Harmonikaši iz Livna pobjednici 9. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy

Apsolutni pobjednici u kategoriji orkestara i dobitnici prijelaznog pehara - Kup grada Slavonskoga Broda ovogodišnjeg 9. Međunarodnog festivala harmonike "Bela pl. Panthy" članovi su Harmonikaškog orkestra HKUD-a "Dinara "iz Livna.

Autor: Ivana Imrešković / SBTV | Datum objave: 17.03.2019
Harmonikaši iz Livna pobjednici 9. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy


 Grand prix osvojili su i na posljednjem natjecanju u Slavonskom Brodu tako da Grand prix festivala odlazi ponovno na istu adresu. Dirigent Mladen Jelović ujedno je i najbolji dirigent festivala. Gosti iz Livna iza sebe su u istoj kategoriji ostavili orkestar Glazbenog učilišta "Elly Bašić" iz Zagreba koji je osvojio drugu nagradu.  U kategoriji komornih sastava nagrada je također otišla u Bosnu i Hercegovinu. Osvojio ju je komorni sastav studenata 5. godine muzičke akademije iz Sarajeva "Inat trio". U nekoliko različitih kategorija natjecali su se i solisti, među njima najtecatelji iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Poljske, Slovačke i Hrvatske. Najbolji u svojim kategorijama bili su Petar Hlašć, Kiara Janko, Lazar Simović dok je od svih solista najbolji s maksimalnih 100 bodova bio 13-godišnji Vlajko Jovanović iz Glazbene škole "Živorad Grbić" u Valjevu. Diplome, pehari i novčane nagrade tek su točka na "i" trodnevnom međunarodnom festivalu koji već 9. godinu u Slavonskom Brodu uspješno organizira Brodski harmonikaški orekstar "Bela pl. Panthy" i tako okuplja mlade glazbenike, promiče harmoniku kao instrument te za brodsku publiku organizira prave glazbene večeri za pamćenje, kakav je bio i ovogodišnji koncert otvorenja uz Mjuzikle 80-ih koji je publika gledala u čak dvije izvedbe – predpremijernoj i premijernoj.

"Slavonski Brod je grad u kojemu je harmonika definitivno prepoznata jer ima jedan fenomen – da se natjecanje otvara s koncertom u kojemu se dvorana puni dva puta, dan ranije organizirana je i proba otvorena za javnost znači da je inters bio ogroman. To u svijetu harmonike ja to još nisam doživio. Tako da imate već nešto što je uspjelo malo kome, točnije – nikome", naglasio je predsjednik Stručnog ocjenjivačkog suda i profesor na Muzičkoj akademiji u Puli dr. art. Denis Modrušan. "Sretni smo i zadovoljni što nas sve kritike i sugestije od strane natjecatelja, stručnog ocjenjivačkog suda i  publika, vode da idemo naprijed i da svake godine u organizaciji budemo sve bolji i bolji", dodala je na kraju umjetnička direktorica festivala Sanja Nuhanović. Slijedeće godine festivalska pozornica za ljubitelje harmonike, klasične i suvremene glazbe u Slavonskom Brodu otvara se jubilarni, 10. puta. 

 

Zadnje vijesti

Hrvatska slavi Dan državnosti!

Prezentacija klastera Slavonija u mađarskom Pečuhu

Naslov iz Slavonskog Šamca vinkovačkoj Cibaliji

NAJČITANIJE DANAS

NOVI SINGL TAMBURAŠKOG SASTAVA BEHAR

Poslušajte novu pjesmu brodskog Tamburaškog sastava Behar - 'Kada te isprose'

FOTO GALERIJA

U katedrali sv. Terezije Avilske zaređena dva nova svećenika Požeške biskupije

"Tijelovo je svetkovina zajedništva i jedinstva u Isus Kristu, koji je jedini pravi Bog i čovjek"

Osječani u državnoj završnici turnira u odbojci

Na državnoj cesti D53 u Rastušju proradila nova kamera za nadzor brzine

Turnir u pogađanju trica u sjećanje na Dražena Petrovića