Gradsko čelništvo odbilo gradnju Bate u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 10. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 10.08.2018
Gradsko čelništvo odbilo gradnju Bate u Brodu


 1470. potpisana je najstarija povelja, koja potpuno ispravno, prvi put u povijesti, spominje ime mjesta Brod. U povelji se navode imanja plemića Grabarskih, koja su trajno posjedovali, pa se nabrajaju: Tomica, Dubočac, Kobaš, Brod…

1536. bosanski namjesnik Husarev beg navalio je na posjede Stjepana Berislavića. U to vrijeme tvrđava Vukovac nije bila u turskim rukama, no oni su je ubrzo zauzeli, a od Broda, slično Beogradu, napravili su stratešku točku od kuda će kretati na osvajanje i uništavanje Ugarske. Datum pada brodske tvrđave Vukovac u turske ruke je 24. kolovoza 1536. godine. 

1829. u Brodu na Savi boravi o. Marijan Jaić, koji je odsjeo u franjevačkom samostanu te braću franjevce počastio svojim prijateljskim posjetom. 

1861. održao je podmaršal grof Đuro Jelačić nastupni govor u Hrvatskom saboru, u naglašeno domoljubnom tonu. Đuro je bio mlađi brat bana Josipa Jelačića koji je u to vrijeme već bio pokojni. Zbog toga je ubrzo umirovljen. Dakle, taj je govor doveo do kraja njegove vojne karijere. Grof Đuro poživio je još čak 40 godina. Pokopan je, kao i brat, u grobnici obitelji Jelačić pokraj njihovog dvorca Novi dvori u Zaprešiću.

1874. umro je u Zagrebu zoolog Živko Vukasović. Studirao je u Beču i Gracu. Napisao je sedam školskih udžbenika te brojne zoološke članke o biologiji kornjaša. 

1930. u Brod je stigao izaslanik vlasnika najpoznatije tvornice cipela u Europi Thomasa Bate radi pregovora o kompleksu od 500 jutara zemlje, na kojem bi sagradila Tvornicu obuće „Bata“. Gradsko poglavarstvo na čelu s gradonačelnikom Vendelinom Djanješićem nepopustivo je nudilo močvarni i podvodni Jelas, što Batini predstavnici, Brođanin Ivan Vujić i Zlinjanin Karel Kavec, nisu mogli prihvatiti. Rezultat tvrdoglavosti brodskih otaca poznat je: Bata je sagradio tvornicu u Borovu. 

1939. rođen je u Slavonskom Kobašu nastavnik i glazbeni pedagog Mihael Ferić. Radio je kao nastavnik glazbenog odgoja i bio profesionalni umjetnički voditelj i dirigent Tamburaškog sastava RKUD-a „Đuro Salaj“ u Slavonskom Brodu. Stručni je suradnik Smotre folklora „Brodsko kolo“ od 1976.-2006. godine, melograf i promicatelj tamburaštva. Objavio je knjige koje predstavljaju školu za tambure kvartnog G i A sustava i dvije zbirka zapisa. 

1952. rođen je u Erdeviku konceptualni umjetnik Ivan Šeremet. U Brodu živi i radi od 1960. godine. U brodskoj Galeriji umjetnina bio je voditelj Art radionice Barutana. od 1999. do 2008. godine radio je na relaciji dvadeset i pet projekata. Imao je desetak samostalnih izložbi. Također je izlagao na dvadesetak skupnih izložbi. Godine 2006. bio je izbornik 20. slavonskog biennala u Osijeku, a 2007. godine nagrađen je na istom biennalu u Vinkovcima. Sa svojim radovima je zastupljen u galerijama Rijeke, Dubrovnika, Osijeka i Slavonskog Broda. 

1991. ustrijeljen je snajperskim metkom filmski umjetnik i snimatelj HTV-a Gordan Lederer, jedan od najpoznatijih civila ubijenih u Domovinskom ratu. Taj zločin dogodio se na brdu Čukuru iznad Hrvatske Kostajnice, gdje je Lederer snimao hrvatske borce u akciji tijekom neprijateljskih napada na Pounje. Gordan Lederer ubijen je sa samo 33 godine života. Ubojica je bio Milan Zorić iz Siska ,protiv kojeg su podignute dvije optužnice, no do današnjeg dana nije kažnjen za počinjeno djelo. Zanimljivo je da zapovjednik zagrebačkog zbornog područja JNA general Andrija Rašeta nije dozvolio helikopterski let do bolnice u Zagrebu kojim bi se možda bio mogao spasiti Gordanov život.

1992. Morska pijavica kod Rovinja, kod otoka Svetog Andrije, rezultirala je potonućem broda i pogibijom izletnika.

Ostali događaji:

1793. godine otvoren je slavni pariški muzej Louvre.

1814. rođen je Henri Nestlé – čovjek po kojem se danas zove najveća svjetska prehrambena korporacija - Nestlé S.A. – sa sjedištem u Švicarskoj.

2003. godine prvi put se jedan astronaut oženio u svemiru. Bio je do JurijMalenčenko, ruski astronaut (točnije: kozmonaut, jer tako Rusi nazivaju astronaute) ukrajinskog porijekla. On se na današnji dan vjenčao s EkaterinomDmitrijevom.

Rođeni na današnji dan su: hrvatski pravnik i političar, Matko Laginja (1852.), Charles Darrow, izumitelj Monopola (1889.), August Cilić, hrvatski glumac ,komičar i redatelj (1891), novozelandski skladatelj i pijanist, EdwinCarr (1926.), Ilija Zovko, dramski književnik i kazališni glumac ( 1941), Antonio Banderas, španjolski glumac i pjevač (1960.).

Umrli na današnji dan su: Michael Haydn, austrijski skladatelj (1806.), John St. Aubyn, britanski sakupljač fosila (1839.), Koloman Bedeković, hrvatski ministar i ban (1889.), Ante Tentor, hrvatski književnik (1910.), Frank Lloyd, američki redatelj, scenarist i producent (1960.), Isaac Hayes, američki glazbenik soula, producent, dobitnik Oscara (2008.).

Zadnje vijesti

Vijenac i svijeće za 19. godišnjicu smrti dr. Franje Tuđmana

Prošli tjedan 19 prometnih nesreća, vozilo se i brzo i pod utjecajem alkohola

SVJETSKI KUP: Bronca za Nikolinu i Mihaela

NAJČITANIJE DANAS

Božićni darovni koncert

Zorica Kondža I SBTV Brođanima pružili večer koja će se dugo pamtiti

FOTO GALERIJA

SVJETSKI KUP: Bronca za Nikolinu i Mihaela

Prihvaćena reorganizacija natjecanja

Motomrazovi darivali mališane u Sibinju

Prva izložba skulptura izrađenih od drveta vinove loze u svijetu

Sanda Livia Maduna nova je predsjednica županijske Mladeži HDZ-a