Hrvatska vs. Australija

Ovakvi naslovi bi više priličili nekakvoj najavi športskih nadmetanja ili sličnih stvari u takvoj branši. Nije tema bilo kakvo športsko nadmetanje već dijalog dva prijatelja, jednog koji piše ova slova i živi (nažalost) u Hrvatskoj i drugog koji je nedavno dao petama vjetra pa sad živi na drugoj „planeti“

Autor: Ivica Janković | Datum objave: 07.11.2014


 O odlasku mladih radno sposobnih ljudi iz Hrvatske  napisano je nažalost bezbroj naslova i tekstova pa shodno tome očekujem uskoro i nekakvu knjigu na tu temu. 

Sve je već napisano, sve je već rečeno i nažalost se isti crni tekstovi i najave obistinile. Teško je naći inspiraciju a još teže motivaciju za napisati nešto novo o kartama u jednom smjeru, kolodvorima, odlascima u tuđinu, rastancima itd. 

Kao što ste pretpostavljam već zaključili u uvodu radi se o jednom mladom čovjeku koji je silom prilika skupio hrabrosti, spakirao svoj život u kofer i krenuo put Australije. U nove pobjede nakon silnih godina poraza i razočaranja na brdovitom Balkanu u lijepoj našoj punoj jada i čemera. 

Pa priča ide ovako. Spomenuo sam da je otišao i na drugi „planet“ pa da pokušam objasniti zašto sam to napisao. 

Dakle, prijatelj nazovimo ga Pero, sretno stiže na drugi „planet“ koji nosi ime Australija, naglasak je na sretno iz prostog razloga jer nakon dugo vremena  nešto mu je sretno pošlo za rukom. Tamo ga dočekuje već unaprijed dogovoreni gospodin. Opet naglasak na gospodin, vidjet ćete i zašto. Koji će mu ujedno biti i budući poslodavac. Dotični se naredna tri dana ne odvaja od našeg Pere  iz razloga jer mu čovjek želi omogućiti sve preduvjete i uvijete koji su potrebni da bi Pero mogao koncentriran i opušten početi obavljati svoje radne zadaće btw (postavljanje parketa) odnosno, pronalazak smještaja, riješeno prvi dan, prijavak boravišta, riješeno drugi dan i kupnja automobila od strane poslodavca riješeno treći dan. 

Nakon nekoliko dana nazovimo snalaženja Pero sve sve rjeđe javlja svom prijatelju u Hrvatsku pa bih rekao daleko od očiju daleko od srca. Ali sve iz jednog vrlo razumljivog i jednostavnog razloga, čovjek je počeo raditi. Ne znam da li si dobro razumio moj čitaoče jer je upotrebljeno nekoliko termina koji su teško shvatljivi u našoj otadžbini. A to su, gospodin poslodavac, našao smještaj, sredio boravište, kupio svom djelatniku automobil, plaća, plaća nije sporna niti bitna ako si normalan bit ćeš zadovoljan. 

A pošto Pero ima i malo dara za napisati nešto i prenijeti u slova svoje osjećaje i iskustva dao si je truda pa jednom nedjeljno na fejs vikendom objavi svoje utiske o novom okruženju, poslu, ljudima itd. 

Nije mu bilo jasno zašto su mu svi radni kolege nekoliko dana samo govorili relax man, relax man (opusti se čovječe) dok i sam nije shvatio da nema razloga biti napet. Ima posao, redovnu plaću (isplata svaki petak), ima i razloga kod kuće otvoriti i frižider jer u njemu nešto ima, znači nije gladan, nitko ga ne „cipelari“ na poslu, svi imaju osmijeh na licu. Ispočetka mu sve to neshvatljivo sve dok nije dobio prvu tjednu isplatu zarađene plaće. Za koju je obračun dobio na e-mail i kad ga je otvorio imao je i što vidjeti, sreća da je sjedio na stolici pa nije upao na dupe a prilično je siguran da loto nije igrao. Zatim je sav malo zbunjen i još u šoku nazvao svog poslodavca da upita da li je to ok i da mu se zahvali. U čudu Pero ali u čudu i ovaj drugi, što mu se djelatnik uopće zahvaljuje na plaći koju je pošteno zaradio sa svojih deset prstiju. Zatim odmah sutra dan usljeđuje novi šok, novo čudo, pošto je subota i ne radi se nazvao je svog bossa da ga upita da li mu treba nekakva pomoć oko njegovog ranča na što je ovaj pristao i tako je naš pero sav sretan što je od koristi i pomoći može. Nakon završetka dana i bojenja ograde gazda mu je odredio novčanu naknadu za pomoć pa je Pero sav u šoku objašnjavao rukama i nogama da nije došao pomoći radi novca, opet u šoku i boss, zašto Pero ne želi novac ali nakon podužeg predavanja gazdinog shvatio je da je to tamo normalno i da novac moraš uzeti, bit će ona stara „čist račun duga ljubav“ opet neka vrsta nejasnog termina za naš mentalitet. Te se Pero nakon ugodnog druženja i dobrog objeda kod gazde zaputio u svoj stan u nevjerici  da za nekakvu mizernu  pomoć u bojenju ograde može natankati auto pun do čepa i to dva puta. 

Pa nabraja Pero ostatke impresija, ljubaznost osoblja u dućanima i pitanje na ulasku u dućan „dobar dan kako ste nadam se da niste imali naporan dan“ pa Pero opet u čudu gleda okolo da nije meta neke zafrkancije ali očito nije, stalno nekakva čuda. Primjera je pozitivnih bezbroj pa je od sve te pozitive Pero još uvijek pod stresom da mu je gazda jednom prilikom u šali rekao, sigurno si živio pored nekog dalekovoda pa si tako napet te mu dao zaključak, ako si ovdje iole normalan sva ama baš sva vrata su ti širom otvorena. 

Uglavnom gore navedeni ogled Hrvatska vs Australija nećemo gledati jer pored ove Hrvatske ekonomske politike ista nije vrijedna spomena. Što iz toga jer ova dva aktera priče apsolutno nisu u istoj natjecateljskoj ligi pa ih nema niti potrebe uspoređivati. 

I tako Vam ja moj dragi publikume već tjednima pratim Perine škrabotine na fejsu i sve češće pogledavam u kofer, normalan kažu jesam, znači vrata su mi kod Pere širom otvorena dok su u našoj maloj bari punoj krokodila širom zatvorena. Ali možemo reći za sada 1: 0 za Peru. Loptica je sada kod mene, prilika za izjednačiti, koji potez povući....???

Zadnje vijesti

Vanesa brončana na Europskom prvenstvu

Udruga Marsonia Zagreb okuplja sve zagrebačke Brođane na jednome mjestu

48 novooboljelih osoba od Covid-19 u proteklih 24 sata

FOTO GALERIJA

Obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje