HNL razbibriga: Gdje su nestali navijači, emocije i dramatika?

Možda ovu temu ne bih niti načinjao da se jučer u razgovoru s prijateljem nismo dotaknuli Leicestera kojeg je on usporedio s Rijekom. I onda suptilno dolazimo do zaključka da su ovi na 'samo' 2 boda od Dinama.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 21.03.2016


 To bi bila prvorazredna senzacija i s obzirom na raspored (međusobno igraju u Rijeci) ogromna prilika za prvi riječki naslov - no u stvarnosti nikoga zapravo cijela situacija previše niti ne zanima.

Riječki naslov slavit će jedino Riječani

Deset godina naslova prožetih u dominaciji obitelji Mamić i posvemašnjem gubitku emocije iz sporta (koja se preselila na hokej i rukomet) kulminirala je tako nebitnošću prvenstva. Glavne teze - 'trener je nebitan ako su igrači dobri' i 'navijači nisu potrebni za atmosferu' - iscrpjele su jedine stvarne vrijednosti. Kada su navijači iščezli, treneri izgubili vrijednost - tada su predsjednici i igrači postali glavni materijal svakog nogometnog zbivanja. Bonton se zagubio brojnim uvredama, psovkama i navijačkim tučnjavama, a stranci su zasjenili domaće dečke pod još jednom floskulom - da su bolji od bilo kojeg autohtonog izdanka.

Dinamo je postao predominantan (zbog više različitih razloga) dok je u Europi ostvarivao prilično neujednačene rezultate, najčešće zbog trenerskog neznanja. Hajduk je pao u potpuni zaborav i doveo se do situacije gdje može jedino žaliti što i sam nema ove Mamiće. Rijeka je pak s nigerijskim novcem uspjela podići razinu igre, a u Europi je branila obraz domaćeg nogometa. Sve ostale ekipe još u kadetima rješavaju svakog iole boljeg igrača i propadaju, životare i igraju 'reda radi'. Realan zaključak je da Dinamo zapravo nije toliko snažan koliko je ostatak lige slabašan. Dinamov naslov tako neće slaviti gotovo nitko dok će rijekin slaviti isključivo Riječani.

Englezi gaje tradiciju i imaju novac, kod nas je novac jedini motiv (i nemamo ga)

Dakle - razlika je samo 2 boda uz 8 kola do kraja, a derbi se igra u Rijeci. Jeste li uzbuđeni zbog dramatike prvenstva? Nekako čisto sumnjam. Došli smo do situacije gdje gotovo nitko ne vjeruje da bi Rijeka mogla iznenaditi. A i kada bi se tako što i dogodilo, nitko ne bi previše dramatizirao (izuzev oduševljene Armade). Jer je tako svejedno. Emocije nema, nema navijača, nema domaćih dečki, nema klasnih utakmica. Sve se pretvorilo u paradu solo dionica, novca, europskih blamaža, sudačkih 'previda' i sudskih parnica. Prosječnom gledatelju draže je pogledati tekmu lokalnih ili kvartovskih klubova u trećoj ligi nego najveći derbi HNL-a. Tamo barem nema sterilnosti.

Sjećam se kada sam šest godina kao BBB obilazio stadione diljem Hrvatske - to je bila posve drugačija priča. Dođeš kod domaćina koji te želi dobiti na 'cilj ne bira sredstvo' filozofiju. Danas je gostovanje kao odlazak na strizanje ovaca. Nestali su čak i istaknuti glasovi na tribini koji dovikuju sucu, igračima i treneru na osobnoj razini. Košpicare su zamijenili brendirani trgovci, pivo je bezalkoholno, semafori digitalni, a treneri praktički nebitni. Infrastrukture su jedine nostalgične, u potpunom raspadu i bazirane na individualni proboj 'marketinški' isplativih pojedinaca. Engleski nogomet ima onaj dašak kojeg je imao i u 19. stoljeću. Hrvatski je pak u skladu s općim sivilom - više niti PR ne može pomoći. Liga je postala razbibriga u kojoj se prvak unaprijed zna. A i da ne zna, koga briga...

Zadnje vijesti

KKK Marsonia – Darku i Dori srebro u Srbiji

FAK su zbog kvalitete već prozvali "Dubrovačkim ljetnim igrama za amatere"

Limena glazba Željezničar nastupila na Korzu

SPORT

Održana 5. međunarodna memorijalna regata posvećena Staniši Radmanoviću

KKK Marsonia – Darku i Dori srebro u Srbiji

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“