Hrvatska postala 'Zemlja zalazećeg Sunca': Kada je recesija mantra, onda smo u dubokoj depresiji

'Hrvatska na EU dnu' nije neočekivan epilog jer je jasno kako je naša Vlada daleko lošija čak i od bugarskih i rumunjskih kolega, no ipak nisam očekivao da će danas uobičajena manta biti 'recesija'.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 24.11.2014


Političari trljaju ruke, a narod trlja gladne trbuhe

Mantra je inače manipulacijska tehnika koja repeticijom želi promovirati neki termin koji najčešće nije aktualan. Najpoznatije mantre u našoj političkoj zbilji svojevremeno su bile 'izručivanje' i 'investicije'. Danas sve češće vidim ponavljanje termina 'recesija'. Što to zapravo znači? Znači da je u stvarnosti prisutan neki daleko lošiji format pada BDP-a. Drugim riječima, u Hrvatskoj je prisutna 'duboka depresija'.

Nećemo ulaziti u ekonomske termine već isključivo psihičke. Depresija je došla do razine kada su ogorčenost, očaj i frustracija stvorili posve neradnu atmosferu u svim društvenim sferama. Stariji mole Boga da dobiju posao u državnim institucijama (ili bilo kakav posao, najčešće nastao na negativnoj selekciji), mladi bježe van države glavom bez obzira, a političari zadovoljno trljaju ruke i prave se 'Englezi', čisto jer je njima situacija zapravo bolja nego ikada. 

Država u kojoj su krediti luksuz, a deložacije svakodnevica

Tomu u prilog govori odbijanje usvajanja zakona o 'nepovredivosti doma' u kojem bi socijalno osjetljiva i iole razumna Vlada od bankarskih i lihvarskih lešinara sakrila dom iliti osnovnu nekretninu. 'Sigurnost' je tako preko noći postala najteže dohvatljiva osobina muškaraca, a krediti novoosnovanih obitelji praktički luksuz. Obitelji žive na grbači umirovljenika, a pitanje je hoće li i sustav mirovinskog osiguranja uopće postojati kroz par godina. Kako je Mark Twain svojedobno rekao - glasači kriminalaca nisu žrtve nego suučesnici.

Ukoliko nestane novca za mirovine, plaće u uhljebskom državnom aparatu i doživimo 'riku' proračuna, ne preostaje nam ništa drugo da kao Grčka počnemo prodavati otoke. Ne bih se previše začudio da Vlada takvu odluku poprati s 'ionako nikad nisu bili naši' izjavom. Nemojte niti trena pomisliti da u ovom valu depresivnih rečenica smatram kako bi bilo tko drugi napravio, ne daj Bože, bolji posao. Jer je ovo gotovo jednosmjerni put u provaliju.

Brod tone, a mi srećom nismo kapetani ni posada

Slična priča je i u Brodu. Nekidan sam nakon tri mjeseca izgnanstva došao u svoj (i dalje) omiljeni grad, te sam u petak s čuđenjem pitao taksista kako to da vani nema žive duše. Odgovorio je da 'svi štede za Božić za grad'. Božić? Ček, pa nije ni prosinac još?! Vjerujte, kada u Brodu raja nema niti za alkohol vikendom - onda znam gdje smo došli. Shopping centar sablasno prazan, kino još praznije, a jedini radovi su oni 'kruha i igara' ili u prometnoj infrastrukturi.

Jbt, došli smo do toga da sve podsjeća na Černobil?! Brod je od gospodarski moćnog grada u posljednjih dvadesetak godina postao Titanic. Hrvatska pak sve više podsjeća na Zemlju zalazećeg Sunca. Prije sam doista mislio da svatko od nas može nešto promijeniti. Sada polako shvaćam da je to sve manje moguće jer postoji organizirana skupina ljudi koja uživa u ovoj destrukciji. Kako se riješiti parazita? Tako da ih ostavimo nek posišu jedni druge. Jer kad je recesija mantra, onda je bijeg u sretno okruženje jedina opcija!

Zadnje vijesti

Rođen znameniti hrvatski paleontolog Dragutin Gorjanović-Kramberger

Minimalni poraz Marsonije na gostovanju u Ivankovu kod Bedema

45 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata, jedna osoba preminula

FOTO GALERIJA

U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću