Građani Hrvatske godišnje iskoriste 8000 tona vrećica, većina završi kao otpad i zagađuje okoliš

Prema procjenama svaki hrvatski građanin godišnje iskoristi 212 (novokupljenih) plastičnih vrećica, samo u Hrvatskoj ukupno ih se zbog kupovine, upotrijebi oko 8000 tona.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 06.12.2017
Građani Hrvatske godišnje iskoriste 8000 tona vrećica, većina završi kao otpad i zagađuje okoliš


 I toj komociji, kada nam je već tako "teško" sobom ponijeti ili imati platnenu i sličnu torbu, s prvim danom 2019.-te dolazi kraj, svi će trgovci i prodavači u Hrvatskoj morati uvesti obveznu naplatu plastičnih vrećica u svojim trgovinama, osim za one najtanje u kojima najčešće kupimo voće i povrće, ali na njima morat će biti istaknuto upozorenje o obveznom štedljivom korištenju istih. Te najtanje na tržnicama ili one u roli u trgovačkim centrima za sada neće biti naplaćivane jer su dio higijenskog standarda, ali mogućim pooštravanjem ekoloških kriterija na razini Europske unije nije isključeno da će i one u dogledno vrijeme prestati biti besplatne.

Najlonske vrećice one tzv. jače, većina trgovina već naplaćuje kako gdje i kako tko, ali za otprilike godinu dana obvezu naplate će imati svi trgovci, pa i prodavači obuće, odjeće i slične robe. Obveza se temelji na odredbama odnedavno važećeg, izmijenjenog, Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu: od 1. siječnja 2019. niti jedna trgovina kupcima više neće moći besplatno dati uobičajenu plastičnu vrećicu. Koliko god što zbog samo svoje komocije svake godine plaćamo i gomilamo najlonske vrećice, za očekivati je da će nas mjera naplate vrećica malo "dovesti u red", a time i izravno pridonijeti zaštiti prirode i okoliša. Ne zanemarimo činjenicu da odbačenoj plastičnoj vrećici, zatrpanoj u zemlju ili bačenoj u vodu za razgradnju treba na desetke godina, mnoge se nikad ne razgrade, a to je još jedna izravna prijetnja čovječanstvu od čovjeka samog. 

Zadnje vijesti

Nakon lanjskog fijaska, opet kreću u dokapitalizaciju: "Đuro" traži 100 milijuna kuna

Na 15,6 kilometara i 33 lokacije uskoro radovi na izgradnji javne rasvjete

Prijenos utakmica Hrvatske reprezentacije u Tvrđavi

FOTO GALERIJA

Promotivna i svaka druga simbolika povezanosti gradova stradalnika, Vukovara i Slavonskog Broda

Slavonski Brod posjetili ravnatelji osnovnih škola Zagrebačke županije

Tri zlata u Splitu za brodski karate

Hrvatski misionar -bogoslov Josip Brnjić poziva na humanitarnu akciju za djecu s posebnim potrebama u Tanzaniji

Konji su vrijedno blago naše Slavonije i sve je više mladih konjogojaca koji nastavljaju tradiciju