Hrvoje Jurić električnim biciklom obišao svijet

Hrvoje Jurić iz Vrbice u Općini Semeljci pokraj Đakova je pravi pustolov i avanturist. On je prošle godine biciklom obišao cijeli svijet, dok se za tu avanturu pripremao nekoliko godina. Na kraju je uspio u svom naumu biciklom obići cijeli svijet, ali je na tom putu imao puno zanimljivih dogodovština pogotovo u velikim zemljama poput Rusije i Kanade.

Autor: Brodportal | Datum objave: 11.06.2020


 Hrvoje Jurić danas ima 34. godine te je bicikl počeo voziti 2011. godine i to sasvim slučajno. Iznenada se odlučio na put iz rodne Vrbice u Općini Semeljci pokraj Đakova do Pule i nazad. Zanimljivo što je taj put odradio na biciklu tada starom 30. godina, dok prije toga uopće nije vozio ozbiljne biciklističke vožnje. Tako je do Pule i nazad napravio 1.200 km sa 100 eura te se tada kod njega rodila ideja i za nešto veće stvari koje su došle u godinama kasnije.

Tako je Jurić 2012. godine krenuo na put oko Europe nakon čega je napisao knjigu. Za 2013. godinu izabrao je put do samog sjevera Norveške na Nordkapp, ali preko Alpi što je bila dužina od 6.000 km. Godinu kasnije, dakle, 2014. odlučio se obići samo Alpe sa svih strana, talijanske, njemačke, austrijske, švicarske i francuske. U 2015. godini izabrao je put po cijeloj Hrvatskoj od Vukovara do Čakovca u Međimurju, pa do Buje u Istri i na kraju sa ciljem u Dubrovniku. Prema samom sjeveru Norveške Nordkappu išao je ponovno i to 2016. godine, ali sada u zimskim uvjetima na temperaturi od -22 stupnja. U 2017. godini vozio je od Londona do Istanbula, dok je cijelu 2018. godinu slagao plan za put oko svijeta. Na kraju se to ostvarilo prošle godine. Za to mu je trebalo 133 dana, 6 sati i 3. minute te je za to vrijeme napravio 29.061 km. Samim time ušao je u izbor za Guinnessovu knjigu rekorda te do kraja ove godine čeka i službenu potvrdu.

Za Put oko svijeta Jurić se pripremao 3 godine te se ta avantura i velika pustolovina sastojala od 4 dijela. Vozio je na električnom biciklu, dok je u pratnji imao Matiju Pospihalja iz Orahovice. Dnevno je prelazio po 300 km u svakom danu, dok je bilo i vrlo ekstremnih uvjeta i jako opasnih situacija u kojima se nalazio. Prvi dio puta oko svijeta bio je od Zagreba do Vladivostoka, drugi po Australiji, treći je bila Kanada, a četvrti po Europi. Tako je Hrvoje Jurić iz Zagreba krenuo prema Sloveniji, pa je redom prolazio: Mađarsku, Češku, Poljsku, Litvu, Latviju i Rusiju. Kroz cijelu Rusiju od njenog zapada pa do samog istoka do Vladivostoka imao je 8 vremenskih zona. Ujedno mu je put kroz Rusiju bio najteži iz puno razloga, a poteškoće su imali na samom ulasku u zemlju.

Ako je kroz Rusiju imao puno problema oko samog ulaska u zemlju pa do jako loših cesta i do suludih vozača, barem je imao gostoljubivost i srdačnost domaćih Rusa.

Kada je završio prvi dio Puta oko svijeta od Zagreba do Vladivostoka avionom se za 37 sati leta s istoka Rusije prebacio u Australiju. Tamo je odradio treću etapu po cijeloj zemlji poznatoj po klokanima, da bi se onda avionom prebacio na sami zapad Aljaske u Kanadi. Tamo je počeo treći dio njegove avanture te je vozio od zapada pa sve do Halifaxa na istoku Kanade. Na tom putu bježao je od kojota i bizona, dok je na cesti imao nekoliko susreta s medvjedima.

Kada je došao u Halifax na istoku Kanade, avionom se prebacio u Portugal u kojem je počela posljednja četvrta etapa njegovog Puta oko svijeta. Iz Portugala je krenuo u Španjolsku, pa Francusku, Italiju, Sloveniju te je završio na cilju u Zagrebu. Imao je 2 bicikla jer je 1 bio za rezervu kojem je u transportu u avionu pukla rama pa je bio neupotrebljiv. Ovaj s kojim je vozio je na cijelom Putu oko svijeta izdržao premda je imao problema s električnim pogonom kao i s neizbježnim bušenjem guma.

Ove godine Hrvoje Jurić planira objaviti knjigu velikog formata na 200 stranica, dok slijedeće godine u siječnju ili veljači planira vožnju po Norveškoj od samoj juga mjesta Lindesnes pa do sjevera na Nordkappu.

Zadnje vijesti

Započinje jesenska deratizacija na području Slavonskog Broda

Projurio kraj znaka stop, probio zid kuće i preminuo na mjestu

Priznanja brodskoj bolnici za doprinose u ratu i miru

FOTO GALERIJA

Dani Erasmusa obilježeni u Ekonomsko-birotehničkoj školi

I Brođani na biskupskom ređenju grkokatoličkog biskupa mons. Milana Stipića

Najsretnije osiguranike Euroherc i Adriatic razveselili najnovijim Golfovima i novčanim nagradama!

Još jedna generacija uspješno završila tečaj ronjenja

Na 5100 m2 50.000 artikala, upošljava 48 djelatnika