GOVORI VAM VELIKI BRAT: “Otišli smo k vragu!”

Nakon što je svijet ostao zapanjen prizorom trogodišnjeg Aylana čije je tijelo izbacilo more na plažu južne Turske, svijet je nakon prvotnog zgražanja krenuo dalje. Vrtimo se oko osi, ISIL pali gradove, hrvatski porezni inspektori otkrili su da ih neki tamo balavci mlate za velike pare, a isto tamo neka Domenika ulazi u Kuću Velikog Brata…

Autor: Ivana Šimac | Datum objave: 08.09.2015


 Tužnijeg prizora od beživotnog dječjeg tijela vjerojatno nema. Sama borba za život nije toliko tužna, koliko je tužno znati da stotine djece gube životnu bitku i prije nego su postali svjesni svojega života. Aylan, inače rođeni Sirijac, sa samo tri proživljene godine, nije znao gdje ide, zašto mora ići i hoće li se vratiti. Znao je samo da mora pratiti majku i brata. Fotografija njegova malenoga tijela obišla je svijet i postalo je jasno kako se radi o jednoj od onih fotografija na koju čovjek ne može ostati imun. Bilo je takvih fotografija i prije, ali niti jedna nije tako vjerodostojno prikazivala koliko je čovječanstvo zaglibilo u svojoj osvajačkoj gladi, koliko to pokazuje ta plaža i to tijelo na njoj. Bilo je fotografija sa djecom koja plaču, bilo je fotografija sa malenim izbjeglicama koji poderani i prljavi idu u Nigdjezemsku. Ipak jesmo li svjesni da je maleni Aylan simbol ovoga doba baš kao što je Isus Krist simbol doba ropstva Židovskog naroda? I baš kao što su se ondašnji ljudi oglušivali na sve duboke i moralne poruke koje je slao Isus sve do posljednjeg izdaha, tako se i sada oglušujemo na vrlo jasne znakove da smo kao društvo očite globalizacije podbacili, štoviše otišli smo k vragu. Čak ni vješanje na križu 33-godišnjeg Čovjeka, ne zvuči bolesnije od svjetskog poretka koji dozvoljava da nečije dijete izdahne tražeći – život.

Ipak svijet je krenuo dalje. Pa je tako Aylan sahranjen u Kobaneu, od kojega nije puno ostalo. Baš kao niti od Palmire i antičkih hramova koji su je krasili. Baš kao ni od onih vražjih 100 tisuća knjiga koje su spalili u Anbaru. Da sada ne nabrajam relikvije, skulpture i statue kojih  se ISIL dočepao prije Sanadera, ali ne da bi ih pokazivali gostima vile ponad Britanca, nego da bi ih razbijali. Čudni neki ljudi. Ne ISIL-ovci, već ovi Baraci i Obame koje im dozvoljavaju te silne, skupe igračke kojima se bahate po svijetu. Samo da scenarij ne bi nalikovao Frankensteinu pa se proizvod okrene protiv proizvođača. Ne bi bilo prvi puta da netko tamo u nekoj Bijeloj, Plavoj ili Crvenoj Kući izgubi daljinski s upravljačkim kontrolama, pa nastrada samo zato jer je bio nesmotren. Bojim se da bi ovoga puta razmjeri takvoga gafa mogli biti pogubni za one koji su trenutno nedodirljivi.

Nedodirljivi su bili i svi oni koji godinama vuku Poreznu upravu za nos, kao što Kim Kardashian vuče svoje momke za onu stvar (nije kleveta, imaju snimke). Kažu naši mediji da je hrvatski proračun oštećen za desetke, A MOŽDA i stotine milijuna kuna, jer su neki izmišljeni direktori mlađi od 25 godina bili na čelu izmišljenih firmi, a koji su izmišljeno dobrim kružnim prevarama i višemilijunskim povratima PDV-a, probudili sumnju hrvatskih poreznih inspektora. Ajde da je i njih netko probudio, o sumnji otom potom. Treba sada pogledati malo u knjigice poslovanja, izračunati minuse i pluseve….a pauze, a ručak, a kava…ovi „direktori“ komotno stignu do Japana, nađu ženu, puste bradu i smisle kako i Japance zeznuti dok ovi ispužu iz kreveta. I onda povratnici kažu kako je u Hrvatskoj ipak bolje jer je sve opuštenije. Jest, valaj, baš.

Kada sam se već raspištoljila s komentiranjem globalnih tema, ne smijem zaboraviti kako je Brod nakon Mandžukića napokon dobio jedno svoje prepoznatljivo lice koje će moći prodavati luksuzne automobile baš kao što Mandžo prodaje čoladice Mond. Barem tako stoji u bogatom životopisu neke tamo Domenike koja je koliko sam čula već ostvarila pozamašnu karijeru (očito vani jer hrvatsko tržište ne trpi takve talente). Uglavnom ta naša Brođanka ode u onu veliku kuću punu kamera, pokušat ću to parafrazirati njezinim riječima iako ju ne poznajem – da napravi šou! Ne bi da obitelj švicarskih Cigana, Splićanka na Xanaxu i metrić u pet brojeva malim hlačama ne mogu bez Brođanke, ali u svakom slučaju lokalne birtije i privatnici imat će novo lice koje će im prodavati što ono…a da, oružje i luksuzne automobile…valjda nisam nešto zaboravila. 

Zadnje vijesti

49 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Brodska bolnica domaćin Hrvatskog tečaja medicinskog odgovora na veliku nesreću

Mjesec je borbe protiv raka dojke i podsjetnik da se ne odgađaju preventivni pregledi

FOTO GALERIJA

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice

Proslavljena 50. obljetnica posvete župne crkve Krista Kralja u Slavonskom Brodu

13. Pečenkijada na Poloju okupila 65 ekipa