Hrvatska i mundijal - Nacionalizam postao nacizam, svi pametni, a svi se prave 'Englezi'

Svjetsko prvenstvo je započelo u vrlo zanimljivom štihu i kao i uvijek, svaka tekma Vatrenih gleda se kroz posebno emotivno povećalo - u mnogočemu drugačije nego u ostatku svijeta.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 20.06.2014


 4 milijuna izbornika

Već je posve normalno postalo da svaka birtija ima svoje 'pametne' izbornike. Pa se tako i nakon velike krađe, te kasnije i pobjede 4-0 konstantno pronalaze pritužbe i kritike. Prvo Jelavić, pa Pranjić i Sammir navodni su 'dokaz' kako Kovač ne zna raditi svoj posao, jer bi naravno svaki od birtijaša Brazil dobio bez obzira, a Kamerunu bi ubacio najmanje tucet golova.

Koliko je takav argument smiješan, potvrđuje kontrapitanje: 'Što bi bilo kada bi treneri svaku utakmicu pogađali sve raspoložene igrače i formaciju?' Kada jedan Mourinho zna i pet igrača 'krivo' postaviti, Del Bosque ne predvidjeti pad motivacije i forme, a Scolari ovisiti o sucu i sreći - vjerojatno bi takvi komentatori bili ponajbolji izbornici i treneri na svijetu. Čak ne bi imali niti treme i pritiska jer peto pivo opusti situaciju.

Engleska i njemačka kraljevska obitelj

Isto tako je zanimljiva netrpeljivost prema pojedinim repkama. Engleska je tako kriva zbog Domovinskog rata, kraljevske obitelji i Commonwealtha. No nitko se pri tome ne zapita tko je tim 'belosvetskim špijama' tijekom rata putem sastanaka i dogovora pomagao iz Hrvatske? Nitko se ne zapita trebamo li mrziti i Nijemce s obzirom da je obitelj Saxe-Coburg-Gotha kolokvijalno nazvana 'Windsor' po svom dvorcu zapravo iz Njemačke?

A ako ćemo pak suditi po Commonwealthu, trebali bi 'pljuvati' i po konkvistadorskim silama Španjolskoj i Portugalu koje su doslovno zatrle južnoameričke kulture? Velika je usmjerenost prema Nijemcima, a nitko se ne zapita kako to da u Hrvatskoj nema švicarskih banaka s minimalnim kamatama, kao niti veće količine stranog kapitala i ulaganja? Očito da je neki prešutni ili stvarni dogovor tijekom ratnih dana odigrao svoje. No, najlakše se 'praviti Englezom'...

'Lijepa li si', dres s grbom i zastava bez pokrajina - nacizam?

U cijelom tom kolopletu bizarnih stvari sve više se ističe i onaj vezan uz patriotizam. Ne bih to ni primijetio da nisam osjetio na vlastitoj koži. Naime, nekidan sam na društvene mreže stavio svoju fotku u kockastom dresu i bio sam verbalno napadnut da promoviram 'nacionalizam'? Iako je kod nas već poslovična glupost dosta aktualna u smislu miješanja pojmova nacionalizam-nacizam kao i komunizam-socijalizam - ovo je me je poprilično smelo.

 
Jasno, iza svega stoji izvjesni Zoran Stevanović i udruga 'Fare' koji pjesmu 'Lijepa li si' smatra nacističkom (zbog 'ad hominema' prema Thompsonu), kao i pozdrav 'U boj, u boj' dok srpski transparent 'Vukovar' tijekom tekme s nama na ćirilici smatra 'promocijom različitih kultura'. Naravno, on je zapravo FIFA-ino 'kukavičko jaje' koje i služi daljnjem produbljivanju sukoba u savezima i kulturama. Iako za sebe govori da je navijač, očigledno je da nije. Toj ekipi posebno smeta šahovnica, a intrigantno je kako u reklamama na TV-u nema hrvatskih zastava već samo stilizirani navijački rekviziti. Bližimo se vremenu kada će nacija postati 'nacizam', a sve pod 'false flag' borbom protiv nacizma.
 
I za kraj, svi se iz nekog razloga bojimo Meksika. Stekao sam dojam da bi više vjerovali u Vatrene da igramo protiv najmoćnije svjetske repke, Njemačke. Straha ne treba biti, svatko je pobjediv... A naročito Meksiko. Pojedinci navode da s obzirom kako smo igrali kvalifikacije ne bi trebali ni biti na prvenstvu. Meksiko bi onda dogurao najdalje do vlastitih granica...
Zadnje vijesti

U PK Marsoniji rade s djecom s poteškoćama u razvoju

Filmski velikani u novom ciklusu Palube 7

Jutra na, zimskih, 7 stupnjeva, moguć i snijeg, a sve u rujnu(!)

NAJČITANIJE DANAS

Besplatne projekcije

Filmski velikani u novom ciklusu Palube 7

FOTO GALERIJA

Sedam medalja atletičara Marsonije proteklog vikenda

Otvoren 8. Dječji sajam u brodskoj Tvrđavi

U glasovitim stupničkim vinogradima zaorila slavonska pjesma, počela je berba grožđa!

U tijeku završni radovi na novom prostoru za kajak-kanu klubove

Nova pedagoška godina u obnovljenoj "Trnoružici"