Hoće li uskrsna potrošnja biti veća nego prošle godine?

Hoće li uskrsna potrošnja biti veća nego prošle godine? Prosječno kućanstvo u uskrsnom tjednu potroši oko 15% više

Autor: Brodportal | Datum objave: 03.04.2021


 U blagdansko vrijeme, uvijek se troši više. Pitanje koje se postavlja je koliko više? Uskrsna potrošnja zbog lockdowna i korona-krize prošle je godine bila 14% manja nego godinu prije. Tako su građani prošle godine  za uskrsne blagdane potrošili 1, 2 milijarde kuna. Zvuči mnogo, ali kada se  usporedi s godinom ranije, jasno se vidi da je epidemija učinila svoje. Koliko će se ove godine potrošiti, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore, teško je predvidjeti jer ponovno sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. Pripreme za Uskrs, traju već duže vrijeme.

Prosječno kućanstvo u uskrsnom tjednu prema procjenama potroši oko 15% više, a prognoze za ovu godinu nešto su optimističnije jer potrošnja u maloprodaji raste od veljače. Kako ističu s Državnog zavoda za statistiku, to je prvi rast potrošnje nakon što je pod utjecajem koronakrize padala jedanaest mjeseci zaredom na godišnjoj razini. Gužva na Gradskoj tržnici zadnjih dana, u svakom slučaju, veća je nego prošle godine. 

Na blagdanskom stolu naći će se dobro poznate namirnice, a upravo o njima ovisit će i iznos koji će građani potrošiti. Skromnija košarica s osnovnim namirnicama stajat će do 700 kuna, srednja u kojoj su i riba i slatkiši oko 1200, a bogata, s janjetinom i pićem, do 1800 kuna. 

Osim o tome koliko potrošiti, zbog epidemioloških mjera građani će morati brinuti i o tome gdje i s kime provesti blagdane. Obuzdavanjem epidemije, pozitivan impuls osjetit će i gospodarstvo, pa se će i uskrsna potrošnja moći vratiti na razinu na kojoj je nekad bila.  

Što o svemu kažu i kako se Brođani pripremaju za Uskrs 2021. pogledajte u prilogu SBTV-a.

Zadnje vijesti

Copernicus: Pomoć alergičarima kako počinje sezona peludi

"Ograničite slavlja svete Krizme i Prve pričesti na najužu obitelj i kumove!"

21 nova pozitivna osoba u Brodsko-posavskoj županiji

FOTO GALERIJA

Slavonski salaši, rančevi i imanja za savršeno proljetno putovanje

Obilježena 29. obljetnica 103. brigade HVO Derventa

Nadograđuje se "Zlatni cekin" jedina ustanova za rehabilitaciju djece s teškoćama u regiji

Otvorena izložba povodom 100 godina metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu

Užasne scene kod Okučana: "Dio ljudi je ispao iz kamiona, ostale su prignječile teške role papira"