Hrvatski sabor prihvatio Hrvatsko-ugarsku nagodbu

Dogodilo se na današnji dan 24. rujna

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 24.09.2020
Hrvatski sabor prihvatio Hrvatsko-ugarsku nagodbu


 1213. ubijena je hrvatska i ugarska kraljica Gertruda od Merana.

1814. zbog kuge koja vlada u Bosanskom Brodu (tada Turski Brod), od koje je umrlo 39 ljudi, zatvoreni su prijelazi preko Save kod Broda. 

1868. Hrvatski sabor u kojem su većinu imali mađaroni prihvatio je Hrvatsko-ugarsku nagodbu kojom je Hrvatska j samostalna na području zakonodavstva, uprave, bogoštovlja, nastave i pravosuđa, a ostali su poslovi zajednički. Hrvatska nije dobila samostalnost na području financija a ostao je i  problem pripadnosti Rijeke što je riješeno“, „privremenim“ rješenjem (tzv. „Riječka krpica“) koji je u praksi išao u korist Mađara.

1895.  položen je u Brodu kamen temeljac za židovski hram Tempel u današnjoj Ulici Petra Krešimira. Brodska židovska zajednica u to vrijeme je imala 500 duša. Kada su raščišćivane ruševine, nakon Drugog svjetskog rata, na mjestu srušene sinagoge nađena je povelja uzidana u temelje hrama. 

1908. u Brodu na Savi djelovao je ŠK Marsonija, prvi nogometni klub u Slavoniji. Osnivači brodske Marsonije bili su nogometaši zagrebačkog HAŠK-a i Concordije Wselsky, Štancl, Koloman Benčević i drugi igrači. Budući da je ŠK Marsonija bio đački ferijalni klub, djelovanje mu se svodilo na ljetni rad dva do tri mjeseca svake godine. 

1910. na temelju Zakona o uređivanju seoskih općina, iz upravne jedinice Vrpolje izdvojeno mjesto Strizivojna, koje je postalo samostalna upravna općina. 

1957. otvoren je najveći stadion u Europi (Camp Nou u Barceloni).

1960. porinut je prvi nuklearni nosač aviona u svjetskoj povijesti. Bio je to moćni USS Enterprise, ponos američke flote, takve veličine da još i danas nosi titulu najdužeg ratnog broda u svijetu sa svojih 342 metra dužine.

1979. pokrenuta je prva komercijalna usluga s javnom elektroničkom poštom.

1986. Beogradski list  „večernje novosti“ objavio Memorandum Srpske akademije znanosti i umjetnosti, koji je potom dobio tretman srpskog nacionalnog programa i izazvao žestoke kritike u Srbiji i drugim republikama bivše Jugoslavije, posebno u Hrvatskoj.

1992. Noć na Brodskom području za vrijeme Domovinskog rata prolazi relativno mirno sve do jutarnjih sati kad počinje napad neprijatelja na sela zapadnog dijela općine Bebrinu i Stupničke Kute, a nekoliko minuta kasnije i Slavonski Brod. Na grad je palo oko 20-ak granata, a dvije su osobe ranjene. 

2002. Britanska vlada objavila je dossier o iračkom programu naoružanja, tvrdeći da irački predsjednik Saddam Hussein može lansirati oružje za masovno uništenje za samo 45 minuta, što je poslužilo kao opravdanje za agresiju na Irak, ali se kasnije pokazalo da je tvrdnja bila lažna.

2008. umro je u Zagrebu jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača Vice Vukov. Podrijetlom s otoka Zlarina kraj Šibenika. U zgradi Sabora 2005. je pao i zadobio teške ozljede glave. Prevezen je u bolnicu Sestara milosrdnica, no nakon operacije pao je u komu. Nakon 34 mjeseca borbe za život preminuo je u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici. 

2011. U Slavonskom Brodu otvaranjem novog, većeg i ljepšeg molitvenog prostora u Zajčevoj ulici obilježena je dvadeseta godišnjica Islamske zajednice. 

Rođeni na današnji dan su: Omer –paša Latas (1806), Mihovil Pavlek-Miškina, hrvatski književnik (1887.), američki književnik, F. Scott Fitzgerald (1896.), iranski političar i vjerski vođa (ajatolah) Homeini (1902.), Zuko Džumhur, bosanskohercegovački putopisac (1920), Slaven Zambata, nogometaš (1940), Vlatko Stefanovski, makedonski gitarista (1957), William Klinger, hrvatski povjesničar (1972). 

Umrli na današnji dan su:), Ivo Ćipiko, hrvatski književnik  (1923.), fra Rafael Kalinić, hrvatski mučenik (1943.), Hans Geiger, njemački fizičar (1945.), Dr. Seuss (Theodor Seuss Geisel), američki pisac (1991.), Ivica Sudnik, hrvatski publicist (2002.), Françoise Sagan, francuska književnica (2004.).

Zadnje vijesti

Neovisno o poslu kojim se bave, većina građana ne želi se cijepiti protiv koronavirusa

Kakvo je stanje s osobljem u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević"?

Do ponedjeljka otvorenje prijava na županijski natječaj za programe iz kulture

FOTO GALERIJA

Održana završna konferencija projekta "KUL centar"

Započeli radovi na izgradnji parkirališta u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

Nakon dvjesto dana izolacije - pjesma i molitva u dvorištu Doma za starije

Konstituiran Senat Sveučilišta u Slavonskom Brodu

U Slavonskom Brodu kampanja “Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“