Hrvati treći na ljestvici najpesimističnijih naroda na svijetu

Svjetska istraživanja nas svrstavaju na vrh ljestvice po negativnim stativima i razmišljanjima.

Autor: Maja Medunović | Datum objave: 12.02.2013
Znanstvenici posljednjih godina provode zanimljiva istraživanja na svim područjima ljudskih života pa čak i na području pozitivnih i negativnih stavova. Da li je to odraz društva, krize ili velikog nezadovoljstva koje vlada svijet? Točan odgovor ne znamo ali nije nam drago saznati da činjenice govore kako smo na ljestvici pesimizma gotovo na samom vrhu.

Najnovije provedeno Nielsenovo  istraživanje pesimizma u svijetu smjestilo je Hrvate na nezavidno treće mjesto  po mračnom pogledu na život kao i predviđanja za budućnosti. Istraživanje je bilo usmjereno prema potrošačkoj skupini i njihovim životnim potrošačkim potrebama.

Nielsen je proveo istraživanje na gotovo 30 tisuća sudionika putem Interneta u kojoj je sudjelovala svjetska populacija potrošača iz čak 58 svjetskih zemalja.  78 % ispitanika koji su u istraživanju sudjelovali  s područja Hrvatske tvrde da su promijenili potrošačke navike, a svaki drugi Hrvat tvrdi da troši manje na telekomunikaciju i odjeću uz potragu za ponudom jeftinijih rješenja.  Hrvate najviše brine sigurnost posla i rast cijena režija ali zabrinuti su i zbog  rasta cijena hrane. Ekonomija je postala briga svakog petog Hrvata, a kriza je riječ koja se najviše koristi u svakodnevnoj komunikaciji.

Mađari i Korejanci su jedina dva naroda koja se na ljestvici pesimizma nalazi ispred nas i slove kao nacija po najvećem broju samoubojstava.  Grci su čak pesimističniji od nas iako im se životni standard spustio na trećinu onoga od prije nekoliko godina.

Nikada ne biste pogodili da su najmanje pesimistični stanovnici Indije, Indonezije i Tajlanda i oni koji rade za dolar dnevno.  Najveći optimisti su Norvežani koji kako tvrde žive u najvećem blagostanju. 

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Oprezno prilikom spaljivanja korova

Obavijest građanima o uručenju gotovih isprava

Donesena Odluka o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja epidemije bolesti Covid-19

FOTO GALERIJA

Rekonstrukcija ceste u ulici Tadije Smičiklasa u Slavonskom Brodu - maštoviti izvođač, neodgovorni nadzor, nezainteresirani investitor

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a