Gubici u toplinskom sustavu smanjeni na 4%

Projekt zamjene toplovoda u naseljima Slavonija I i II, i službeno je završen. Na završnoj konferenciji danas su predstavljene sve aktivnosti koje su provedene u proteklih godinu dana, ali i prve brojke.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.02.2020
Gubici u toplinskom sustavu smanjeni na 4%
U naseljima Slavonija I i II, ukupno je, tijekom radova prošle godine, zamijenjeno 2,65 kilometara cijevi.

"Smanjeni su gubici s nekih 20% na oko 4%. Samim time smanjena je potrošnja energenta, plina za zagrijavanje vode, a smanjena je i potrošnja vode u samom sustavu." naveo je Hrvoje Andrić, zamjenik gradonačelnika Grada Slavonskog Broda.

Upravo to, i jesu rezultati projekta "Toplovodi za naselja Slavonija I i II" koji je započeo u ožujku 2019. godine, a čiji je nositelj Brod-plin. S ciljem osiguravanja sigurnije opskrbe, veće ekonomske isplativosti, ali i podizanja socijalne osviještenosti o važnosti zaštite okoliša kroz smanjenje emisije CO2, u toplinski sustav ovih dvaju brodskih naselja uloženo je gotovo 13 milijuna kuna. Oko 3 milijuna i 700 tisuća kuna, osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ovo ulaganje, navode iz Brod-plina, ne predstavlja samo daljnju modernizaciju toplinarskog sustava. Ono je, naglašavaju, bilo nužno jer su toplovodi, ali i cijeli sustav u ovom naselju, bili u lošem stanju.

Na završnoj konferenciji projekta koja je danas održana, predstavljeni su i prvi rezultati. "Ušteda energije iznosi 3,9 milijuna kWh na godišnjoj razini. Zaključno, kad sve to pretvorimo u financije i pomnožimo tu brojku s cijenom energije koja je nama potrebna za proizvodnju od 0,25 kuna po kWh, dođemo do brojke od 975 tisuća kuna za koliko je novi sustav učinkovitiji u odnosu na stari.", naveo je Dalibor Bukvić, direktor Brod-plina.

Ovaj projekt započeo je u ožujku 2019. godine, a službeno završava u ožujku ove godine.

"Ovom prilikom bih svakako istaknuo i pohvalio angažman izvođača, budući su svojim trudom utjecali da se prekid isporuke toplinske energije smanje s predviđenih četiri i pet tjedana u pojedinim naseljima, u svakom naselju na tri tjedna, što je svakako pridonijelo boljitku projekta." istaknu je Bukvić.

Iz Brod-plina najavljuju i da će, dolaskom lijepšeg vremena, u naseljima po potrebi biti odrađeni i dodatni radovi, kojima će se okoliš, kako je obećano, vratiti u prvobitno stanje.

 

 

Zadnje vijesti

Hrvatska osvaja srebrnu medalju na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj