HKUU "Trenk" Nova Gradiška na Vinkovačkim jesenima

Vinkovačke jeseni su jedna od najvećih i najvažnijih folklornih manifestacija u Hrvatskoj koja slavi folklor i tradiciju kroz razne događaje tijekom 10 dana koliko traje.

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.09.2021
HKUU "Trenk" Nova Gradiška na Vinkovačkim jesenima


 Svakako je najvažniji događaj svečani mimohod koji se održao u nedjelju 19.09., a okupio je oko 3000 folkloraša, odnosno 65 folklornih skupina iz cijele Hrvatske i dijaspore.

Našu Županiju predstavljali su i članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge"Trenk" Nova Gradiška, kojima je to bilo prvo sudjelovanje. 

-Iznimna nam je čast što su organizacijski odbor Vinkovačkih jeseni i predstavnici Brodskog kola prepoznali naš rad kroz godine i pozvali nas da predstavljamo Novu Gradišku na ovoj prekrasnoj manifestaciji. Iz nas je 27 godina rada i stalno želimo biti bolji i biti na smotrama na kojima nismo do sada bili. - kaže predsjednica udruge Verica Vuković.

Pripreme su trajale nekoliko mjeseci, važno je izabrati s čim se predstaviti, a zatim pripremiti nošnje.

- Htjeli smo nešto novo i drugačije, a izabrali smo jesensku temu, berbe kukuruza. Naše marljive članice su šivale i kupovale dijelove nošnji. Riječ je o preslojenim nošnjama, iz doba prije Drugog svjetskog rata, kada su u naše krajeve dolazili materijali poput cica, glota,itd. Svakako, nosilo se što se imalo, razne tkane marame na glavu, vunene čarape, opanci. Sve to smo pripremali mjesecima i nismo obukli do Vinkovaca. Baš nam je drago što smo se ponovili za još jedan tip slavonskog ruha. Moramo napomenuti, nama kao gradskom društvu nije nimalo lako, jer brojni naši članovi nisu sa sela i nisu naslijedili ništa od nošnji. Tako da sve moramo kupiti, što originale ili šivati. Trudimo se pronaći stare materijale, pa onda pravimo što nam treba. 

Što se tiče mimohoda, bili smo drugi po redu, vrlo veseli, stalno smo pjevali jesenske pjesme i bećarce, zaigrali kolo, nasmijali prisutne. Naš Ivan pripremio je cijele stabljike kukuruza, a članice su nosile pune sepete kukuruza. Naši muški članovi, pjevači i svirači bili su tako veseli, a mlade i starije članice ponosne na sve što pokazuju. Svakako želimo spomenuti i čast koju smo dobili, naš Karlo Tkalčec bio je na čelu mimohoda i nosio veliku Hrvatsku zastavu. - ističe voditeljica društva Vesna Vlaović.

Nakon mimohoda domaćini za ručak bili su članovi KUD-a "M.Gubec" Sotin. Poslijepodne su posjetili Vukovar i Vodotoranj, a potom još malo uživali u Vinkovcima, gradu folklora i običaja.

Vikend 25.09. sudjelovali su na novogradiškim Poljoprivredno-poduzetničkim idejama, a već se pripremaju za kirvaj u Župi Kraljice svete Krunice Nova Gradiška.

Planova je puno, samo se nadaju da neće biti novih zatvaranja i ograničenja.

Zadnje vijesti

92 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 2 osobe preminule

Počeo je play off Homer kupa

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske