Gubici u toplinskom sustavu smanjeni na 4%

Projekt zamjene toplovoda u naseljima Slavonija I i II, i službeno je završen. Na završnoj konferenciji danas su predstavljene sve aktivnosti koje su provedene u proteklih godinu dana, ali i prve brojke.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.02.2020
Gubici u toplinskom sustavu smanjeni na 4%


U naseljima Slavonija I i II, ukupno je, tijekom radova prošle godine, zamijenjeno 2,65 kilometara cijevi.

"Smanjeni su gubici s nekih 20% na oko 4%. Samim time smanjena je potrošnja energenta, plina za zagrijavanje vode, a smanjena je i potrošnja vode u samom sustavu." naveo je Hrvoje Andrić, zamjenik gradonačelnika Grada Slavonskog Broda.

Upravo to, i jesu rezultati projekta "Toplovodi za naselja Slavonija I i II" koji je započeo u ožujku 2019. godine, a čiji je nositelj Brod-plin. S ciljem osiguravanja sigurnije opskrbe, veće ekonomske isplativosti, ali i podizanja socijalne osviještenosti o važnosti zaštite okoliša kroz smanjenje emisije CO2, u toplinski sustav ovih dvaju brodskih naselja uloženo je gotovo 13 milijuna kuna. Oko 3 milijuna i 700 tisuća kuna, osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ovo ulaganje, navode iz Brod-plina, ne predstavlja samo daljnju modernizaciju toplinarskog sustava. Ono je, naglašavaju, bilo nužno jer su toplovodi, ali i cijeli sustav u ovom naselju, bili u lošem stanju.

Na završnoj konferenciji projekta koja je danas održana, predstavljeni su i prvi rezultati. "Ušteda energije iznosi 3,9 milijuna kWh na godišnjoj razini. Zaključno, kad sve to pretvorimo u financije i pomnožimo tu brojku s cijenom energije koja je nama potrebna za proizvodnju od 0,25 kuna po kWh, dođemo do brojke od 975 tisuća kuna za koliko je novi sustav učinkovitiji u odnosu na stari.", naveo je Dalibor Bukvić, direktor Brod-plina.

Ovaj projekt započeo je u ožujku 2019. godine, a službeno završava u ožujku ove godine.

"Ovom prilikom bih svakako istaknuo i pohvalio angažman izvođača, budući su svojim trudom utjecali da se prekid isporuke toplinske energije smanje s predviđenih četiri i pet tjedana u pojedinim naseljima, u svakom naselju na tri tjedna, što je svakako pridonijelo boljitku projekta." istaknu je Bukvić.

Iz Brod-plina najavljuju i da će, dolaskom lijepšeg vremena, u naseljima po potrebi biti odrađeni i dodatni radovi, kojima će se okoliš, kako je obećano, vratiti u prvobitno stanje.

 

 

Zadnje vijesti

Kako su se do sada škole snašle u covid situaciji?

Suvremena plesna predstava "Prostor ni ja" u Galeriji Ružić

Nevjerojatna polusezona nogometaša Omladinca iz Gornje Vrbe!

FOTO GALERIJA

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta „Kuće sretnih ciglica“

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije predstavlja običaje slavonskog sela

Katarina Marjanović samostalno objavila prvu knjigu "Na putu prema sebi", skup istinitih priča iz života Slavonke u Zagrebu

Zapaljena prva adventska svijeća - početak Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu