Građanska škola u Brodu pretvorena u „privatnu malu realnu gimnaziju

Dogodilo se na današnji dan 28. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 28.02.2021
Građanska škola u Brodu pretvorena u „privatnu malu realnu gimnaziju


 1825. Rusija i Velika Britanija potpisale ugovor kojim je određena granica između Aljaske i Kanade.

1883. Brodsko dobrovoljno vatrogasno društvo osnovalo je svoju limenu glazbu. 

1896. umro je u 73. godini dr. Ante Starčević, utemeljitelj Stranke prava i jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti. Pokopan je prema njegovoj volji uz crkvu sv. Mirka u Šestinama. Danas se često naziva Ocem Domovine. 

1918. Građanska škola u Brodu, koja postoji još od 1871. godine, pretvorena je u „privatnu malu realnu gimnaziju“. Obuka se održavala u staroj pučkoj školi u Gundulićevoj ulici, a zgrada na Korzu služila je kao vojna bolnica. Kada je rat u jesen 1918. prestao, vraćena je u zgradu Građanske škole. 

1927. počeo je štrajk vinogradarskih radnika i vincilira u Brodskom brdu tempiran na početak rezidbe. 

1943. u Novoj Gradiški pod predsjedavanjem Ivice Štefanovića održana je redovita godišnja skupština mjesne Stočarske zadruge koja je imala 72 člana. 

1953. znanstvenici Watson i Crick objavili da su otkrili strukturu DNK.

1986. Nepoznata osoba u Stokholmu ubila je švedskog premijera Olofa Palmea. Jedan od najpopularnijih evropskih političara u to vrijeme ubijen je na ulici dok se sa suprugom vraćao kući s kinopredstave. Atentator nije otkriven. 

1989. prvi sastanak HDZ-a u Društvu književnika u Zagrebu.

1994. Američki piloti u provedbi operacije NATO-a „Deny Flight“ iznad BiH obaraju čak četiri srpska aviona tipa Jastreb.

2013. Papa Benedikt XVI odstupio s dužnosti poglavara Katoličke crkve. Razlog za to je, rekao je on, što zbog starosti (85 godina) ima sve manje snage za daljnje dobro obavljanje dužnosti. To je po prvi put nakon više od 600 godina, da je jedan papa odstupio sa svoje dužnosti. Inače papinska tradicija nalaže da papa svoju dužnost vrši od trenutka od kada je izabran do svoje smrti. 

2020. u devedesetoj godini u Zagrebu umro je akademik, povjesničar književnosti, književni kritičar, pjesnik i publicisti Dubravko Jelčić, počasni građanin Slavonskog Broda. Rođen u Požegi 1930. godine. Posljednji ispraćaj akademika Dubravka Jelčića bio je 4. ožujka na Krematoriju u Zagrebu.

2020. u Brodskom Stupniku, uz visoke vojne počasti, sahranjeni posmrtni ostaci heroja Domovinskog rata Žarka Manjkasa- Crvenkape, koji su ranije identificirani na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu, zajedno s ostacima još četiri osobe koje su se 28 godina vodile kao „nestale“ u Domovinskom ratu. Žarko je poginuo u minskom polju, na takozvano „štafeti smrti“, spašavajući starije mještane Bogdanovaca. U tom m inskom polju poginulo je još šest hrvatskih branitelja. 

2020. u KKD Ivana Brlić Mažuranić HDZ Brodsko-posavske županije obilježio 30-tu godišnjicu osnutka. Programu obilježavanja velikog jubileja stranke prethodila je zajednička sjednica Predsjedništva HDZ-a i Predsjedništva HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Rođeni na današnji dan su: francuski književnik Michael de Montaigne (1533.), Frano Meneghello Dinčić, hrvatski kipar (1900.), Adam Končić, hrvatski glumac (1977), Mirza Džomba, hrvatski rukometaš (1977), Ivo Karlović hrvatski tenisač (1979.), slovenski skijaš Primož Peterka (1979.), Jelena Janković srbijanska tenisačica (1985.). 

Umrli na današnji dan su: Ante Starčević, hrvatski političar (1936), Jozo Matošić, hrvatski nogometaš (1999.), Jane Russell, američka glumica ( 2011), Annie Girardot, francuska glumica (2011), Roberto Haller, hrvatski skladatelj (2020.).

 

Zadnje vijesti

Copernicus: Pomoć alergičarima kako počinje sezona peludi

"Ograničite slavlja svete Krizme i Prve pričesti na najužu obitelj i kumove!"

21 nova pozitivna osoba u Brodsko-posavskoj županiji

FOTO GALERIJA

Slavonski salaši, rančevi i imanja za savršeno proljetno putovanje

Obilježena 29. obljetnica 103. brigade HVO Derventa

Nadograđuje se "Zlatni cekin" jedina ustanova za rehabilitaciju djece s teškoćama u regiji

Otvorena izložba povodom 100 godina metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu

Užasne scene kod Okučana: "Dio ljudi je ispao iz kamiona, ostale su prignječile teške role papira"