Građani Hrvatske godišnje iskoriste 8000 tona vrećica, većina završi kao otpad i zagađuje okoliš

Prema procjenama svaki hrvatski građanin godišnje iskoristi 212 (novokupljenih) plastičnih vrećica, samo u Hrvatskoj ukupno ih se zbog kupovine, upotrijebi oko 8000 tona.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 06.12.2017
Građani Hrvatske godišnje iskoriste 8000 tona vrećica, većina završi kao otpad i zagađuje okoliš


 I toj komociji, kada nam je već tako "teško" sobom ponijeti ili imati platnenu i sličnu torbu, s prvim danom 2019.-te dolazi kraj, svi će trgovci i prodavači u Hrvatskoj morati uvesti obveznu naplatu plastičnih vrećica u svojim trgovinama, osim za one najtanje u kojima najčešće kupimo voće i povrće, ali na njima morat će biti istaknuto upozorenje o obveznom štedljivom korištenju istih. Te najtanje na tržnicama ili one u roli u trgovačkim centrima za sada neće biti naplaćivane jer su dio higijenskog standarda, ali mogućim pooštravanjem ekoloških kriterija na razini Europske unije nije isključeno da će i one u dogledno vrijeme prestati biti besplatne.

Najlonske vrećice one tzv. jače, većina trgovina već naplaćuje kako gdje i kako tko, ali za otprilike godinu dana obvezu naplate će imati svi trgovci, pa i prodavači obuće, odjeće i slične robe. Obveza se temelji na odredbama odnedavno važećeg, izmijenjenog, Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu: od 1. siječnja 2019. niti jedna trgovina kupcima više neće moći besplatno dati uobičajenu plastičnu vrećicu. Koliko god što zbog samo svoje komocije svake godine plaćamo i gomilamo najlonske vrećice, za očekivati je da će nas mjera naplate vrećica malo "dovesti u red", a time i izravno pridonijeti zaštiti prirode i okoliša. Ne zanemarimo činjenicu da odbačenoj plastičnoj vrećici, zatrpanoj u zemlju ili bačenoj u vodu za razgradnju treba na desetke godina, mnoge se nikad ne razgrade, a to je još jedna izravna prijetnja čovječanstvu od čovjeka samog. 

Zadnje vijesti

Ugovor za Đuro Đaković Specijalna vozila u vrijednosti od 46 milijuna kuna

Obilježena 26. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

VIDEO Posljednjih noći Brođani bez mirnog sna

SPORT

U nedjelju posljednja provjera

Još tjedan dana do početka sezone za nogometaše Zvonimira iz Donje Vrbe

NAJČITANIJE DANAS

Počinje 23. Novogradiško glazbeno ljeto

Četiri večeri odlične zabave uz S.A.R.S., Hanku Paldum, Plavi orkestar, Bebeka...

FOTO GALERIJA

Dograđena i obnovljena vjeronaučna dvorana u župi Podcrkavlje

Dječji vrtić „Trnoružica“ uskoro spreman za početak predškolske godine

U Koraću održana 6. Smotra folklora 'Gospi u čast'

Svetkovina svetog Lovre svečano proslavljena u Požegi

Novi radovi na proširenju kolnika i izgradnji biciklističke trake u Budakovoj ulici