Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

Dogodilo se na današnji dan 5. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 05.08.2020
Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja


 1403. U Zadru okrunjen je  hrvatsko-ugarski kralj Ladislav Napuljski, posljednji kralj okrunjen na hrvatskom tlu.

1764. oko Broda pojavili se hajduci. Međutim, tada to više nisu bili borci protiv Turaka „Za krst časni i slobodu zlatnu“, nego razbojnici koji su pljačkali, otimali i ubijali.

1922. jedan od najvećih hrvatskih slikara Jerolim Miše, nakon godinu dana predavanja predmeta crtanja na brodskoj gimnaziji, odlazi iz Borda na jednogodišnje usavršavanje, a na njegovo mjesto dolazi akademski kipar Milan Cindrić. 

1944. dogodio se vjerojatno najveći bijeg iz zatvora u povijesti, kad je više od 545 japanskih ratnih zarobljenika navalilo na ogradu savezničkog logora Cowra u Australiji.

1945. počeli su radovi na improviziranom drvenom mostu kod samostana. Završen je 22. kolovoza. 

1962. pronađena je mrtva Marilyn Monroe u svom stanu u Los Angelesu. Njezina smrt još ni do danas nije razriješena.

1962. Nelson Mendela bačen u zatvor gdje će ostati sve do 1990. godine.

1974. Predsjednik SAD-a Richard Nixon priznao da je sudjelovao u prikrivanju afere „Watergate“. Podnio je ostavku 9. kolovoza.

1991. Na današnji dan umro je japanski poduzetnik Soichiro Honda, osnivač znamenite kompanije Honda.

1995. Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, u spomen na oslobađanje Knina u operaciji Oluja, koji je bio simbol okupacije Hrvatske. Proglašavanjem 5. kolovoza  1995. godine i Danom hrvatskih branitelja, htjelo se ukazati na značaj hrvatskih branitelja u borbi za slobodu zemlje, ali i dati svim onima koji su se borili u Domovinskom ratu značaj pobjednika. Operacija  Oluja stoga se smatra samo završnim  činom Domovinskog rata. Drugim riječima 5. kolovoza ne slavi se simbolički samo akcija Oluja, već i sve prijašnje vojne akcije koje su dovele do najveće bitke na ovim prostorima od Drugog svjetskog rata. Slavi se okupljanjem hrvatskih branitelja i vodstva  države u Kninu i podizanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi  u spomen na  VRO „Oluja“ 1995. godine.

2005. U Sibiru u padu ruskog helikoptera poginulo svih 15 putnika.

2016. U Rio de Janeiru otvorene XXXI. olimpijske igre.

Rođeni na današnji dan su: Stjepan Šulek, hrvatski violinist i skladatelj (1914.), američki astronaut, Neil Armstrong (1930.), francuska političarka, Marine LePen (1968.), Sreten Vujović, pjesnik i prevoditelj (1957), Mate Kapović, lingvist i kroatist (1981).

Umrli na današnji dan su: Friedrich Engels, njemački sociolog, filozof i revolucionar (1895.), Vatroslav Jagić, hrvatski jezikoslovac (1923.), Marilyn Monroe, američka filmska diva (1962.), Richard Burton, britanski glumac (1984.), Todor Živkov, bugarski diktator (1998),  Slavica Maras-Mikulandra, hrvatska glumica i pjesnikinja (2010.), Petar Šimunović, hrvatski jezikolovac i akademik (2014.).

Zadnje vijesti

Sutra se održava Brodski hodaton

Ukupno 436 prometnih prekršaja, najviše nepropisne brzine

Alkoholiziran vikao na zaposlenice kasina, 18-godišnjak pod utjecajem alkohola vrijeđao policajce

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“