Granatiran Slavonski Brod i počeo rat u Bosni

Dogodilo se na današnji dan 24. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 24.03.2020
Granatiran Slavonski Brod i počeo rat u Bosni


 1813. kameni kip sv. Florijana, koji je nabavio u Pečuhu ugledni brodski trgovac Stjepan Muravić, postavljen je uz kuću Antuna Perišanovića (lokal Gordona), gdje se na Veliku Gospu 1807. godine zaustavio veliki požar, koji je gutao Mucvanj. Na poticaj patera Grgura, lektora u Franjevačkom samostanu, đakovački biskup Antun Mandić je odobrio proglašenje sv. Florijana gradskim svecem zaštitnikom. 

1882. Robert Koch objavio je otkriće bakterije koja uzrokuje tuberkulozu.

1905. Najprevođeniji autor romana u svijetu, Jules Verne preminuo je na današnji dan u 78. godini života u svom domu u francuskom gradu Amiensu, od komplikacija uzrokovanih dijabetesom. Napisao je 54 romana, uz mnoge novele, eseje, drame i pjesme. Najpoznatiji su mu romani „20 000 milja pod morem“, „Put u središte Zemlje“, i „Put oko svijeta u 80 dana“. 

1923. brodski gradonačelnik Stjepan Bublić izdao je nalog da se bubnjanjem objavi kako se od 4. travnja 1923. godine uvodi posvemašnja nedjeljni počinak, kad sve radnje i trgovine moraju mirovati i mogu raditi samo za život najnužnije službe. Od tada je glavni tjedni sajam, održavan nedjeljom prebačen na subotu. 

1945. Hrvatski biskupi objavili su pastirsko pismo u kojem su osudili partizanske zločine nad nevinim katoličkim svećenicima i vjernicima.

1962. umro je najpoznatiji brodski tiskar i grafičar Vilim Buk. 

1990. Osnovani ogranci HDZ-a u Ruščici, Grgurevićima i na Budaici.

1992. Hrvatska je postala članica OESS-a.

1992. počeo je sveopći rat u Bosni. U Bosanskom Brodu borbe se nastavljaju sve težim naoružanjem. Oko 2 sata ujutro uništena je Radio stanica Bosanski Brod, a odmah uključena radiopostaja Slavonski Brod poziva građane Bosanskog Broda, da siđu u skloništa.  Oko 5 u jutro borbe su utihnule, da bi se u 22 sata ponovno razbuktale napadima iz Liješća i tenkovskim prodorom na Stadionsku ulicu. Na Bosanski Brod te je noći palo nekoliko stotina granata, a dvije su pale i na Slavonski Brod. Bio je to početak svakodnevnog granatiranja Slavonskog Broda i njegovih žitelja koje će trajati idućih 198 dana i noći. 

1999. Nato  je u 20 sati započeo zračne  napade na vojne ciljeve u Jugoslaviji da bi se kasnije udari proširili i na gospodarske i civilne objekte. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštetili infrastrukturu, gospodarske objekte i drugo. Napadi su završeni 10. lipnja nakon potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju jugoslavenske vojske i policije sa Kosova i Metohije.

2002. prvi put u povijesti  dodjele „OSCARA“, dvoje crnaca dobilo nagradu za najbolju mušku (Denzel Washington) i žensku ulogu (Halle Berry).

2003. Županijski sud u Rijeci osudio hrvatskog generala Mirka Norca na 12 godina zatvora za zločine nad Srbima u Gospiću 1991.

2008. Umro Boris Dvornik, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, redatelj i scenarista. Bio je jedan od najvećih predstavnika hrvatske kinematografije. Glumac je preminuo u svom rodnom gradu Splitu od infarkta.

2012. godine u Slavonskom Brodu preminuo je Nikola Jurić, jedan od utemeljitelja suvremenoga medijskoga oglašavanja u Slavonskom Brodu i Hrvatskoj. Kao osoba utkana u sve pore novinarskog i publicističkog života bio je među pokretačima Hrvatske udruge lokalnih sredstava informiranja, pokretač brojnih kulturnih i zabavnih priredaba te agilni dugogodišnji djelatnik „Brodskog lista“. Rođen je u Oriovcu 5. prosinca 1940. godine. 

2016. Radovan Karadžić je pred Haškim sudom  osuđen na kaznu od 40 godina zatvora za ratne zločine protiv nesrpskog stanovništva.

2018.  Velikan hrvatskog slikarstva Josip Vaništa umro je u 94. godini. Vaništa je bio akademik, sveučilišni profesor pisac, crtač, slikar, esejist, čuvar likovne baštine.

2018. Na utakmici 18. kola 3. Hrvatske nogomete lige-istog, Slavonija iz Požege i Marsonije iz Slavonskog Broda dogodila se teška tragedija. Igrač Marsonije  Bruno Boban iznenada se srušio na teren   i preminuo u 26. godini života. Bruno Boban sahranjen je na mjesnom groblju u Velikoj gdje  je živio s majkom.

2019.  Zajednica proizvođača novogradiškog kraja koju čine Grad Nova Gradiška i Općine Nova kapela, Davor, Staro Petrovo Selo, Rešetari, Cernik i Okučani otvorila je  SLAVONSKI DUĆAN, kako bi se pokazalo što se sve proizvodi u tom kraju od poljoprivrednih proizvoda na lokalnim OPG-ovima.  Slavonski dućan biti će promoviran  kao turistički proizvod i kao bogatstvo Slavonije na jednom mjestu.

Rođeni: Gabrijel Jurkić, hrvatski i BiH slikar (1886.), mađioničar Harry Houdini (1874), hrvatski pijanist i skladatelj Ivo Maček (1914.), Vojislav Koštunica, srpski političar (1944.), Mario Filipi, publicist, (1950),  Dino Rađa, hrvatski košarkaš (1967), Hasim Thaci, kosovski političar (1968), Patrik Ćavar, hrvatski rukometaš (1971), hrvatski nogometaš Davor Vugrinec, (1975.). 

Umrli na današnji dan su: Jules Verne, francuski književnik (1905), Vanja Radauš, hrvatski kipar (1906), Raoul Goldoni, kipar i slikar (1983), Dinko Štambak, hrvatski književnik (1912), Richard Widmark, američki glumac (2008) Boris Dvornik, hrvatski glumac (2008.), Anatolij Kudrjavcev, teatrolog, (2008.), 

Zadnje vijesti

Brođani rade kućicu za obitelj iz Nebojana

43 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, jedna preminula osoba od covid-19

Završena opsežna obnova još jednog dijela novogradiške bolnice

FOTO GALERIJA

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina

Napreduju radovi na uređenju Kuće Brlić

Dodijeljena županijska priznanja i nagrade za 2020. godinu