Gradsko poglavarstvo Broda upoznalo je Zemaljsku vladu u Beču s problemom nedostatka bolničkog prostora

Dogodilo se na današnji dan 20. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 20.03.2020
Gradsko poglavarstvo Broda upoznalo je Zemaljsku vladu u Beču s problemom nedostatka bolničkog prostora
 1413. Henrik V. postao kralj  Engleske.

1815. Nakon uspješnog bijega s otoka Elbe, Napoleon Bonaparte je trijumfalno ušao u Pariz u pratnji 140.000 regularnih vojnika i oko 200.000 dobrovoljaca čime je otpočelo njegovih „100 dana vladanja“, nakon kojih je na vlast stupio kralj Luj XVIII.

1852. Prvi bestseller SAD-a, roman Čiča Tomina koliba spisateljice Harriet Beecher-Stowe, koji govori o ropstvu, prvi je put izdan kao knjiga  na današnji dan.

1879. godine izgorjelo je svratište Drehers Bierhalle smješteno na glavnom gradskom trgu nasuprot zgrade škole (danas Strojarski fakultet).

1883. Gradsko poglavarstvo Broda upoznalo je Zemaljsku vladu u Beču s problemom nedostatka bolničkog prostora. Od 1835. do 1973. godine u toj se bolnici liječe, osim vojnika, i građani Broda. Godine 1874. zabranjeno je civilima korištenje ove bolnice, pa je grad na Trgu Sv. Trojstva u tzv. Wachelovoj bolnici osigurao nekoliko kreveta. Iste godine, bolnica je preseljena u skladište koje se nalazilo u tadašnjoj Srpskoj ulici (kasnije Karadžićeva, Stadlerova, Frankova, a danas Štampareva). Deset godina kasnije bolnica se nalazi u Vrazovoj ulici, a potom 1896. godine u Pivarskoj ulici 2. (danas produžena Štampareva). Građanska bolnica s imenom Bolnica „Cara Franje Josipa I.“ sagrađena je 1898. godine na mjestu kuće užara Böma u kojoj je nekada bila tkalačka škola. Gradonačelnik Broda bio je u to vrijeme Dragutin Piskur.

1900. Nikola Tesla dobio je patent za bežično prenošenje električne energije.

1933. Dovršena je izgradnja  prvog sabirnog logora Trećeg Reicha u Dachauu.

1961. u Slavonskom Brodu osnovan je Muzej radničkog i narodno-oslobodilačkog pokreta. 

2003. Tijekom ranih jutarnjih sati vojne postrojbe SAD-a potpomognute britanskim i u manjoj mjeri australskim, španjolskim, i poljskim trupama ušle su iz Kuvajta na teritorij Iraka, te su bombardirani i raketirani brojni strateški ciljevi čime je počela invazija službeno nazvana operacija „Iraqi Freedom“.

2010. U Bjelovaru je ispred katedrale sv. Terezije Avilske održano euharistijsko slavlje povodom uspostave Bjelovarsko-križevačke biskupije i ređenja prvog biskupa te biskupije monsinjora Vjekoslava Huzjaka.

2014. Predstavljena knjiga ratnih priča dr. Drage Prgometa „Sakupljači gelera“.  Knjiga  sadrži 13 priča, nastale po sjećanju na vlastite doživljaje u vrijeme Domovinskog rata i može se čitati kronološkim redom kao cjelina. Autor  govori o ratnom Slavonskom Brodu, novogradiškoj bojišnici i Bosanskoj Posavini, priča o poznatim i prepoznatljivim stvarnim ljudima i doživljajima.

2019. Predstavnici diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj, njih pedesetak u organizaciji ministarstva vanjskih poslova RH posjetili Brodsko-posavsku županiju. Nakon sastanka s čelnicima županije na kojem su predstavljene mogućnosti ulaganja i potencijali BPŽ, gosti su obišli i tvrtke Đuro Đaković, Slavoniju DI i Simplex.

2019. Radovan Karadžić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, presudilo je Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Hagu. Bivši lider bosanskih Srba kriv je za genocid, zločine protiv čovječnosti, za etničko čišćenje Muslimana i Hrvata u BiH, za višegodišnje teroriziranje Sarajeva i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Rođeni na današnji dan su: Abdul Hamid I. turski sultan (1725.), norveški književnik Henrik Ibsen (1828.), Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i kardinal (1949), Ljubo Jurčić, hrvatski ekonomist i političar (1954.), slovački političar Miroslav Lajčák (1963.), Chester Bennington, američki glazbenik (1976.), španjolski nogometaš Fernando Torres (1984.). 

Umrli na današnji dan su: sv. Lajos Kossuth, mađarski revolucionar (1894.),  Marijan Haberle, hrvatski arhitekt ( 1979),  Vladimir Savčić Ćobi, pjevač ( 2009),  David Rockefeller, američki bankar i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu (2017).

Zadnje vijesti

Antonija Trupinić prva vojna pilotkinja iz BPŽ

Kako postati ekološki proizvođač?

Prva kazališna predstava u epidemiji koronavirusa u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu