HGK domaćin okruglog stola U okruženju luka Savskog sliva

Gospodarstvenici, predstavnici lokalne i regionalne samouprave, ali i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Savske komisije, okupili su se na danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Slavonskom Brodu, gdje je održan Okrugli stol gospodarskog foruma u okruženju luka unutarnjih voda Savskog sliva.

Autor: Brodportal | Datum objave: 03.04.2019
Glavne teme okruglog stola bile su ulaganja u lučku infrastrukturu, razvoj gospodarstva te povećanje plovnosti rijeke Save. 

Pomoćnica ministra mora, prometa i infrastrukture, Duška Kunštek, istaknula je ovom prigodom kako je riječni promet u Republici Hrvatskoj godinama zapostavljan, ali da se sada aktivno radi na njegovoj revitalizaciji. Istaknula je sljedeće: "Kroz strukturne reforme Republike Hrvatske 2018. godine, jačanje konkurentnosti i gospodarstva naših luka je prepoznato kao cilj i misija koju moramo odraditi ove godine."

Jedna od tih luka je i Luka Brod. U lučkom području koje se prostire na 900 000 kvadratnih metara, naveo je Marijan Jurić, ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod, trenutno je na raspolaganju još 24 tisuće kvadrata koji se mogu iznajmiti, drugo je sve već iznajmljeno. 

Potencijali luke su veliki, ali da bi se mogli ostvariti, potrebno je pravo riješiti problem plovnosti rijeke Save. Željko Milković, član Savske komisije, istaknuo je kako ovaj problem susjedne zemlje već rješavaju. U Republici Srbiji se krenulo s radovima na produbljivanju plićaka, a na našem području bi građevinska dozvola za izvođenje takvih zahvata trebala biti gotova do 2020. godine. 

Važnost ulaganja u luku i lučku infrastrukturu prepoznala je i Brodsko-posavska županija, ali i Hrvatska gospodarska komora koja smatra da bi daljnji razvoj riječnog prometa u županiji, mnogo značio za gospodarski razvoj županije i njenih gospodarstvenika. 

Ovo je prvi okrugli stol na ovu temu, u planu je još jedan na kojem će se raspravljati o Dunavskom slivu. 

Zadnje vijesti

Lemaić: Elektronička sjednica Gradskog vijeća održana je nezakonito jer su od 11. svibnja dopuštena javna okupljanja do 40 osoba na jednom mjestu

Sjećanje na stradalu djecu na Plavom polju

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

VIJESTI

Priopćenje za javnost

Lemaić: Elektronička sjednica Gradskog vijeća održana je nezakonito jer su od 11. svibnja dopuštena javna okupljanja do 40 osoba na jednom mjestu

FOTO GALERIJA

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić

Otvorena izložba „Izbor radova iz kabineta akvarela Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda“

Konačno otvoreni kafići i centri, djelomično rade i udruge