Hrvatska – zadnja linija obrane kršćanstva

Da su se državljani Hrvatske preko 90% izjasnili kao kršćani-katolici to je činjenica, ali i isto tako idealan i neophodan alat Vatikana u obrani kršćanstva.

Autor: Ivica Janković | Datum objave: 31.05.2015


 Unazad nekoliko godina ne aludirajući pri tome na aktualnu političku vladu Crkva kao institucija  je u više navrata prozivana za socijalnu neosjetljivost, nedavanje financijske bilance u javnost, malverzacije sa zemljištima itd...

Da su okolne zapadne zemlje regije i šire, puno uređenije i transparentnije prema svojim crkvenim institucijama i obrnuto je također činjenica. Pa se nameće pitanje zašto tako nije slučaj i kod nas? Odgovor može biti nasreću ili na nesreću, točna su oba. Zašto? Bacimo pogled samo malo istočnije od Vukovara pa ako hoćete i sjevernije u susjedne zemlje Istoka pa nadalje i njihovih susjeda, sve kršćani ali ne i katolici. Treba li ili smije Vatikan prepustiti „vrata“ kršćanstva ne držeći pri tome Hrvatsku kao kap vode na dlanu pa pustiti neistomišljenike katolicizma sve do Istre, sve do svoga kućnog praga? Mislim da ne! Da li smo im u njihovim očima prva linija obrane ili zadnja to je nebitno jer na udaru smo i prvi kako god okreneš.
 
Vatikan je među prvima priznao samostalnost Republike Hrvatske (7.) isto tako i u danima ratnog vihora pomogao Hrvatskoj vojsci na razno razne načine i takvim odlukama i djelima dao svoj obol pobjedi u Domovinskom obrambenom ratu. Nazovimo to jednom stranom medalje, onom sjajnijom a pri tome tražeći onu drugu stranu. Spomenuvši u uvodnom dijelu teksta, onom o prozivanju Crkve kao institucije za razne neregularne stvari čak bi se i u većini tih stvari mogao složiti bez obzira na to što bi mogao ispasti kontradiktoran u svom upisu ali to je tako. Tako je da isti Vatikan našim crkvenim prvacima daje otvorene ruke u svemu a još više i gleda kroz prste za sve ono što u pravilu možda i ne valja naglasak je na „možda“. Obrazloženje: takva politika Vatikana prema Crkvi u Hrvata daje istoj za epitet kao jednoj od bogatijih crkvi u Europi, što novcem, što zlatom, što zemljištem i ostalim vrijednostima ne bi li u konačnici očuvali ono najvrjednije, onih 90% posto i više katolika ili u njihovim očima „vrata“ Katolicizma koja sežu sve do njihovom praga oliti Centra svih centara Katoličke crkve.
 
Sagledavši i jednu i drugu stranu medalje opet se možemo pitati što je prava istina i gdje je to ona? Možda u sredini a možda i u tajnim Vatikanskim hodnicima sa zabranom izlaska na svijetlo.
 
Sve u svemu hvala Vatikanu u začecima ali isto tako neka i pogleda svoje „stado“ u današnjim danima pa može doći do vrlo jednostavnog matematičkog zaključka a taj je da je i dalje 90% i više ali u puno manjem brojčanom prosjeku nego devedesetih. Bježe Hrvati Katolici glavom bez obzira u zapadnije jače nekatoličkije zemlje a oni koji ostaju već im brade pomalo sijede, zaduženi, kupljeni, od strane kapitalista i vječnih crkvenih neprijatelja moćne masonerije.
 
Eto nam za koji mjesec i parlamentarnih izbora u kojima će doći do smjene vlasti kao jedan plus jedan pa shodno tome se nadam i nadamo da će se i našim crkvenim prvacima oporiti džep ne bi li i običan puk naletio na pokoji zlatni novčić jer ruku na srce ima ih i previše crkva naša od Hrvata a koji im to i omogućiše.
 
Na kraju krajeva možemo kao utjehu samo zaključiti , dođe li pet do dvanaest našoj zemlji poprilično sam siguran da će Crkva na najvišoj razini uskočiti i spasiti stvar ali očigledno „Veliki brat“ nije procijenio da smo na koljenima a i da stoički još možemo izdurati do „boljeg sutra“

Zadnje vijesti

U Brodu za 10 godina, deset gradonačelnika

U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Župan Marušič na 2. Danima regionalnog razvoja i fondova Europske unije

SPORT

Najava 12. kola Treće HNL -istok

Omladinac iz Gornje Vrbe gostuje u Pleternici

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška