Hrvatski kajakaški savez proglasio Vanesu Tot najuspješnijom sportašicom

U listopadu 2016. došlo je do promjene vodstva Kluba – izabran je novi predsjednik, dopredsjednik, tajnica i članovi Izvršnoga odbora. Početkom 2017. srušena je stara klupska zgrada i Klub je preseljen u novi (privremeni) prostor u SD „Vijuš“ koji tek djelomično zadovoljava uvjete rada. Unatoč otežanim uvjetima rada, godina je bila bogata aktivnostima, osobito na sportskom planu gdje su postignuti veoma dobri ekipni i izvrsni pojedinačni rezultati.

Autor: Brodportal | Datum objave: 25.12.2017
Vanesa Tot – NAJ kajakašica/ kanuistica Hrvatske u 2017.

Kanuistica Vanese Tot uvrštena je, temeljem sportskih rezultata u 2016., u program potpore Hrvatskoga olimpijskog odbora. Vanesa je u svibnju 2017. boravila u međunarodnom kampu za nadarene kanuistice u Mađarskoj te tijekom sezone zabilježila 8 nastupa u sastavu hrvatske reprezentacije na kojima je osvojila ukupno 7 odličja (5 zlata i 2 bronce). Kruna njezine karijere, ali i 64-godišnjega rada Kluba je, brončana medalja na Europskom juniorskom prvenstvu u Beogradu u lipnju 2017. te 13. mjesto među kanuisticama juniorkama svijeta na dionici od 200m i 15. mjesto na dionici od 500m. Zahvaljujući sjajnim rezultatima, u prosincu o.g. Hrvatski kajakaški savez proglasio je Vanesu najuspješnijom sportašicom – u kajak-kanu sportu – u 2017. godini.

Ukupno 11 odličja za reprezentaciju

Kajakašica Inga Karakaš predstavljala je u srpnju 2017. naš Klub, grad, županiju i državu na Europskim igrama mladih u mađarskom Gyoru. Inga, kanuist Darko Erceg i kanuistica Lana Turšić nastupili su, u sastavu hrvatske kajakaške reprezentacije, na jakoj Međunarodnoj regati u Brandenburgu (Njem, svibanj 2017.). Najbolji rezultat postigao je Darko – u dvokleku s partnerom Rafaelom Kolundžićem (KKK „Oriolik“ iz Slavonskoga Kobaša) ostvario je direktan plasman u A finale te u finalu zauzeo 6. mjesto. Mladi reprezentativac nastupio je potom na jakoj Međunarodnoj regati u Auronzu (ITA, srpanj 2017.) na kojoj je osvojio čak 4 odličja (2 zlata i srebro u kanuu dvokleku s Kolundžićem te zlato u kanuu jednokleku). Ponosni smo na činjenicu da su Darko i Vanesa osvojili čak 11 odličja (8 zlatnih, 1 srebrno i 2 brončana) u sastavu hrvatske kajak-kanu reprezentacije.

Inga i Darko nastupili su i na Turniru olimpijskih nada u češkim Račicama gdje je opet briljirao Darko, jedini hrvatski reprezentativac koji je na tom (neslužbenom svjetskom prvenstvu za mlađe uzraste) izborio čak dva A finala (C-1 200m i C-2 200m s Rafaelom Kolundžićem) u kojima je zauzeo 9. mjesto.

Tradicionalna kajak-kanu regata

I ove je godine, povodom obilježavanja Dana Brodsko-posavske županije i Dana grada Slavonskoga Broda, na Savi u centru grada, u organizaciji KKK „Marsonia“, održana tradicionalna Međunarodna regata „SLAVONSKI BROD 2017.“. Na programu regate bile su ukupno 23 utrke i na istoj je nastupilo 13 klubova (8 iz RH, 3 iz Srbije i 2 iz Bosne i Hercegovine) s preko 200 sportaša. Na programu regate bile su i tri memorijalne utrke u spomen tragično preminulih članova kluba domaćina Ivice Blaževića, Vedrana Ribića i Ivana Vrhovca, čiji su pobjednici nagrađeni peharima.

Osvajači Kupa RH i državni (vice)prvaci

Tijekom sezone sportaši Kluba nastupili su na 4 kola Kupa RH, 9 tuzemnih i 6 inozemnih regata/ kupova, na Državnom prvenstvu (za kadete, juniore i seniore) u maratonu na mirnim vodama, Državnom prvenstvu (za kadete, juniore i seniore) u sprintu na mirnim vodama te Državnom prvenstvu za seniore u spustu na divljim vodama.

Nakon zbrajanja bodova iz sva četiri kola Kupa RH, utvrđen je ukupni pojedinačni poredak po godištima i disciplinama te su dodijeljene medalje osvajačima Kupa:

zlato: Darko Erceg (2), Inga Karakaš (2), Inga Karakaš-Lana Turšić;

srebro: Lana Turšić, Domagoj Babić, Mateo Karakaš;

bronca: Lana Turšić, Domagoj Babić-Ivan Fran Arar, Hana Ćerić, Dora Opačak, Dora Opačak-Rea Kruljac.

Na Državnom prvenstvu u maratonu na mirnim vodama 15. travnja 2017. na Kupi u Sisku odličja su osvojili kadeti Domagoj Babić (K-1, srebro), Ivan Fran Arar (K-1, bronca) i Hana Ćerić (K-1, bronca), juniori Darko Erceg (C-1, srebro), Vanesa Tot (K-1, srebro) i Inga Karakaš (K-1, bronca) te senior Ivan Erceg (C-1, bronca). Juniori Marsonije osvojili su treće mjesto u ekipnom poretku.

Na Prvenstvu Republike Hrvatske u sprintu na mirnim vodama, održanom od 4. do 6. kolovoza 2017. na zagrebačkom jezeru Jarun, juniori i kadeti Marsonije osvojili su 2. mjesto (i titulu viceprvaka RH) u ekipnom poretku. Ni pojedinačni rezultati nisu izostali – osvojena su ukupno 34 odličja, od čega 7 zlatnih (i tako 7 naslova prvaka RH), 23 srebrna (i tako 23 naslova viceprvaka RH) i 5 brončanih.

Vanesa Tot postala je peterostruka juniorska prvakinja RH (K1 200m, C1 200m, K1 500m, K1 1000m i K2 200m s partnericom Ingom Karakaš); osim toga, osvojila je zlato (C1 200m) i srebro (K1 200m) u seniorakoj kategoriji. Inga Karakaš trostruka je juniorska viceprvakinja RH (K1 1000m, K2 500m i K2 1000m) te osvajačica dviju brončanih odličja (K1 200m i K1 500m juniorke). Lana Turšić trostruka je juniorska viceprvakinja RH (C1 200m, K2 500m i K2 1000m). Darko Erceg peterostruki je juniorski viceprvak RH (C1 200m, C1 500m i C1 1000m te C2 200m i C2 1000m s partnerom Gabrielom Babićem) te osvajač brončanoga odličja (C2 500m s partnerom Viktorom Akšamovićem).

Domagoj Babić-Ivan Fran Arar kadetski su prvaci RH (K2 500m) i kadetski viceprvaci (K2 1000m), a Domagoj Babić kadetski je viceprvak RH (K1 500m i K1 1000m). Hana Ćerić kadetska je viceprvakinja RH (K1 500m i K1 1000m), a Hana Ćerić-Dora Opačak kadetske su viceprvakinje RH (K2 500m i K2 1000m); Hana Ćerić-Dora Opačak-Rea Kruljac-Virginia Lepoglavec osvojile su 2 bronce (K4 500m i K4 1000m). Mateo Karakaš-Vili Ćerić kadetski su viceprvaci RH (C2 500m i C2 1000m), a Mateo Karakaš kadetski je viceprvak RH (C1 500m i C1 1000m); Domagoj Babić-Ivan Fran Arar-Adam Akšamović-Mateo Karakaš kadetski su viceprvaci RH (K4 500m i K4 1000m).

Na Državnom prvenstvu u spustu na divljim vodama 11. studenog 2017. u Zagrebu Brigita Bakić osvojila je zlatno odličje te ponovila svoj prošlogodišnji uspjeh i obranila titulu seniorske prvakinje RH (samo ovoga puta kao članica KKK „Marsonia“).

Kategorizirani sportaši

Na temelju postignutih rezultata i odredbi Pravilnika o kategorizaciji sportaša HOO-a, pravo na kategorizaciju je steklo sljedećih 6 sportaša:  Vanesa Tot (III. kategorija), Inga Karakaš (V. kategorija), Domagoj Babić, Ivan Fran Arar, Hana Ćerić i Dora Opačak (VI. kategorija).

Škola kajaka i nabavka opreme

Škola kajaka odvijala se tijekom cijele godine pod stručnim vodstvom predsjednika Kluba i trenera Zdenka Jambrešića. Po završetku ljetne škole kajaka u okviru programa Ljeto u Brodu, po prvi puta od osnutka kluba, dodijeljene su diplome mladim polaznicima. U 2017. godini nisu izvršene sve planirane nabavke opreme. Nabavljen je jedan polovni C-1 te jedan polovni K-2 čamac i jedno veslo.

Ostale aktivnosti Kluba

Klub je u 2017. sudjelovao u svim akcijama koje su organizirale Zajednice tehničke kulture Grada i Brodsko-posavske županije. Obilježili smo Dane tehničke kulture (70 godina HZTK, 30 godina ZTK SB, 20 godina Dana ZTK SB) sudjelovanjem na radionicama i stvaranjem milenijske fotografije na Jelasu, predstavili smo djelovanje i rezultate Kluba na Katarinskom sajmu, posjetili smo izložbu Nikola Tesla – Mind from the Future u Zagrebu. Održano je 8 sjednica Izvršnoga odbora te izvještajna Skupština kluba. Predsjednik i tajnica kluba u svibnju su prisustvovali stručnom skupu u zagrebačkom hotelu Westin – tema skupa je bila Mogućnosti povlačenja novca iz EU fondova u domeni sporta. 

Tijekom godine upriličeno je nekoliko druženja članova kluba (povodom proslave uspjeha naših mladih reprezentativaca, brodske Fišijade, završetka sezone), a tijekom zimskoga odmora učenika organiziran je i zajednički odlazak sportaša, trenera i roditelja na skijanje na Vlašić. 

Promidžbene aktivnosti

Tijekom godine naši sportaši, (do)Predsjednik i treneri gostovali su u dvjema sportskim emisijama novinara Josipa Šebalja na Slavonskobrodskoj televiziji. Jednom je prigodom novinar Brodportala došao u Klub te snimio reportažu o uspjesima Vanese Tot, a nakon državnoga prvenstva ekipa Sbtv snimila je reportažu o uspjesima kadetske i juniorske ekipe na DP-u te radu Škole kajaka u okviru programa „Ljeto u Brodu 2017.“. Vanesa Tot i trener Igor Krajina gostovali su u emisiji Nove TV u Zagrebu, a na Sport Interview i u Večernjakovu Maxu objavljen je razgovor s Vanesom Tot povodom uspješnoga završetka sezone.

Redovito ažuriranje Facebook stranice Kluba, kvalitetna suradnja s medijima i sustavno izvještavanje javnosti o radu Kluba nedvojbeno su doprinijeli popularizaciji ovoga lijepog i nadasve zdravog sporta u našem gradu, te će se i u godinama koje slijede raditi na održavanju i poboljšanju istih. Nadamo se skorom završetku izgradnje nove klupske zgrade i proslavi 65. obljetnice rada Kluba u poboljšanim uvjetima!

Zadnje vijesti

Kaufland zatvara poslovnicu zbog dezinfekcije nakon potvrđenog slučaja zaraze zaposlenice koronavirusom

Četiri novooboljela od koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji

Antonio Sekulić vodi Olmissum do naslova prvaka

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji