Hrvatskim poljoprivredicima najniže kamatne stope na kredite u Europi – otvoren put prema investicijama.

Povoljnijim kreditima do veće konkurentnosti

Autor: Franciska Kohon | Datum objave: 09.08.2018


 Od 1. rujna hrvatskim poljoprivrednicima postat će dostupni krediti po najpovoljnijim kamatnim stopama. Riječ je o programu mikro i malih zajmova koji će se sufinancirati iz Europskog poljoprivrednog fonda za regionalni razvoj, a koji je na raspolaganju poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda te subjektima koji djeluju u sektoru šumarstva. Povoljniji krediti trebali bi imati pozitivne posljedice na cijelu poljoprivredu.

Osim niskih otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda ili elementarnih nepogoda koje su uništavale čitave usjeve, hrvatski poljoprivrednici godinama se bore i s visokim kamatnim stopama na kredite. 

No to više ne će biti slučaj i to zahvaljujući novim, povoljnijim kreditima. Upravo su visoke kamatne stope, navode iz Hrvatske poljoprivredne komore, jedan od razloga zbog kojih su hrvatski proizvodi morali biti skuplji, jer inače bavljenje poljoprivredom ne bi bilo isplativo. Kamatne stope su kočile i investicije.  Ti, povoljni krediti, ističe Matija Brlošić, dopredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, ujedno su i alternativa za povlačenje sredstava iz europskih fondova.  I to sve uz stope od 0.1 do 1%. S obzirom na postojeće stanje, procjenjuje se da će kamatne stope biti od 5 do 10% niže nego do sada. 

Novi uvjeti kreditiranja velik su korak naprijed i u dostizanju drugih europskih zemalja.  Iz Hrvatske poljoprivrede komore zato očekuju povećanje broja investicija, konkurentnosti, ali i promjenu smjera poljoprivrede. Hrvatski poljoprivrednici do sada su primarno bili proizvođači. Od 1. rujna, to bi se polako moglo početi mijenjati. 

 
Zadnje vijesti

U blizini Novog Topolja prometna nesreća s teško ozlijeđenim osobama

U Brodu održan Filmski festival

VIDEO Kristina Kegljen radi na novim sjajnim projektima

SPORT

Reorganizacija Futsala

Tri druge lige od jeseni 2019. godine

NAJČITANIJE DANAS

Počinje 23. Novogradiško glazbeno ljeto

Četiri večeri odlične zabave uz S.A.R.S., Hanku Paldum, Plavi orkestar, Bebeka...

FOTO GALERIJA

U Koraću održana 6. Smotra folklora 'Gospi u čast'

Svetkovina svetog Lovre svečano proslavljena u Požegi

Novi radovi na proširenju kolnika i izgradnji biciklističke trake u Budakovoj ulici

Doživotni zavjeti sestre Ivane Ćurić, redovnice Družbe Kćeri Božje Ljubavi

11. Kukuruzijada u Gornjim Andrijevcima, najbolja do sada