Harmoniku zamijenio lončarskim zanatom i u tom poslu ostao 30 godina

Ivan Serdar iz Kujnika kod Slavonskog Broda jedini je preostali tradicijski lončar u Slavoniji, a njegovih četvero djece nisu pokazali zanimanje da ga naslijede.

Autor: Brodportal | Datum objave: 19.06.2017
Harmoniku zamijenio lončarskim zanatom i u tom poslu ostao 30 godina


 Ivan Serdar iz Kujnika kod Slavonskog Broda jedini je preostali tradicijski lončar u Slavoniji i jedan od posljednjih u Hrvatskoj, piše lokalni.vecernji.hr. Nekada je za život zarađivao kao harmonikaš, a onda se posvetio lončarskom zanatu. Nagovorio ga je prijatelj koji se time bavio prije njega i koji je u njemu prepoznao talent. Obučio ga je i učinio od njega pravog "mahera".

Uz malu stanku za vrijeme rata, u tom je poslu ostao više od 30 godina. Sve radi na prastari, najprimitivniji način, onako kako se to radilo prije desetak tisuća godina. Samljevenu glinu stavlja na kolo koje se vrti i vlastitim rukama oblikuje različite posude koje zatim peče u peći na drva. Po cijeni od 20, 30 ili 50 kuna kod njega se mogu pronaći kvalitetne zdjele, ćupovi, tegle, vaze, šalice, pepeljare... Posao je zahtjevan, ali on u njemu uživa.

- Najvažnije je pronaći odgovarajuću i kvalitetnu glinu, jer nije svaka pogodna za sve vrste posuda. Nakon duljeg stajanja u spremištu i potom na zraku, glinu pripremam za "meljavu", meljem u mlinu i stavljam u najlon u kojem mora odležati 24 sata kako bih je mogao staviti na kolo – pojašnjava Serdar.

Ne želi otići iz Slavonije

Umijeće proizvodnje keramičkih posuda od gline jedno je od prvih zanata koji su se pojavili s nastankom ljudske kulture. Serdar se nada će on i drugi stari zanatlije, s kojima se ujedinio u njegovanju i čuvanju tradicije, dobiti prostor u kojemu će moći obučavati mlade. Njegovih četvero djece nisu pokazali zanimanje da ga naslijede i otišli su svojim putem, ali uvjeren je da interes među mladima ipak postoji, samo što se njima ne da putovati u Kujnik.

- Srce me boli kada vidim da nemam nasljednika. Međutim, svaki put kada demonstriramo stare zanate pred nekom školom, djeca se okupe u velikom broju i pažljivo prate što radimo. Kada bi se u gradu organizirao nekakav oblik slobodnih aktivnosti, uvjeren sam da bi bilo zainteresiranih – nastavlja.

Prijatelji su ga više puta pozivali da sve ostavi i ode za njima u Njemačku ili Švicarsku, ali on se ne želi odvojiti od svog zanata i svoje Slavonije zato što ih voli. Ne ide po sajmovima, proizvode uglavnom nudi s kućnog praga ili na školskim izložbama starih zanata. Nešto proda, nešto i pokloni.

- Nažalost, danas se teško može živjeti samo od lončarstva, ali nužno ga je održati kao dio identiteta i prošlost . Ljudi se dive, svi bi nešto naručili, ali nemaju novaca. Na Zapadu bi možda bila druga pjesma, ali ja na želim otići. Malo se bavim poljoprivredom, malo drvima i nekako krpam kraj s krajem. Nadam se da će doći bolja vremena i da lončarstvo neće izumrijeti – zaključio je.

foto: Radio Prkos

Zadnje vijesti

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

Potpisan ugovor za energetsku obnovu Osnovne škole “Mato Lovrak” Nova Gradiška

Otkriven kradljivac

VIJESTI

BLOKADA PROMETA I U SLAVONSKOM BRODU

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

SPORT

Osvojili titulu najbolje ekipe na državnom prvenstvu

Boksačice i boksači BK Brod kod župana Marušića

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“