Hrvatsko-ugarsku nagodbu prihvatio Hrvatski sabor

Dogodilo se na današnji dan 24. rujna

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 24.09.2021
Hrvatsko-ugarsku nagodbu prihvatio Hrvatski sabor


 1814. zbog kuge koja vlada u Bosanskom Brodu (tada Turski Brod), od koje je umrlo 39 ljudi, zatvoreni su prijelazi preko Save kod Broda.

1868. Hrvatski sabor u kojem su većinu imali mađaroni prihvatio je Hrvatsko-ugarsku nagodbu kojom je Hrvatska samostalna na području zakonodavstva, uprave, bogoštovlja, nastave i pravosuđa, ali ne i na području financija. Ostao je i problem pripadnosti Rijeke što je riješeno“, „privremenim“ rješenjem (tzv. „Riječka krpica“) koji je u praksi išao u korist Mađara.

1895. položen je u Brodu kamen temeljac za židovski hram Tempel u današnjoj Ulici Petra Krešimira. Brodska židovska zajednica u to vrijeme je imala 500 duša. Kada su raščišćivane ruševine, nakon Drugog svjetskog rata, na mjestu srušene sinagoge nađena je povelja uzidana u temelje hrama. 

1895. prva žena obišla svijet na biciklu.

1908. u Brodu na Savi djelovao je ŠK Marsonija, prvi nogometni klub u Slavoniji. Osnivači brodske Marsonije bili su nogometaši zagrebačkog HAŠK-a i Concordije Wselsky, Štancl, Koloman Benčević i drugi igrači. Budući da je ŠK Marsonija bio đački ferjalni klub, djelovanje mu se svodilo na ljetni rad dva do tri mjeseca svake godine. 

1910. na temelju Zakona o uređivanju seoskih općina, iz upravne jedinice Vrpolje izdvojeno mjesto Strizivojna, koje je postalo samostalna upravna općina. 

1957. otvoren je najveći stadion u Europi (Camp Nou u Barceloni).

1960. porinut je prvi nuklearni nosač aviona u svjetskoj povijesti. Bio je to moćni USS Enterprise, ponos američke flote, takve veličine da još i danas nosi titulu najdužeg ratnog broda u svijetu sa svojih 342 metra dužine.

1971. Engleska vlada protjerala 90 sovjetskih diplomata zbog navodne špijunaže.

1979. pokrenuta je prva komercijalna usluga s javnom elektroničkom poštom.

1986. Beogradski list „večernje novosti“ objavio Memorandum Srpske akademije znanosti i umjetnosti, koji je potom dobio tretman srpskog nacionalnog programa i izazvao žestoke kritike u Srbiji i drugim republikama bivše Jugoslavije, posebno u Hrvatskoj. 

1990. Istočna Njemačka formalno napustila Varšavski pakt.

1992. Noć na bBrodskom području za vrijeme Domovinskog rata prolazi relativno mirno sve do jutarnjih sati kad počinje napad neprijatelja na sela zapadnog dijela općine Bebrinu i Stupničke Kute, a nekoliko minuta kasnije i Slavonski Brod. Na grad je palo oko 20-ak granata, a dvije su osobe ranjene. 

2002. Britanska vlada objavila je dossier o iračkom programu naoružanja, tvrdeći da irački predsjednik Saddam Hussein može lansirati oružje za masovno uništenje za samo 45 minuta, što je poslužilo kao opravdanje za agresiju na Irak, ali se kasnije pokazalo da je tvrdnja bila lažna.

2008. umro je u Zagrebu jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača Vice Vukov. U zgradi Sabora 2005. je pao i zadobio teške ozljede glave. Prevezen je u bolnicu Sestara milosrdnica, no nakon operacije pao je u komu. Nakon 34 mjeseca borbe za život preminuo je u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici. 

2011. U Slavonskom Brodu otvaranjem novog, većeg i ljepšeg molitvenog prostora u Zajčevoj ulici obilježena je dvadeseta godišnjica Islamske zajednice. 

2020. U Slavonskom Brodu održan 11. po redu Kongres pilinara jugoistočne Europe. Ova manifestacija okupila je predstavnike pilinarske industrije iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije a prepoznata je i na europskom nivou posebno sudionika iz Austrije, Njemačke, Italije kao i predstavnika europskih udruženja iz Bruxellesa. Tematski fokus ove godine bio je mobilizacija dodatnih količina sirovine i povlačenje sredstava iz EU fondova. 

Rođeni na današnji dan su: Omer – paša Latas (1806), Marijan Derenčin, političar i književnik (18309, Mihovil Pavlek-Miškina, hrvatski književnik (1887.), američki književnik, F. Scott Fitzgerald (1896.), iranski političar i vjerski vođa (ajatolah) Homeini (1902.), Zuko Džumhur, bosanskohercegovački putopisac (1920), Slaven Zambata, nogometaš (1940), Vlatko Stefanovski, makedonski gitarista (1957), William Klinger, hrvatski povjesničar (1972). 

Umrli na današnji dan su: Ivo Ćipiko, hrvatski književnik (1923.), fra Rafael Kalinić, hrvatski mučenik (1943.), Hans Geiger, njemački fizičar (1945.), Theodor Seuss Geisel, američki pisac (1991.), Ivica Sudnik, hrvatski publicist (2002.), Françoise Sagan, francuska književnica (2004.). 

Zadnje vijesti

Vanesa brončana na Europskom prvenstvu

Udruga Marsonia Zagreb okuplja sve zagrebačke Brođane na jednome mjestu

48 novooboljelih osoba od Covid-19 u proteklih 24 sata

FOTO GALERIJA

Obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje