Gotovo 40 milijuna kuna uloženo u modernizaciju, opremanje i obnovu slavonskobrodske Opće bolnice

Krajem ove godine završava i provedba projekta 'Kraći put do zdravlja', vrijedan gotovo 40 milijuna kuna. Riječ je o jednom od najvećih razvojnih projekata na području Brodsko posavske županije zahvaljujući kojemu je slavonskobrodska Opća bolnica dobila vrhunsku medicinsku opremu, obnovljene odjele i kvalitetniju razinu zdravstvene skrbi kroz 17 dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija.

Autor: Brodportal | Datum objave: 12.12.2019
 Sedamnaest dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, integrirana operacijska sala, pedijatrija, Klinički laboratorij, solarna elektrana – sve je to potpuno novo i najvrijednije u sustavu brodske Opće bolnice, realizirano zahvaljujući bespovratnim sredstvima dobivenim kroz četverogodišnju provedbu projekta Kraći put do zdravlja, koji završava krajem ove godine. U konačnici, radi svih građana i njjhove dobrobiti, sve uloženo kroz ovaj projekt i ima smisla, a uloženo je gotovo 40 milijuna kuna, kojima je nabavljena vrhunska medicinska oprema vrijedna 33 milijuna kuna, koja osigurava zdravstvenu zaštitu svim pacijentima po najsuvremenijim europskim i svjetskim standardima. Preostalih sedam milijuna investirano je u novu solarnu elektranu na krovu bolnice i opremanje najsuvremenijeg kliničkog laboratorija, koji bi mogao postati i pokazni u međunarodnim okvirima.

Po odjelima investicije izgledaju ovako: za novu endoskopsku opremu uloženo 3,9 milijuna, za kardiologiju, 3,7 milijuna, anesteziju i reanimaciju 3,1 milijun kuna, za pedijatriju 3,9, milijuna i na odjelu oftalmologije 2,6 milijuna kuna. Sve će to, ističe ravnatelj  prim. dr.sc. Josip Samardžić, značajno skratiti i liste čekanja na dijagnostiku.

"Ovako strogo strukturiranim i određenim projektom bili su nam postavljeni jasni indikatori kao cilj koji smo morali zadovoljiti. Ispunjavajući te indikatore, koji se odnose na povećanje broja dnevnih kirurgija u odnosu na klasične hospitalizacije, doprinosimo boljoj i kvalitetnijoj zdravstvenoj skrbi. Pacijenti u takvom sustavu kraće borave u bolnici, manja je potreba za hospitalizacijom i analgeticima, brže se vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima. Minimalno invazivnim i ubrzanim metodama omogućen je kvalitetniji i bolji život naših pacijenata", kazao je Samardžić te te istaknuo prednosti koje će donijeti nova ulaganja:

"Nova oprema koju smo dobili, a za kojom smo itekako čeznuli, omogućit će nam pružanje zdravstvene zaštite po europskim standardima koju projekt „Kraći put do zdravlja" zahtijeva. Iako je teško u dahu nabrojati koju je svu opremu brodska bolnica dobila, mogu navesti kako smo projektom dobili dva nova rendgenska uređaja, novu aparaturu za vaskularnu kirurgiju, novu operacijsku salu - integralnu, za koju bih rekao da je vrh koplja suvremene medicine. Isto tako, u ovom periodu smo za jedanaest ili dvanaest odjela nabavili četrnaest ultrazvuka koji je u medicini postao nešto bez čega se ne može, kao što se prije četrdesetak godina nije moglo bez stetoskopa", dodao je.

U provedbi projekta realizirana su 34 postupka javne nabave i sklopljeno 84 ugovora. Ovo je vrijednosno najveći projekt u slavonskobrodskoj Općoj bolnici, nakon nove zgrade Poliklinike koja je koštala oko 32 milijuna kuna. No, projekt Kraći put do zdravlja je zasigurno jedna od najvećih u novije vrijeme u BPŽ. I na tome se ne staje, osnivač, Brodsko posavska županija najavljuje nove kapitalne investicije za brodsku bolnicu.

Cilj projekta 'Kraći put do zdravlja' je postignut: pacijenti na raspolaganju imaju najsuvremenije dnevne bolnice i puno kraći i učinkovitiji proces liječenja. Na razini klinike, rekli bismo, jer slavonskobrodska bolnica koja je i sveučilišna nastavna baza,  u službi je više do 160 tisuća građana u Slavoniji, ali i s druge obale rijeke Save. 

 

Zadnje vijesti

"Zlatni cekin" dobio vrijedna sredstva za adaptaciju radnih prostora

Nogometaši novogradiške Sloge ostali su trećeligaši

Požar u stanu na Jelasu, gorjelo i na otvorenom prostoru u Zadubravlju

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja