Haškom sudu predano 2.700 stranica materijala

Dogodilo se na današnji dan 2. ožujka

Autor: Brodportal | Datum objave: 02.03.2020
Haškom sudu predano 2.700 stranica materijala
 1791. godine u Parizu je predstavljen komunikacijski sustav nazvan semafor.

1836. Republika Teksas proglasila neovisnost od Meksika.

1868. rođen u Brodu na Savi slikar Josip Muravić. Potomak je stare brodske obitelji iz koje su se regrutirali vojvode, gradonačelnici, senatori i vojni časnici. Oslikao je oko četrdeset crkava u Brodu i okolici i nekoliko veža bogatih građana. Godine 1898. sudjeluje na međunarodnoj izložbi u Parizu i dobiva počasnu diplomu i zlatnu medalju za svoje dekorativne radove. Jedna od najuspjelijih slika je „Pod crvenim abažurom“. Umro je u Brodu na Božić 1946. godine. 

1873. Marija Jurić Zagorka rođena je u Negovcu kraj Vrbovca. Bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Pravu čitateljsku afirmaciju stječe ciklusom romana Grička vještica (Male Novine 1912.-1914.). Piše komedije, lakrdije, jednočinke i satire, tim daje značaj razvoju hrvatske dramske književnosti. Nije lako odgovoriti na pitanje koliko je Zagorka napisala romana. Međutim, smatra se da je napisala oko trideset i pet. 

1892.  rodio se akademski slikar Slavko Tomerlin, najpopularniji slikar u Brodu između dva svjetska rata. Izlagao je samostalno u Brodu šest puta i u brojnim građanskim porodicama Broda mogla su se naći njegova djela. 

1896. umro je u Brodu u 77. godini života Jakob Bauer, utemeljitelj Brodske izraelističke općine i jedan od najranije doseljenih Židova  u Brod. 

1909. Apolonija D´Elia je umrla u Pećuhu na današnji dan u 71. godini života. Bila je supruga brodskog gradonačelnika Jakoba D´Elia i prva predsjednica „Hrvatskog gospojinskog društva“ u Brodu utemeljenog 1895. godine. 

1919. U Moskvi održan osnivački kongres  Komunističke internacionale (Kominterna), kojem su prisustvovala 52 delegata iz 30 zemalja.

1921. Proglašena Labinska republika, pobuna istarskih rudara protiv nadolazeće talijanske fašističke politike. Ovaj ustanak istarskih rudara smatra se prvim svjetskim antifašističkim ustankom uopće. 

1926. rođen je u Brodu na Savi  baletni plesač i publicist, Zvonimir Podkovac. Solist je u zagrebačkoj komediji, a potom nastupa u plesnim trupama u Parizu. Nakon toga uglavnom nastupa na francuskoj televiziji, a od 1976. godine radi u Parizu u Muzeju moderne umjetnosti Kulturnog centra „Georges Pompidou“.  

1927. rođena je u Bitolju Tanja Kovačević, dugogodišnja novinarka, urednica i direktorica tjednika Brodski list. U svojoj profesionalnoj karijeri uredila je oko tisuću brojeva lokalnog tjednika.

1928. Brođanka Mia Čorak, 12-godišnja djevojčica, izvela je u Narodnom kazalištu u Splitu prvu samostanu baletnu večer, za koju je sama priredila baletni program. Pred brojnom i oduševljenom publikom polučila je mala balerina izvanredan uspjeh. 

1962. Američki košarkaš Wilt Chamberlain postigao je 100 koševa na jednoj utakmici, čime je postavio rekord u NBA-u nepremašen do danas.

1969. Prvi francusko-engleski zrakoplov Concorde poletio je na pokusni let u francuskom Touluseu.

1990. Održana Osnivačka skupština ogranka HDZ-a u Stružanima.

1994. Predsjednik bošnjačke vlade Haris Silajdžić, predsjednik bosanskih Hrvata Krešimir Zubak i ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić potpisali prijedlog sporazuma o spajanju hrvatskih i muslimanskih teritorija u Bosni u federaciju sedam etničkih kantona.

2001. Hrvatski predstavnici  predali su Haškom sudu 2.700 stranica materijala, u kojem je obrazložena  tužba  koju je Hrvatska podnije protiv SRJ zbog kršenja odredaba  Konvencije o genocidu.

2006. Formirana nova Vlada  Republike  Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom.

2008. Dimitrij Medvedev izabran za  Predsjednika Rusije, a Vladimir Putin nakon osam godina, napušta ured u Kremlju.

2014. U Galeriji Goll u Slavonskom Brodu otvorena jedinstvena izložba, prva u Hrvatskoj i prvi puta u Slavonskom Brodu na izložbi je predstavljeno 48 slikara iz 32 zemlje sa svih kontinenata. Radio se izložbi iz zbirke zaklade World Art Games.

2018.  Krenula obnova  i uređenje rodne kuće  doktora Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu, koja bi trebala postati muzej i spomen obilježje ovog velikana svjetske medicine. 

Rođeni na današnji dan su: Bedřich Smetana, češki skladatelj (1824.), hrvatski emigrantski pisac Vinko Nikolić (1912.), Ivan Goran Kovačić, hrvatski pjesnik (1913), Rafo Boguišić, povjesničar književnosti (1925), Mihael Gorbačov, posljednji predsjednik SSSR-a (1931),  Jon Bon Jovi, američki glazbenik (1962.), Daniel Craig, engleski glumac (1968), Tvrtko Jakovina,  hrvatski povjesničar (1972.),  Rene Bitorajac, hrvatski glumac (1972),  hrvatska glumica Ivana Bolanča (1977.), 

Umrli na današnji dan su: Franjo Iveković, filolog i vjerski pisac ( 1914),  Bratoljub Klaić, hrvatski jezikoslovac (1983.), Dusty Springfield, engleska pjevačica (1999.) Vera Vladen hrvatska slikarica (2006) ,Mario Boguliuni, hrvatski skladatelj (2011).

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja