Hrvatske šume organizirale sadnju sadnica

Šuma "Prašnik" u blizini Okučana, jedinstven je prirodni rezervat starih slavonskih hrastova i jasena. No zbog oboljenja koja su pogodila posebno poljski jasen zahtjeva obnovu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.11.2019
Djelatnici Hrvatskih šuma, u suradnji s pripadnicima Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Nove Gradiške "Zebre" i članovima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskih šuma, organizirali su ekološku akciju prilikom koje je posađeno oko 3000 sadnica.

Pošumljavanje je postalo nužno zbog štetnika koji u posljednje vrijeme napadaju naše šume, a kojima pogoduju i klimatske promjene kojima svjedočimo u zadnje vrijeme.

Hrvoje Žakić, voditelj Uprave šuma podružnice Nova Gradiška, istaknuo je sljedeće: "Svjesni smo svi promjene klime i promjene režima padalina i nivoa podzemnih voda i topline kao što je sad, što je malo neuobilajno za studeni. Moramo pomoći prirodi pri obnovi, pogotovo zbog štetnika koji su napali hrvatske šume. Kod hrasta lužnjaka to je hrastova mrežasta stjenica koja je došla iz Sjeverne Amerike preko Turske u Hrvatsku, i famozna gljiva Chalarea Fraxinea koja je došla iz Kine s još pet patogenih gljiva koje napadaju isključivo jasen."

"U dogovoru s Hrvatskim šumama, došli smo do zaključka da bi bilo lijepo da se pošumi ova šuma, da se obnove sadnice i stvori mlada šuma, ne samo za Hvratske šume, nego i za prirodu, okoliš i budućnost Hrvatske i naše djece.", zaključio je Darko Musiov, predsjednik Udruge specijalne policije Nove Gradiške "Zebre".

Zadnje vijesti

PRATITE UŽIVO Junak vodi nakon pogotka Stipe Baraća u 33. minuti

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

SPORT

Kvalifikacije za 2. HNL

PRATITE UŽIVO Junak vodi nakon pogotka Stipe Baraća u 33. minuti

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja