Hrvatski recept 'Bolje kuna danas, nego sto sutra' jednosmjerni je put za propast

Jednom davno sam na nekom forumu nabasao na zanimljiv upit - "Zašto Hrvati pretvaraju pobjede u poraze, a Srbi poraze u pobjede?" Na to još danas nisam dobio odgovor, a jedan od stupova svega je famozno "bolje kuna danas, nego sto sutra".

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 13.10.2013


Ponosni porazima, pokisli pobjedama

Ovo pišem razočaran tekmom protiv Belgije gdje smo ganjajući pobjedu igrali s pet braniča da bi izbornik na kraju slavodobitno utvrdio kako je 'zadovoljan igrom'. Svi su išli na činjenicu kako je Belgija jaka i u formi, no sjećam se dana kada smo igrali i protiv daleko jačih reprezentacija i nismo spuštali glave. Nogomet je kod nas gotovo uvijek mikro prikaz makro stanja. Nekada smo ponosni bili lideri u brojnim svjetskim poljima (poput recimo uzgoja industrijskog kanabisa), a sada u svemu kaskamo i još se time ponosimo.

Mala država, malo stanovnika? Čista glupost! Lošiji igrači od belgijskih? Niti u to se ne bih kladio... Naš problem je uvijek bio psihološke prirode. Ničim vlastitim nismo zadovoljni, korupcija nam je postala jedini način ostvarenja vlastitih interesa, a cilj nam je postao jedini prioritet - dok put do cilja želimo zaobići. Cro Cop osvoji K1, svi govore o slaboj konkurenciji, Hrvatska je treća na Mundijalu, svi pričaju o sreći ili lošem izborniku, ali kad smo na svjetskoj ljestvici prvi po seksu (što je naravno fikcija) - onda to uzimamo kao očitu istinu.

Uvezimo kreaciju ako sami ne znamo

Stvaranje novca i novih vrijednosti je, dojma sam, potonulo onog trena kada djeca više nisu išla igrati nogomet na igrališta i kada im je književno djelo postalo predmet sprdnje. Skupo je platiti za školu klavira ili tae-kwon-do termine, ali za novi iPhone nikakav problem nije izvaliti tisuće kuna, čak ni ako je dijete tek peti osnovne. Gospodarstvo je pak potonulo kada su pojedinci počeli koristiti kredite i poticaje za kupovinu vlastitih auta i nekretnina, a politika nikada zapravo nije niti bila na vlastitim nogama, što zbog mita, što zbog Udbe.

Srbi tako slave grandiozne poraze, poput Leonide i Termopila, dok mi ne znamo proslaviti ni pobjedu u stilu - zato su one sve rjeđe, a porazi sve miliji. Recept 'Bolje gol nego nijedan ili dva' obija nam se o glavu jer smo postali veći ziheraši od starih piljkaroša pored osnovne škole. Život na kredit polako se počeo otplaćivati, a dalekosežne posljedice tek dolaze. Belgijci su uložili u sutra, mi živimo za jučer - jedini recept za spas je pronalazak ljudi koji žele 'stotku sutra', makar takvi bili iz Belgije... Ili Konga?

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Popis punktova za cijepljenje do kraja tjedna

Crni petak za Dubrovnik i Osijek

92 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 2 osobe preminule

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću