Horvat: Pronađena su sredstva za još jednu plaću, sada sve ovisi samo o pravnoj osnovi

Najavio je i da će razgovarati s radnicima, predstavnicima sindikata i menadžmenta i lokalnom samoupravom o konstrukciji novog menadžmenta

Autor: Brodportal | Datum objave: 02.12.2019
  Ministar gospodarstva Darko Horvat u ponedjeljak je u Slavonskom Brodu iznio prijedloge za rješavanje stanja u Đuro Đaković grupi. Još ranije najavio je da su pronađena sredstva za još jednu plaću te da sada sve ovisi samo o pravnoj osnovi na temelju koje će se radnicima isplatiti plaća. Najavio je i da će razgovarati s radnicima, predstavnicima sindikata i menadžmenta i lokalnom samoupravom o konstrukciji novog menadžmenta, piše vecernji.hr.

Nakon dvosatnog sastanka s upravom Grupe i Specijalnih vozila, županom Danijelom Marušićem i predstavnicima sindikata, u tvorničkoj hali obratio se radnicima koji su od 28. studenog ponovno u štrajku zbog neisplate plaća za listopad. 

- Ja ne bih ovdje govorio o nekim spektakularnim rješenjima, jer brojke koje su mi danas predočene ne nude bap previše optimizma. Ono što sam donio u Slavonski Brod i iza čega stojim je da, kada budem siguran da pravno utemeljeno imamo perspektivu dati plaću za listopad, tijekom sljedećeg tjedna to ćemo učiniti – rekao je Horvat.

On je istaknuo kako je izvor financiranja plaća osiguran, ali da blokade na računima, koje su u ovom trenutku u visini 100 milijuna kuna, ne dopuštaju mogućnost da se novac pusti na račun. 

- Da bismo završili dvjestotinjak vagona koje sam danas vidio, prema riječima uprave nužno je osigurati minimalno 70 milijuna kuna do polovice travnja. Treća stvar koja je nužna je banka koja će dugoročno pratiti financiranje proizvodnje Đure Đakovića. Hoće li to biti financijski okvir od 20 milijuna eura ili veći, ali da bismo u taj proces uključili jednu od državnih banaka, moramo naći model vraćanja kreditnih aranžmana koje je Đuro Đaković do sada podignuo, a ni jednu od predmjernih rata još uvijek nije vratio – naglasio je Horvat.

On je dodao kako je sa sindikatima i upravom podijelio dva nova imena s kojima želi osigurati funkcionalnost uprave. Osiguravanje kontinuiteta u financiranju ili strateškog partnera bit će, dodao je, prvi prioritet nove uprave. 

- Odgovorno tvrdim da nam ne pada na pamet razmišljati o stečaju Đure Đakovića. Imamo tri perspektive tijekom sljedeće godine koje otvaraju prostor da Đuro Đaković ne samo funkcionira, već da konačno i počne vraćati one kreditne aranžmane koje su do sada uzimali, a jedan veliki dio njih je i utrošen. Međutim, Đuro Đaković ne može funkcionirati na način da svake godine u studenom traži i dobiva kreditne aranžmane za koje već u trenutku ishođenja kredita imamo veliku vjerojatnost da nikada neće biti vraćeni. Đuro Đaković mora postati dohodovna tvrtka, a država je spremna jedan dio opterećenja preuzeti na svoja leđa da bismo u trenutku kada Đaković stane na zdrave noge mogli razgovarati o cijeni dionice i eventualnoj prodaji državnog vlasništva – istaknuo je Horvat. 

 

Zadnje vijesti

Novooboljela osoba u Brodsko-posavskoj županiji, bliski kontakt već poznatog slučaja

Brođanima ne smetaju rigorozne mjere protiv epidemije

Epidemija stvorila probleme i hrvatskim uzgajivačima junetine

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji