Građani Slavonskog Broda i okolnih općina bez pitke vode

Dogodilo se na današnji dan 28. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 28.03.2020
Građani Slavonskog Broda i okolnih općina bez pitke vode
 1749. otvoren je muzej Louvre. Muzej sadrži jednu od najbogatijih umjetničkih zbirki na svijetu. U njemu se nalazi više od 38.000 umjetničkih djela izloženih na 72.735 metara kvadratnih. Nalazi se u središtu Pariza, na obali Seine u zdanju nekadašnje kraljevske palače.

1776. U Moskvi osnovan „Boljšoj“ teatar opere i baleta.

1844. ing. Karl Maria von Walllau piše brodskom Magistratu i moli ustupanje 3 ha zemljišta, na gradskoj livadi Zverinac, za budući brodski željeznički kolodvor. Radilo se o inicijativi riječkih gospodarstvenika da se projektira pruga Rijeka – Vukovar, koja nikada nije realizirana. Brod je željeznički umrežen tek 1878. godine prugom Brod – Vinkovci – Dalj. 

1846. u Zagrebu je praizvedena prva hrvatska opera Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog.

1896. godine izveden je Wagnerov „Ukleti Holandez“ u Zagrebu. 

1920. brodski srpski nogometni klub Obilić igrao je na svom terenu u Jankomiru utakmicu s Građanskim i izgubio s 3:0. U revanšu na Vijušu Građanski jeopet izgubio s 3:1.

1930. turski gradovi Konstantinopol i Angora mijenjaju ime u Istambul i Ankaru.

U Hrvatskom domu počinje raditi kino Jadran, koje je preseljeno iz dvorane bivše Kasine u Mesićevoj ulici. Kasina je srušena i na njenom mjestu će biti sagrađena gimnastička dvorana DTO Partizan (danas Hrvatski Sokol. Kino Jadran radit će u dvorani Hrvatskog doma gotovo 40 godina. Zaštitni znak kina bili su legendarni kinooperateri Julije Blajer i  Dragutin Breslauer.  

1975. godine u požaru u rodilištu bolnice „Dr. Zdravko Kučić“ u Rijeci poginulo je 25-ero novorođenčadi. 

1977. Na današnji dan rođena je Ana Rukavina, hrvatska novinarka po kojoj je ime dobila Zaklada Ana Rukavina. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Godine 2005., kad joj je bilo 28 godina, dijagnosticirana joj je leukemija. Nakon godinu i pol dana borbe s bolešću preminula je 26. studenog 2006. godine, ne doživjevši ni 30 godina života. Nakon njene smrti osnovana je Zaklada Ana Rukavina, s ciljem stvaranja hrvatskog registra donatora koštane srži. Važna djelatnost Zaklade je i stvaranje banke krvi iz pupkovine, iz koje se mogu dobiti matične stanice važne za liječenje.

1989. Srbija novim Ustavom dokida autonomiju Kosova i Vojvodine.

2001. promjena Ustava Republike Hrvatske; ukidanje Županijskog doma Sabora.

2018. Voda na vodocrpilištu Slavonski Brod onečišćena je i nije  za piće, pokazala je analiza  četiriju uzoraka vode izuzetih iz dva bunara i jednog ugostiteljskog objekta. Građani Slavonskog Broda bijesni i očajni zbog ekološkog incidenta. Bez pitke vode ostalo 60.000  stanovnika  Slavonskog Broda i još 30.000 stanovnika  okolnih općina.  Građani su vodu dobivali iz cisterni na brojim mjestima u  gradu i na tri mjesta izvan grada, a dopremljeno je i 200 tisuća litara flaširane vode iz robnih rezervi. Još se ne zna pravi razlog kako je došlo do velikog onečišćenja vodospremnika.

Rođeni: Rafaelo Santi, talijanski slikar (1483),  ruski književnik Maksim Gorki (1868.), Ignjat Job , hrvatski slikar ( 1895),  Corneille Heymans, belgijski nobelovac (1892.), hrvatski slikar Ignjat Job (1895.), poljsko-američki političar Zbigniew Brzezinski (1928.), Ana Rukavina, hrvatska novinarka ( američka pjevačica i plesačica Lady Gaga (1986), .

Umrli: Modest Petrovič  Musorgski, ruski skladatelj (1881.), Virginia Woolf, engleska književnica (1941.), Sergej Rahmanjinov, ruski skladatelj (1943.), Dwight D. Eisenhower, američki general i predsjednik SAD-a (1969.), Vera Nikolić hrvatska slikarica (1972.), Marc Chagall, bjeloruski slikar (1985.), Peter Ustinov, engleski glumac (2004.), Ante Pažanin, hrvatski filozof (2015).

Zadnje vijesti

U Štamparevoj teško ozlijeđen 86-godišnji biciklist

Direktor brodske tvrtke skupo platio kupovinu zaštitnih maski koje nije dobio

Unatoč visokim kaznama, alkoholizirani vozači i dalje prisutni u prometu

FOTO GALERIJA

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline