Hrvatskim poljoprivredicima najniže kamatne stope na kredite u Europi – otvoren put prema investicijama.

Povoljnijim kreditima do veće konkurentnosti

Autor: Franciska Kohon | Datum objave: 09.08.2018


 Od 1. rujna hrvatskim poljoprivrednicima postat će dostupni krediti po najpovoljnijim kamatnim stopama. Riječ je o programu mikro i malih zajmova koji će se sufinancirati iz Europskog poljoprivrednog fonda za regionalni razvoj, a koji je na raspolaganju poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda te subjektima koji djeluju u sektoru šumarstva. Povoljniji krediti trebali bi imati pozitivne posljedice na cijelu poljoprivredu.

Osim niskih otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda ili elementarnih nepogoda koje su uništavale čitave usjeve, hrvatski poljoprivrednici godinama se bore i s visokim kamatnim stopama na kredite. 

No to više ne će biti slučaj i to zahvaljujući novim, povoljnijim kreditima. Upravo su visoke kamatne stope, navode iz Hrvatske poljoprivredne komore, jedan od razloga zbog kojih su hrvatski proizvodi morali biti skuplji, jer inače bavljenje poljoprivredom ne bi bilo isplativo. Kamatne stope su kočile i investicije.  Ti, povoljni krediti, ističe Matija Brlošić, dopredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, ujedno su i alternativa za povlačenje sredstava iz europskih fondova.  I to sve uz stope od 0.1 do 1%. S obzirom na postojeće stanje, procjenjuje se da će kamatne stope biti od 5 do 10% niže nego do sada. 

Novi uvjeti kreditiranja velik su korak naprijed i u dostizanju drugih europskih zemalja.  Iz Hrvatske poljoprivrede komore zato očekuju povećanje broja investicija, konkurentnosti, ali i promjenu smjera poljoprivrede. Hrvatski poljoprivrednici do sada su primarno bili proizvođači. Od 1. rujna, to bi se polako moglo početi mijenjati. 

 
Zadnje vijesti

Olimpik počeo pripreme za novu kajakašku sezonu

U Slavonskom Brodu prvi multidisciplinarni tim za osteoporozu u Hrvatskoj

VIDEO Komarci i dalje maltretiraju građane

SPORT

Veliki favoriti za osvajanje naslova prvaka Hrvatske

Olimpik počeo pripreme za novu kajakašku sezonu

FOTO GALERIJA

VIDEO Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila ured u Brodsko-posavskoj županiji

Brojni vjernici hodočastili Gospi Brze Pomoći; svečano misno slavlje predvodio kardinal Vinko Puljić

Na Korzu predstavljene slike iz 3D radionice Filipa Mrvelja

3. Dječja smotra folklora okupila 200-ak malih folkloraša

Obilježena 26. obljetnica pada Bosanskog Broda