HGK domaćin okruglog stola U okruženju luka Savskog sliva

Gospodarstvenici, predstavnici lokalne i regionalne samouprave, ali i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Savske komisije, okupili su se na danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Slavonskom Brodu, gdje je održan Okrugli stol gospodarskog foruma u okruženju luka unutarnjih voda Savskog sliva.

Autor: Brodportal | Datum objave: 03.04.2019


Glavne teme okruglog stola bile su ulaganja u lučku infrastrukturu, razvoj gospodarstva te povećanje plovnosti rijeke Save. 

Pomoćnica ministra mora, prometa i infrastrukture, Duška Kunštek, istaknula je ovom prigodom kako je riječni promet u Republici Hrvatskoj godinama zapostavljan, ali da se sada aktivno radi na njegovoj revitalizaciji. Istaknula je sljedeće: "Kroz strukturne reforme Republike Hrvatske 2018. godine, jačanje konkurentnosti i gospodarstva naših luka je prepoznato kao cilj i misija koju moramo odraditi ove godine."

Jedna od tih luka je i Luka Brod. U lučkom području koje se prostire na 900 000 kvadratnih metara, naveo je Marijan Jurić, ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod, trenutno je na raspolaganju još 24 tisuće kvadrata koji se mogu iznajmiti, drugo je sve već iznajmljeno. 

Potencijali luke su veliki, ali da bi se mogli ostvariti, potrebno je pravo riješiti problem plovnosti rijeke Save. Željko Milković, član Savske komisije, istaknuo je kako ovaj problem susjedne zemlje već rješavaju. U Republici Srbiji se krenulo s radovima na produbljivanju plićaka, a na našem području bi građevinska dozvola za izvođenje takvih zahvata trebala biti gotova do 2020. godine. 

Važnost ulaganja u luku i lučku infrastrukturu prepoznala je i Brodsko-posavska županija, ali i Hrvatska gospodarska komora koja smatra da bi daljnji razvoj riječnog prometa u županiji, mnogo značio za gospodarski razvoj županije i njenih gospodarstvenika. 

Ovo je prvi okrugli stol na ovu temu, u planu je još jedan na kojem će se raspravljati o Dunavskom slivu. 

Zadnje vijesti

Obavijest roditeljima i učenicima o štrajku u osnovnim školama

„Živite svoj poziv, onako ponosno i časno kako ga je Šimo živio“

Milošević odbio sve prijedloge za mirno rješenje jugoslavenske krize

NAJČITANIJE DANAS

Apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala

Film Dnevnik Diane Budisavljević počinje igrati u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Više od 1000 učenika i nastavnika zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimir Prelog u posjetu Slavonskom Brodu

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...