vijesti

Most kod Slavonskog i Bosanskog Broda opet otvoren

Policija: mi smo uvijek uz vas, čuvamo vas, a tako vi čuvajte nas!

Brodski tamburaši u borbi protiv koronavirusa

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji