Hrvatska tuži RS i rafineriju nafte u Brodu zbog ekocida

Hrvatska vlada podnijet će pred Europskom komisijom tužbu zbog prekograničnog onečišćenja protiv Republike Srpske i rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 04.11.2013


To bi, kako Večernji list neslužbeno doznaje od visokih izvora u Vladi, trebao biti odgovor na najnovije ekološke incidente zbog kojih su ovog vikenda opet prosvjedovali stanovnici Slavonskog Broda, odnosno nespremnost službenih organa Republike Srpske i vlasnika rafinerije – ruske kompanije Zarubežnjeft – da poduzmu konkretne korake k uvođenju viših ekoloških standarda u rafineriju.

– Mi smo već pokazali jako puno strpljenja, ali nismo dobili ništa zauzvrat. Svjesni smo da se ekološki problemi rafinerije ne mogu riješiti preko noći, ali želimo vidjeti jasan, realan i mjerljiv plan provedbe mjera kojim će onečišćenje biti svedeno na najmanju moguću razinu. Hrvatska je članica EU, tako da to nije više samo naš problem, a EK zasigurno neće dopustiti da se zbog nečijeg neodgovornog ponašanja njezini građani izlažu onečišćenju – ispričao je jedan visoki Vladin dužnosnik.

Inače, problemi sa zagađenjem iz rafinerije traju već nekoliko godina, a unatoč brojnim inicijativama hrvatske Vlade i lokalnih vlasti u Slavonskom Brodu, dosad je vrlo malo učinjeno. Dapače, službene institucije Republike Srpske, pa i tamošnji premijer Milorad Dodik, dosad su u više navrata negirale da problem sa zagađenjem uopće postoji, tvrdeći kako je riječ o politički napuhanom pitanju.

Utoliko, nakon što su nedavna mjerenja u Slavonskom Brodu pokazala da se onečišćenje nastavlja i dalje, a Hrvatska je u međuvremenu postala članica EU, u Vladi su donijeli logičnu odluku da zatraže pomoć europskih institucija. Utvrdi li Europska komisija da je Hrvatska pritužba opravdana, ona će poduzeti aktivne mjere prema BiH, odnosno Republici Srpskoj, kako bi problem bio riješen. Koliko Komisija u takvim pitanjima može biti efikasna, svjedoči i nedavni primjer iz Srbije, koja je na temelju inzistiranja Komisije morala zadržati isti carinski režim za uvoz hrvatskih cigareta i nakon što je Hrvatska izašla iz Cefte i postala članica EU.

U konačnici, ne prihvati li Republika Srpska zahtjeve EK, mogla bi biti izložena i sankcijama, u vidu zamrzavanja sredstava iz pretpristupnih fondova, cjelokupne pristupne procedure ili nekih drugih penala. Pokažu li u Republici Srpskoj u razgovorima s EK jednaku razinu nezainteresiranosti kao i tijekom razgovora s hrvatskim institucijama, RH bi mogla dobiti i političku podršku za provođenje drugih mogućih mjera pritiska na rafineriju, ponajprije kroz carinsku i inspekcijsku regulativu – da efektivno rafineriji onemogući pristup hrvatskom tržištu i infrastrukturi. Takav scenarij može se smatrati tek krajnjom opcijom, no iz dana u dan vjerojatnost za to raste.

Zadnje vijesti

Ugovori s poljoprivrednicima

Brodsko-posavska županija u borbi protiv širenje trihinele u 18 godina financirala pregled 33.500 zaklanih svinja

Otuđio vozilo na području Istre, uhvaćen u Novoj Gradiški

VIJESTI

:Jedina u Hrvatskoj

Brodsko-posavska županija u borbi protiv širenje trihinele u 18 godina financirala pregled 33.500 zaklanih svinja

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Nikad glamurozniji, veći i spektakularniji Sajam vjenčanja Exclusive u Novoj Gradiški

FOTO GALERIJA

Održana večer Vojvođanskih Hrvata

Minimalna pobjeda Marsonije nad Slogom za ostanak na vodećoj poziciji

Tehnička škola predstavila projekt "Slavonika 5.0" vrijedan 80 milijuna kuna

Uz blagdan Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće

Osnovna škola iz Oriovca prvi put partner u dvogodišnjem međunarodnom KA2 projektu