Gradiška dobila struju

Dogodilo se na današnji dan 11. prosinca

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 11.12.2018
Gradiška dobila struju
 1843. rođen slavni Robert Koch, njemački bakteriolog jedan od najzaslužnijih ljudi za spašavanje čovječanstva od zaraznih bolesti, tuberkuloze, kolere i malarije.

 
1852. godine papa Pio IX. (Giovanni Maria Mastai Ferretti) izdao je bulu Ubi primum placuit kojom je uzdignuo Zagrebačku biskupiju na čast nadbiskupije. Zagreb je, naime, do tada bio podložan nadbiskupiji u mađarskom gradu Kalocsi kao sufraganska biskupija. Novoj su zagrebačkoj nadbiskupiji kao metropoliji podložne bile biskupije u Đakovu (Bosansko-srijemska biskupija), Senju (Senjsko-modruška biskupija) i Križevcima (Grkokatolička biskupija). Prvi zagrebački nadbiskup i metropolit bio je Juraj Haulik.
1861. rodio se u Sibinju narodni učitelj, sakupljač etnoglazbenih motiva i kulturni dinamizator Mato Zdjelarević. Kao učitelj je službovao u Odvorcima i Grgurevićima, i Sibinju, gdje je i umro 14. rujna 1903. Sakupio je i poslao Matici hrvatskoj u Zagreb 168 izvornih narodnih pjesama, koje su objavljene u publikaciji „Hrvatske narodne pjesme“. 
1893. na brodskom kotaru za poslanika u Hrvatski sabor izabran je poznati hrvatski književnik Eugen Kumičić. 
1913. snažnim poticajem novogradiškog gradonačelnika Ive Kramarića puštena je u probni pogon mjesna Munjara (električna centrala). Tako je Nova Gradiška sa 4.500 stanovnika bila 6. elektrificirani grad u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji. Struju je dobila prije Splita, Rijeke, Varaždina, Osijeka, Broda na Savi i drugih većih gradova.  
1946. Generalna skupština Ujedinjenih naroda, na današnji dan osnovala je organizaciju za pomoć djeci – UNICEF (United Nations Children's Fund).
 
1991. razmijenjen je 661 zatvorenik iz Vukovara za 123 pripadnika JNA.
 
1991. Ukrajina priznala nezavisnost Republike Hrvatske. Bila je prva zemlja članica UN-a koja je to napravila. Zanimljivo je da su značajne ulice u Novom Zagrebu dobile imena prema prvim državama koje su priznale Republiku Hrvatsku. Tako postoji Ukrajinska ulica, koja dijeli četvrti Travno i Utrine. U blizini su Vatikanska i Islandska ulica, te Ulica Savezne Republike Njemačke.
2013. U Slavonskom Brodu krenula akcija „Kruh za poslije“. Riječ je o tome da kupac u pekarnici, uz ono što je kupio za sebe, plaća još jedan kruh po kojeg uz pitanje „Imate li kruh za poslije“ dolaze oni koji si ga ne mogu sami platiti. Volonterski centar je prepoznao značaj akcije te kontaktirao s pekarnicama Brod, Maralushay, Pracny i Iskra koji su se odmah uključili u akciju.
2008. umro je gospodarstvenik i političar dipl. ing. Antun Milović, rođen u Vrpolju 22. prosinca 1934. Pedeset godina radio je u Tvornici „Đuro Đaković“, a od 1974. do izbora na funkciju predsjednika vlade SR Hrvatske (1986. – 1990.) bio je generalni direktor. Od 1984. do 1986. bio je predsjednik Privredne komore Hrvatske, a od 1990. do mirovine 1999. bio je predsjednik Holdinga „Đuro Đaković“. Sahranjen je u Brodu. 
2017. Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije opremljeniji je za još jedno vozilo za pružanje hitne pomoći unesrećenima. Novo vozilo opremljeno je sustavom satelitskog praćenja, tetra sustavom za komunikaciju i sustavom za navigaciju, vrijedno je oko 560.000 kuna, a u njega je ugrađeno još dodatnih 340.000 kuna medicinske opreme: respirator, defibrilator, aspirator i drugo. 
Rođeni na današnji dan su: francuski skladatelj Hector Berlioz (1803.), ruski prozaist i nobelovac Aleksandar Solženjicin (1918.), Sunčica Škrinjarić, hrvatska književnica (1931.), John Kerry, američki političar (1943.), hrvatski nogometaš Ivan Buljan (1949.), Viswanathan Anand, indijski velemajstor i bivši svjetski prvak u šahu (1969.), hrvatski nogometni vratar Nenad Pralija (1970.), meksička glumica i pjevačica Sandra Echevarria (1984.). 
Umrli na današnji dan su: Oliver Winchester, proizvođač oružja (1880.), Ivan Cankar, slovenski književnik (1918.), Đuro Tiljak, hrvatski slikar (1965.), Miko Tripalo, hrvatski političar i jedan od vođa Hrvatskog proljeća (1995.), Marina Nemet, hrvatska glumica (2010.), Krsto Cviić, hrvatski novinar (2010.), Esma Ređepova, makedonska pjevačica romskog porijekla, tekstopisac i humanitarka (2016.).
 

Zadnje vijesti

Na svetkovinu Pedesetnice svečano u župama u Slavonskom Brodu i u Šumeću

Biskup Ćurić: 'Bez Duha Svetoga, Bog je daleko; samo s Duhom, Krist je živ i djelotvoran među nama!

Mlada Brođanka Ena Chiara Teglović upisuje studij kretivnog pisanja i filma u Engleskoj

FOTO GALERIJA

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić