Hrvatska na koljenima u EU: Druže Barroso, klanjam ti se za pos'o!

Nakon produženog vikenda u Stuttgartu i brojnih razgovora s Hrvatima u dijaspori kao i lokalnim stanovništvom napokon sam dobio uvid što nas zapravo čeka za desetak dana u "oazi novca i obilja" (kako joj tepaju naši političari) - Europskoj uniji.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 19.06.2013


Cijela Unija jedna avlija

Godinama sam pisao protiv ulaska u Europsku uniju i oštro napadao sve koji su za to zaslužni. Nijemci naravno ne vjeruju kada kažem da u hrvatskom Saboru ne postoji niti jedan jedini zastupnik euroskeptik i smatraju kako preuveličavam ili lažem. 'To je nemoguće, kad bi tako zaista bilo to bi značilo da ili nijedan nema vlastito mišljenje ili su svi korumpirani!' No, kao što vidimo, itekako je moguće - ali ovaj puta imamo sreće što živimo u elektronskom dobu i povijest će zapamtiti tko stoji iza ulaska i tko je sve za isti potpisao.

Jadranka Kosor je i sama izjavila kako želi da je povijest pamti kao osobu koja je Hrvatsku uvela u ovu buduću federaciju država, pa je sebe osudila na moguću stigmatizaciju. Ovim posjetom u gospodarsko srce Europe, grad Stuttgart, napokon sam se i osobno uvjerio da svima nama obećavana jagma za hrvatskim radnicima više nije aktualna. Rumunji i Bugari su kroz godine naučili raditi i to po duplo manjoj cijeni, a ne nedostaje i istinskog kulturološkog 'bombardiranja', pa sve mogu kompenzirati Filipinci i Indonežani kojima niti šesnaest sati fizičkog rada nije problem uz satnicu od svega jednog eura.

Igra rokenrol cijela EUnija

Kao jedinu prednost EU godinama sam isticao mogućnost 'bijega' iz Hrvatske i lakšeg zapošljavanja vani, no iz ove perspektive je i to teško ostvarivo. Koncept 'trbuhom za kruhom' za prosječnog Hrvata može postojati jedino ukoliko je spreman na poniženje, pa možemo reći kako je danas na snazi isključivo 'odljev mozgova' i potraga za izvrsnosti i deficitarnim zanimanjima. Ukoliko niste medicinska sestra, vrhunski zavarivač ili majstor barmen, moći ćete raditi jedino preko 'rođačke' veze u tuđini. Sad bi bilo zanimljivo uzeti sve citate naših 'glavonja' na vlasti kroz godine i usporediti ih sa skorom stvarnošću.

Fraza 'Snađi se, druže' s perfidnim konotacijama postala je svojevrsni moto novog i budućeg vala iseljenika. Brod trese 'vječna kriza', kafići su puni i sjedi se po par sati - nije teško zamisliti broj mladih koji će doslovno pobjeći glavom bez obzira. 'Bolje živjeti u kutiji u Barceloni, nego na grbači staraca i penziji bake u centru Broda', rekli bi mnogi mladi i vjerojatno pogodili. No, naravno, kada treba doći do realizacije, presuđuje konformizam. Prošla su vremena ponosa i slave, danas je ipak većini bolje 'rob nego grob'.

Sjetna mi je duša slavenska, ja sam EUslavenka!

Postoji i druga opcija - useljenici dolaze u Hrvatsku. Poznati su slučajevi gdje je 800.000 Rumunja putem EU politike globalizma i kulturne raznolikosti doseljeno u Kataloniju, te sada predstavljaju iznimno uigranu glasačku grupaciju koja u većinski španjolskim mjestima ima i gradonačelnika i gradsko vijeće, iako do prije svega deset godina u istim tim lokacijama nije bilo niti jednog jedinog Rumunja. Slično je s Poljacima u Škotskoj, a sve više jača i inicijativa tajkuna i manipulatora Soroša u vezi promocije isključivo romskih mjesta. Sreća u nesreći je da Brod zbog svoje očajne situacije nije omiljena 'meta' takvih doseljenika, već će oni vjerojatno put Istre.

Kada sam prije par godina pričao o EU Federaciji, svi su mi govorili da sam luđak i 'teoretičar zavjere'. Ovaj potonji pojam mi je smiješan jer je zavjera (tajno udruživanje dviju ili više osoba u svrhu pripremanja, pomaganja i izvršavanja određene radnje na štetu neke osobe ili organizacije, i to najčešće uz zloupotrebu nečijeg povjerenja) očigledna i jedino je upitna 'teorija namjere' (kako mi i kolumna nosi ime) - dakle, je li u početku postojala jasna namjera ili je sve plod dobrih okolnosti. Hrvatska se po tko zna koji puta lišava neovisnosti i ulazi u 'sivu zonu' - povijest nas očito nije ama baš ničemu naučila.

Pljuni i zapjevaj, moja EUnijo!

Godinama gledam i kako se ljudima prodaje nada kao neko tržišno sredstvo. Nadamo se da će SDP pokrenuti Hrvatsku, nadamo se da je EU oaza bogatstva, vjerujemo u dobre namjere banaka, korporacija i stranih interesnih grupacija, uživamo u slatkorječivosti stranih političara... Nijemci su u još par analiza bili u pravu - nisu mi povjerovali niti kada sam rekao da su građani skupili potpise za promjenu Ustava, a da im to Vlada želi opstruirati, nisu mi vjerovali kada su čuli da seksualni odgoj promoviraju političari i osobe koje nisu niti par godina proučavale sustav u tuđim praksama (vjerojatno niti par mjeseci), nisu mi vjerovali da gotovo svi mediji i političari imaju isto razmišljanje u vezi bitnih pitanja i sve agresivno promoviraju...

Nadam se da nepovjerljivost neće postati glavna predrasuda prema ionako poslovično korumpiranim žiteljima ovog podneblja. Brod će ulaskom u EU biti najveći pogranični grad u čitavoj federaciji što je itekako dobra komercijalna činjenica. Hoće li biti i grad duhova? To je teško odgovoriti, a za ulazak u EU uvijek dobro posluži legendarna pjesma Bijelog Dugmeta.

Pljuni i zapjevaj!
Pljuni i zapjevaj, moja Eunijo!
Matero i maćeho, tugo moja i utjeho.
Moje srce, moja kućo stara,
Moja dunjo iz ormara,
Moja nevjesto, moja ljepotice,
Moja sirota kraljice,
EU, EUice...

Ovaj hljeb, evo lomim,
Moja Eunijo,
Za tebe i bolje dane,
Konje neosedlane
Ovdje kome ne porastu zubi,
E, kukala mu mati
Ovdje nikad neće čopor naći,
Ko ne naući urlati

Eunijo na noge,
Pjevaj nek' te čuju,
Ko ne sluša pjesmu,
Slušaće Oluju!
Padaj silo i nepravdo,
Svan'o ti je sudnji dan,
Bješte od nas noćne tmine,
Svanuo je i naš dan

Pljuni i zapjevaj!
Pljuni i zapjevaj, moja Eunijo!
Matero i maćeho, tugo moja i utjeho.
Moje srce, moja kućo stara,
Moja dunjo iz ormara,
Moja nevjesto, moja ljepotice,
Moja sirota kraljice,
EU, EUice...

Ovaj hljeb, evo lomim,
Moja Eunijo,
Za tebe i bolje dane,
Konje neosedlane
Ovdje kome ne porastu zubi,
E, kukala mu mati
Ovdje nikad neće čopor naći,
Ko ne naući urlati

Eunijo na noge,
Pjevaj nek' te čuju,
Ko ne sluša pjesmu,
Slušaće Oluju!

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pas ugrizao poštara

Zašto je vlak iskočio iz tračnica?

Popis punktova za cijepljenje do kraja tjedna

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske