Hrvatska i mundijal - Nacionalizam postao nacizam, svi pametni, a svi se prave 'Englezi'

Svjetsko prvenstvo je započelo u vrlo zanimljivom štihu i kao i uvijek, svaka tekma Vatrenih gleda se kroz posebno emotivno povećalo - u mnogočemu drugačije nego u ostatku svijeta.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 20.06.2014


 4 milijuna izbornika

Već je posve normalno postalo da svaka birtija ima svoje 'pametne' izbornike. Pa se tako i nakon velike krađe, te kasnije i pobjede 4-0 konstantno pronalaze pritužbe i kritike. Prvo Jelavić, pa Pranjić i Sammir navodni su 'dokaz' kako Kovač ne zna raditi svoj posao, jer bi naravno svaki od birtijaša Brazil dobio bez obzira, a Kamerunu bi ubacio najmanje tucet golova.

Koliko je takav argument smiješan, potvrđuje kontrapitanje: 'Što bi bilo kada bi treneri svaku utakmicu pogađali sve raspoložene igrače i formaciju?' Kada jedan Mourinho zna i pet igrača 'krivo' postaviti, Del Bosque ne predvidjeti pad motivacije i forme, a Scolari ovisiti o sucu i sreći - vjerojatno bi takvi komentatori bili ponajbolji izbornici i treneri na svijetu. Čak ne bi imali niti treme i pritiska jer peto pivo opusti situaciju.

Engleska i njemačka kraljevska obitelj

Isto tako je zanimljiva netrpeljivost prema pojedinim repkama. Engleska je tako kriva zbog Domovinskog rata, kraljevske obitelji i Commonwealtha. No nitko se pri tome ne zapita tko je tim 'belosvetskim špijama' tijekom rata putem sastanaka i dogovora pomagao iz Hrvatske? Nitko se ne zapita trebamo li mrziti i Nijemce s obzirom da je obitelj Saxe-Coburg-Gotha kolokvijalno nazvana 'Windsor' po svom dvorcu zapravo iz Njemačke?

A ako ćemo pak suditi po Commonwealthu, trebali bi 'pljuvati' i po konkvistadorskim silama Španjolskoj i Portugalu koje su doslovno zatrle južnoameričke kulture? Velika je usmjerenost prema Nijemcima, a nitko se ne zapita kako to da u Hrvatskoj nema švicarskih banaka s minimalnim kamatama, kao niti veće količine stranog kapitala i ulaganja? Očito da je neki prešutni ili stvarni dogovor tijekom ratnih dana odigrao svoje. No, najlakše se 'praviti Englezom'...

'Lijepa li si', dres s grbom i zastava bez pokrajina - nacizam?

U cijelom tom kolopletu bizarnih stvari sve više se ističe i onaj vezan uz patriotizam. Ne bih to ni primijetio da nisam osjetio na vlastitoj koži. Naime, nekidan sam na društvene mreže stavio svoju fotku u kockastom dresu i bio sam verbalno napadnut da promoviram 'nacionalizam'? Iako je kod nas već poslovična glupost dosta aktualna u smislu miješanja pojmova nacionalizam-nacizam kao i komunizam-socijalizam - ovo je me je poprilično smelo.

 
Jasno, iza svega stoji izvjesni Zoran Stevanović i udruga 'Fare' koji pjesmu 'Lijepa li si' smatra nacističkom (zbog 'ad hominema' prema Thompsonu), kao i pozdrav 'U boj, u boj' dok srpski transparent 'Vukovar' tijekom tekme s nama na ćirilici smatra 'promocijom različitih kultura'. Naravno, on je zapravo FIFA-ino 'kukavičko jaje' koje i služi daljnjem produbljivanju sukoba u savezima i kulturama. Iako za sebe govori da je navijač, očigledno je da nije. Toj ekipi posebno smeta šahovnica, a intrigantno je kako u reklamama na TV-u nema hrvatskih zastava već samo stilizirani navijački rekviziti. Bližimo se vremenu kada će nacija postati 'nacizam', a sve pod 'false flag' borbom protiv nacizma.
 
I za kraj, svi se iz nekog razloga bojimo Meksika. Stekao sam dojam da bi više vjerovali u Vatrene da igramo protiv najmoćnije svjetske repke, Njemačke. Straha ne treba biti, svatko je pobjediv... A naročito Meksiko. Pojedinci navode da s obzirom kako smo igrali kvalifikacije ne bi trebali ni biti na prvenstvu. Meksiko bi onda dogurao najdalje do vlastitih granica...
Zadnje vijesti

Košarkaški turnir "Sveti Nikola" okupio 12 ekipa

Večeras Božićni koncert Zbora HRT-a u Crkvi Presvetog Trojstva

MNK Brod 035 zabilježio domaći poraz

VIJESTI

NAJMODERNIJA MEDICINSKA TEHNOLOGIJA

Održan stručni skup "Nove mogućnosti liječenja laserom u urologiji"

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu počelo s provedbom projekta STEM Eco&Energetics

Muzej Brodskog Posavlja predstavlja brodsku arheološku zonu

SVJETSKI KUP: Bronca za Nikolinu i Mihaela

Prihvaćena reorganizacija natjecanja

Motomrazovi darivali mališane u Sibinju