Hrvatsko-ugarska nagodba

Dogodilo se na današnji dan 24. rujna

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 24.09.2019
Hrvatsko-ugarska nagodba
 1213. ubijena je hrvatska i ugarska kraljica Gertruda od Merana.

1757. rodio se u Brodu na Savi Andrija Antun Brlić, otac Ignjata Alojzija Brlić. Andrija Antun Brlić napisao je ciklus epskih pjesama o bojevima s Turcima i zapisao poznatu „Slavonsku Juditu“. Umro je 24. svibnja 1804. godine. 

1814. zbog kuge koja vlada u Bosanskom Brodu (tada Turski Brod), od koje je umrlo 39 ljudi, zatvoreni su prijelazi preko Save kod Broda. 

1868. Hrvatski sabor u kojem su većinu imali mađaroni prihvatio je Hrvatsko-ugarsku nagodbu , kojim je uređen položaj Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije i Kraljevine Ugarske unutar ugarskog dijela Austro-ugarske Monarhije. Po nagodbi Hrvatska je samostalna na području zakonodavstva, uprave, bogoštovlja, nastave i pravosuđa, a ostali su poslovi zajednički. Glavni su bili problemi nagodbe činjenica da Hrvatska nije dobila samostalnost na području financija kao i neriješen problem pripadnosti Rijeke što je riješeno „provizorijem“, „privremenim“ rješenjem (tzv. „Riječka krpica“) koji je u praksi išao u korist Mađara.

1895. položen je kamen temeljac za židovski hram Tempel u današnjoj Ulici Petra Krešimira. Sinagoga je stajala 30 tisuća kruna, a brodska židovska zajednica u to vrijeme je imala 500 duša. Kada su raščišćivane ruševine, nakon Drugog svjetskog rata, na mjestu srušene sinagoge nađena je povelja uzidana u temelje hrama. 

1908. u Brodu na Savi djelovao je ŠK Marsonija, prvi nogometni klub u Slavoniji. Osnivači brodske Marsonije bili su nogometaši zagrebačkog HAŠK-a i Concordije Wselsky, Štancl, Koloman Benčević i drugi igrači. Budući da je ŠK Marsonija bio đački ferjalni klub, djelovanje mu se svodilo na ljetni rad dva do tri mjeseca svake godine. 

1910. na temelju Zakona o uređivanju seoskih općina, iz upravne jedinice Vrpolje izdvojeno mjesto Strizivojna, koje je postalo samostalna upravna općina. 

1957. otvoren je najveći stadion u Europi (Camp Nou u Barceloni).

1960. godine porinut je prvi nuklearni nosač aviona u svjetskoj povijesti. Bio je to moćni USS Enterprise, ponos američke flote, takve veličine da još i danas nosi titulu najdužeg ratnog broda u svijetu sa svojih 342 metra dužine.

1979. pokrenuta je prva komercijalna usluga s javnom elektroničkom poštom.

1986. Beogradski list „Večernje novosti“ objavio Memorandum Srpske akademije znanosti i umjetnosti, koji je potom dobio tretman srpskog nacionalnog programa i izazvao žestoke kritike u Srbiji i drugim republikama bivše Jugoslavije, posebno u Hrvatskoj 

1992. Noć na Brodskom području za vrijeme Domovinskog rata prolazi relativno mirno sve do jutarnjih sati kad počinje napad neprijatelja na sela zapadnog dijela općine Bebrinu i Stupničke Kute, a nekoliko minuta kasnije i Slavonski Brod. Na grad je palo oko 20-ak granata, a dvije su osobe ranjene. 

2002. Britanska vlada objavila je dossier o iračkom programu naoružanja, tvrdeći da irački predsjednik Saddam Hussein može lansirati oružje za masovno uništenje za samo 45 minuta, što je poslužilo kao opravdanje za agresiju na Irak, ali se kasnije pokazalo da je tvrdnja bila lažna.

2008. Na današnji je dan umro je u Zagrebu jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača Vice Vukov. Podrijetlom s otoka Zlarina kraj Šibenika. U zgradi Sabora 2005. je pao i zadobio teške ozljede glave. Prevezen je u bolnicu Sestara milosrdnica, no nakon operacije pao je u komu. Nakon 34 mjeseca borbe za život preminuo je na današnji dan u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici, kamo je premješten iz bolnice Sestara milosrdnica.

2011. U Slavonskom Brodu otvaranjem novog, većeg i ljepšeg molitvenog prostora u Zajčevoj ulici obilježena je dvadeseta godišnjica Islamske zajednice. 

Rođeni: Mihovil Pavlek-Miškina, hrvatski književnik (1887.), američki književnik, F. Scott Fitzgerald (1896.), iranski političar i vjerski vođa (ajatolah) Ruhollah Mussawi Hendi Homeini (1902.), Zuko Džumhur, bosanskohercegovački putopisac (1920.), Slaven Zambata, nogometaš (1940.), William Klinger, hrvatski povjesničar (1972.).

Umrli: Ivo Ćipiko, hrvatski književnik (1923.), fra Rafael Kalinić, hrvatski mučenik (1943.), Hans Geiger, njemački fizičar (1945.), Dr. Seuss (Theodor Seuss Geisel), američki pisac (1991.), Ivica Sudnik, hrvatski publicist (2002.), Françoise Sagan, francuska književnica (2004.), Vice Vukov (2008.).

Zadnje vijesti

Srušena u bombardiranju oštećena zgrada Prve hrvatske štedionice

Pismo nadbiskupa Hranića o slavlju Velikoga tjedna i vazmenog trodnevlja

Virtualna akcija #GrančicaMira Mladeži HDZ-a Brodsko-posavske županije

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji