Hrvatska proglasila neovisnost

Danas je 279. dan u godini. Do kraja godine još 84 dana.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 08.10.2017
Hrvatska proglasila neovisnost


 314. godine dogodila se bitka rimskih legija kod Vinkovaca (Cibalae) u kojoj je car Konstantin pobijedio Licinija.

1076. u Solinu je Dmitar Zvonimir okrunjen za hrvatskog kralja. Kralj Zvonimir stolovao je u Kninu, a kako za njegova vladanja nije bilo većih ratovanja, ojačao je razvitak gospodarstva i kulture. Od svih njegovih darova najpoznatiji je dar samostanu svete Lucije u Baški na otoku Krku - Bašćanska ploča. Legenda kaže da je ubijen, no većina povjesničara zastupa mišljenje da ta teza ima malo veze sa stvarnim zbivanjima i da je Zvonimir umro prirodnom smrću.

1890. otvorena je zagrebačka uspinjača, najkraća žičana željeznica namijenjena javnom prometu na svijetu dugačka svega 66 metara  koja spaja Gornji i Donji grad. Isprva je bila na parni pogon koji je 1934. zamijenjen električnim. Budući da je do danas u cijelosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, zakonski je zaštićena kao spomenik kulture. Usprkos kontinuiranom mehaničkom opterećenju, ta stara konstrukcija do današnjih dana nije pokazala znakove bilo kakvih tehničkih deformacija.

1896. održana je prva filmska projekcija u Zagrebu. Dogodilo se to samo desetak mjeseci nakon prve javne projekcije na svijetu, one braće Lumière u Parizu. Zagrebačka je projekcija održana u dvorani Kola (danas zgrada Akademije dramske umjetnosti, južno od Hrvatskog narodnog kazališta). Projekciju su omogućili slikar Rudolf Mosinger i fotograf Lavoslav Breyer, a prikazivali su se upravo filmovi braće Lumière. Prvi stalni kinematograf u Zagrebu otvoren je tek desetak godina kasnije (1906.). 

1910. godine u Brodu je nastala velika panika, nakon što je lokalni list Posavska Hrvatska objavio, da se epidemija kolere širi uz Dunav i da je u Osijeku od 21 oboljele osobe 15 umrlo. Preventivnim mjerama kolera je lokalizirana na Podunavlje i nije se proširila po Posavini. 

1939. godine u Slavonskom Brodu, na igralištu Marsonije odigrana je prvenstvena nogometna utakmica mjesnih klubova HŠK „Marsonija“ i ŠK „Jedinstvo“. U 35. minuti drugog poluvremena kod rezultata 2:0 za „Marsoniju“ nastala je gužva pred golom „Marsonije“ kada su igrači „Jedinstva“ napali suca Zvonka Mikolčevića, pa je policija morala intervenirati. Nakon toga je sudac prekinuo utakmicu. 

1957. umro je u Beču zubni liječnik Adolf Müller, rođen u Rumunjskoj 14. travnja 1866. godine. Bio je 1891. gradski fizik i ravnatelj bolnice u Brodu na Savi. Bavio se higijenom usta i oralnom kirurgijom i iznašao nekoliko metoda kao i potrebnih instrumenata za operativne zahvate. Od 1893. do 1906. godine radio je u Zagrebu, gdje je uz privatnu praksu operirao po bolnicama. Od 1906. do kraja svog 91 godinu dugog života boravio je i radio u Beču.  

1970. godine spektakularnom dječjom manifestacijom U svijetu bajke Ivane Brlić Mažuranić počeo je u Brodu prvi susret djece Hrvatske, na koji je pristiglo oko četiri tisuće učenika iz 126 osnovnih škola. U kostimiranoj povorci gradskom ulicama Broda sudjelovalo je oko 12 tisuća djece. 

1989. započelo je potpisivanje peticije za povratak spomenika banu Jelačiću.

1990. vraćen je spomenik banu Jelačiću na glavni zagrebački trg.

1991. Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim niti legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ. Ta je odluka donesena nakon što je prethodnog dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istog dana kad je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore.

1991. prvi znak „Republika Hrvatska“ s hrvatskim grbom postavljen je na današnji dan na graničnom prijelazu s Mađarskom. 

1991. Mađarska je spriječila JNA da ostatak vojne opreme iz Slovenije povuče preko mađarskog teritorija. 

1991. Vlada Republike Hrvatske priznala je 1991. Estoniju i Letoniju kao suverene države. 

1994. godine književnu nagradu „Visoka žuta žita“ dobio je hrvatski književnik Vladimir Rem, jedini član Društva hrvatskih književnika koji živi i stvara u Brodu. 

2012. u Starom Slatiniku umro Branko Vukadinović, dugogodišnji uspješni gospodarstvenik, a svojevremeno  i predsjednik Izvršnog vijeća općine Slavonski Brod.

Ostali događaji:

  • 1981. u  katastrofalnom požaru u Chicagu, koji je trajao sedam dana, poginulo je 300 ljudi, a 900.000 ostalo je bez krova nad glavom.
  • 1912. Crna Gora objavila je na današnji dan rat Turskom Carstvu.
  • Aleksandar Solženjicin dobio je 1970. Nobelovu nagradu.

Rođeni na današnji dan su: Šimon Meršić, gradišćanski hrvatski pisac (1800.), hrvatski liječnik Josip Fon (1846.),  Julien Duviver, francuski filmski redatelj (1896.), hrvatski emigrantski novinar i političar Antun Bonifačić (1901.), Vera Johanides, hrvatska biologinja (1917.), hrvatski književnik, Zvane Črnja (1920.), hrvatska glumica Nada Gačešić-Livaković (1951.), hrvatski nogometaš, „Vatreni 1998.“ Zvonimir Boban (1968.).

Umrli na današnji dan su: hrvatska kraljica Jelena (976.), knez izbornik Johann Georg I. od Saske (1656.), britanski pisac Henry Fielding (1754.), njemački poduzetnik Friedrich Krupp (1826.), austrijski književnik Felix Salten (1945.), njemački političar Willy Brandt (1992.).

 
Zadnje vijesti

Lažno prijavio da je pucano na njega kako bi prekrio pucnjavu drugoga

Hrvatska zajednica županija: Objavljen priručnik za nastavnike o antikorupciji

Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine

NAJČITANIJE DANAS

Besplatne projekcije

Filmski velikani u novom ciklusu Palube 7

FOTO GALERIJA

Sedam medalja atletičara Marsonije proteklog vikenda

Otvoren 8. Dječji sajam u brodskoj Tvrđavi

U glasovitim stupničkim vinogradima zaorila slavonska pjesma, počela je berba grožđa!

U tijeku završni radovi na novom prostoru za kajak-kanu klubove

Nova pedagoška godina u obnovljenoj "Trnoružici"