Hrvatska postala oaza kleptokracije, negative i truleža: 5 razloga zašto bježimo glavom bez obzira

Kako su Woo i Target u sklopu legendarnog dvojca 'Tram 11' znali repati, samo kod nas - tog ima samo kod nas! A nabrojati 'to' zbilja je ponekad Sizifov posao.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 07.10.2014


 'Zlo i naopako' možda bi bio neki karakterniji opis situacije u Hrvata (a i u drugim državama na 'brdovitom Balkanu', kako je volio tepati Milić Vukašinović u svojim bravurama 'Vatrenog poljupca'), a u ovih par crtica nastojat ću razlučiti što je pošlo po krivu.

1. Negativna selekcija

Za početak, zar nije malo čudno da svi mladi i talentirani bježe van glavom bez obzira, a političari sretni i spokojni ostaju u Hrvatskoj, onemogućavaju bilo kakve promjene i smjenjuju se svake četiri godine na vlasti? Negativna selekcija je dosegla gotovo depresivne nivoe jer se mladima više ne da niti aplicirati za poslove pošto su već naviknuti da će iste dobiti 'susjedov mali'. Očajno je na rukovodećim pozicijama gledati manje sposobne i više podobne, a posebno kada znate da određeni posao radite daleko bolje. Ovo je kancer društva u cjelini i država se izjeda iznutra zbog ovog očigledno nepremostivog problema. Rješenje je jako teško nazrijeti.

2. Izokrenute vrijednosti

Jedan vrlo egzaktan primjer za ovo - zar nije nelogično da teleoperateri velike pogodnosti daju novim korisnicima dok za stare brinu kao za 'lanjski snijeg'? A vani je situacija suprotna i vjernost se nagrađuje. No, isto tako - kod stranaka je to dijametralno suprotno. Zatim, zašto je netko tko pošteno radi 'budala', a političar 'pametan'? Kada imate državu u kojoj se krađa cijeni više od istinskog rada ili poduzetništva (ne 'onog' poduzetništva), onda ne treba čuditi da joj granice čine među za 'cirkus Colorado'. Josipović je 'kulturan', a napravio je ZAMPovski kulturocid, Todorići su 'humanisti', nad narodom se rade ovrhe dok u isto vrijeme inspektor biva osuđen za objavu Vidoševićevog brloga. Miševi i mačke - naopačke!

3. Mentalna kontaminacija negativnim

Koliko ste u posljednje vrijeme puta čuli 'ja bih bolje', 'lako je tako', 'snađi se druže' i slične mentalne proljeve? Ovo je država u kojoj vam se komentiraju samo neuspjesi i porazi dok pobjede prolaze kroz povećalo i bivaju omalovažavane. Svi bi sve bolje, ali začudo - nitko ništa ne radi? Svima je sve lako na tuđoj koži, ali preteško na vlastitoj. Kada pogledamo sve ove prazne fraze, dobivamo jednu zajedničku nit vodilju - manjak empatije. Ljudi se hrane tuđom nesrećom, čisto jer im je vlastita došla do grla. Dobronamjerni savjeti postali su patronizacija egotripova, kritike su postale ljubomorna naslađivanja, a svima se oči ožare kada nešto propadne. 'Jesam ti rekao' najlakši je zaključak, a onda u svoj vlastitoj silnoj pameti odlazimo psovati mater studentici na telefonskim informacijama nekog teleoperatera ili iskaliti bijes na ženi i djeci.

4. Koruptivna ekstaza

Svi pljuju po toj korupciji, no samo dok i sami nemaju mogućnost istu primiti ili 'pod silom situacije' je dati. Jedna takva 'sila' je odlazak u bolnicu kada svakodnevno boce Martela, svežnjevi novčanica i politički poguranci spašavaju živote. Jednom sam prilikom rekao da je korupcija poput neugledne zaljubljene cure s kojom se rekreativno seksamo - ne valja i ne valja sve dok ne zasvrbi po džepu. Stid nas je kasnije, ali sve dok nam opet ne zatreba. I, tko je onda 'kurva', ta cura koja nas voli ili mi koji je prakticiramo bez emocija, empatije, stida i srama? A korupcija i mito kreću još od birtiješina gdje podmićujemo konobare da bi bili brže posluživani. Kao što upitah - narode, tko je kurva, političari koji pare primaju ili mi koji ih podmazujemo?

5. Kleptokratski despotizam

Poreska klika nas je oderala gotovo do gole kože, tvrtke bježe izvan Hrvatske, mladi odlaze 'trbuhom za kruhom' dok političari ostaju 'trbušinom za janjetinom'. Narod daje glasove, a oligarsi ih kasnije koriste kao legitimitet za despotiju. Gangsteri drže medije, bore se lažni ideolozi - 'lijevi', 'desni', 'skeptici', 'vjernici', 'partizani', 'ustaše'... A ne shvaćaju kako su namjerno polarizirani jer tako lakše tvore glasačko tijelo. Države gdje su političari zvijezde, građani suparnici, a kleptokracija 'Hrvatski san' jednostavno niti ne mogu proći bolje od ove kaše u kojoj su danas. I onda kreću usporedbe - bilo je bolje u Jugi (svima osim onima kojima nije bilo bolje), da nije bilo rata kriminalci bi danas bili pošteni političari, bili bi Švicarska 2 itd bla bla bla. I svi opet živimo u prošlosti, a despotizam se nastavlja. Svi bježe s potonulog broda jer znaju da su miševi u potpalublju, a kapetana ionako niti nema.

ZAKLJUČAK: Naravno, nije sve tako crno. Ovo je zapravo 49 nijansi sive, s tim da je ona jedna dovoljna da se ili skroz propadne ili uzdigne. Moje mišljenje je da izbori više nisu rješenje jer rotacije i ringišpili ionako izazivaju samo povraćanje od prevelikog broja ponavljanja. A što je rješenje? Kada bih to iznio u kolumni, možda bih završio u ludnici kao disident...

Zadnje vijesti

49 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Brodska bolnica domaćin Hrvatskog tečaja medicinskog odgovora na veliku nesreću

Mjesec je borbe protiv raka dojke i podsjetnik da se ne odgađaju preventivni pregledi

FOTO GALERIJA

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice

Proslavljena 50. obljetnica posvete župne crkve Krista Kralja u Slavonskom Brodu

13. Pečenkijada na Poloju okupila 65 ekipa