Gospodin Fehevary

Kažu, bila je to posljednja brodska gospodska mesnica, gdje je sve bilo prvorazredno, mesarski proizvodi pojam kvalitete, nije bilo švindleraja, dobro meso ste kod Fehervaryja zaista i dobili. A, mesar Fehervary gospodin, tako „frojndlih“ (ljubazan), prijazan i uslužan, s mušterijama se ophodio u rukavincama, kako se kaže,.. I, sve same pohvale čusmo o gospodinu Ivici Fehervaryju.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 19.06.2016
Gospodin Fehevary


 Tko od starijih Brođana ne pamti njegove hrenovke, sve vrsti salama, safalada, mortadele, a leberice – jetrene paštete u crijevu, švargle, a čvarci... Jedna gospođa, koju smo za gospodina Fehervaryja upitali, naprosto se topila opisujući njegove leberice i čvarke, zorno pokazujući prstima, ustima, očima, obrvama,...

Mesnicu u Mesićevoj ulici kb. 28 otvorio je 1909. godine otac gospodina Ivece, Dragutin – Karlo Fehervary. Zanat je izučio u jednoj maloj mesnici koja je bila u istoj ulici, tamo gdje je danas prazni plac, prije Hrvatskog doma.

„Otac je mlad otišao na frent i 15 godina radio u Češkoj, Mađarskoj,... Baki je to već dosadilo i pozvala ga je da se vrati u Brod. Imao je 39 godina kada je otvorio mesnicu i oženio se Katarinom Čavčić iz Gornje Bebrine. Ona je bila kći bogatog Đure Čavčića, koji je u Bebrini imao mlin, trgovinu, gostionicu, mnogo jutara zemlje, pet kćeri i jednog sina.

Karlo i Katarina dobili su dva sina, Stjepana rođenog 1910. i Ivicu rođenog 1913. godine.

„A, Fehervaryjevi su zapravo iz Đakova“, kaže nam gospodin Ivica. „Moja baka Magdalena bila je iz stare brodske porodice Maraković, iz Mesićeve ulice, numero 50 (bila je tetka gospođi Sofiji Hirtz, književnici, autorici komedije „Rudo). Ona se udala u Đakovo za Fehervaryja i držali su gostionicu u kojoj se moglo dobro popiti, ali i dobro pojesti.

U to vrijeme je zidana đakovačka katedrala i redoviti gosti njihove tečne, domaće kuhinje bili su talijanski arhitekti. U Đakovu se rodio i moj otac Karlo. Ali, bakin muž Fehervary je umro i ona se vratila u Brod, gdje se udala, opet za ugostitelja, Anselma Stegmana, koji je držao gostionicu na ćošku Široke ulice i Jelačić placa. Kasnije je tu bila gostionica „K' lovcu“. Onda je Stegman taj ćošak napustio, kupio kuću u Mesićevoj, izbio lokal i otvorio gostionicu koju su svi zvali „Kod Freliha“, jer on je bio veliki veseljak „fröhlich – veseo“. Svirao je harmoniku i znao je društvo izvrsno zabavaljati. U tom lokalu, popovratku iz frenta, Karlo je 1909. godine otvorio mesnicu.“

Cijela porodica Fehervary radila je u mesnici, otac, majka, sinovi, a uz njih i dva pomoćnika. Redovito je u kući bio i jedan štalar-sluga. Ali majka je bila stup porodice, ona je bila sve i sva, a Karlo je zano i alufat. Krajem dvadesetih posao su proširili otvorivši još jednu mesnicu, u Ulici sv. Florijana, u kući mesara Lanjskog (to je ona kuća što i danas ima nišu u kojoj je bio kip sv. Ivana Nepomuka). Mjesto je bio vrlo prometno, jer je na Malom Vijušu bila stočna pijaca. Samo, nakon dvije godine Fehervaryjevi su dobili otkaz u kući Lanjskog, pa su na brzinu kupili od Ferića, plac vis-a-vis, i nazidali lokal za mesnicu. Doskora je tu bio kafić „Bijeli konj“.

Fehercaryjevi su mesom opskrbljivali brodsku bolnicu i restoran na željezničkoj stanici, koji je tada bio velik, jer kroz brodsku stanicu je prolazilo mnoštvo putnika, naročito za Bosnu. Za opskrbu velikih potrošača bile su licitacije, pa koji je mesar dao najpovoljniju ponudu, dobivao je posao. Pamti se, da je mesar Teufel dobio na licitaciji opskrbu vojske, stoka je tada bila bagatela, a onda je došao skok cijena, išao je moliti da mu skinu te razlike u cijeni, pa kako nije u tome uspio, došao mu je krah i objesio se. Teško se tada živjelo, mnogo radilo i sve ručno radilo. Onda su mesari klali samo koliko se dnevno moglo prodati, a ako je ostalo neprodanog mesa, držali su u hladnjaku s ledom. Brodski su mesari držali meso i u ledu u kazamatima brodske tvrđave. Led su kupovali od Varošaca, koji su ga zimi rezali i vadili iz zaleđene Mrsunje. U tvrđavi je svaki mesar imao svoj posebni dio s ledom. Majka gospodina Ivice umrla je 1932., a otac 1934. godine. Mesnica se tada vodila na brata Stjepana. Braća fehervary slovila su u Brodu kao dobri momci i uvijek obučeni po posljednjoj modi. Gospodin Ivica kaže da se volio sportski oblačiti. Bio je visok, feš, još kao dječak skaut i sokolaš, a dobru je formu održavao i jahanjem.

Volio je konje, imao je sedlo i jašio do Poloja, po Vijušu, Sivera, Tigra,... Konja su Fehervaryjevi uvijek držali, jer trebalo je „flajšvagenom“ razvesti meso u bolnicu, željezničku stanicu, do druge mesnice,... Volio je i rado išao u kino. To prvo brodsko kino „Urania“ bilo je tamo gdje je danas banka na Trgu pobjede. Davani su nijemi filmovi i motoru je često padao kaiš, film se prekidao i čekao nastavak. Rado je išao na ples kod „Tri gavrana“ i u „Radnički“, na Viktorijine zabave, u školu plesa,...

Mesnicu je privatno vodio do 1948. godine, a otada je bio radnik „Opskrbe“ i „Slavonke“. Kuća me je dosta stradala u bombardiranju u II. sv. ratu. Kada je neposredno uz kuću probijena nova ulica (sada ulica Tome Skalice) i izgrađena zgrada općine (u obliku sova T, što simbolizira Tita, reklo se, a temelje su kopali prvi partijci grada), njegova kuća je srušena a on je dobio kuću u Zrinjskoj ulici, gdje je i danas s jednim gospodskim mačkom, koji ima sve privilegije, koji vli samo birane jetrice, a koje gospodin Fehervary ide sam nabavljati. Onda zastane u tim današnjim mesnicama, gdje se danas meso samo siječe i čudi se da te poslove i žene rade? „One mogu salamu rezati, ali meso sijeći?!“ Na to on vrti glavom.

 
Zadnje vijesti

Đuro Đaković ubijen na slovenskoj granici

VIDEO Podvrško - oaza mira na Psunju

Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih stiže i u Slavonski Brod

SPORT

Nastupaju ekipe iz Sarajeva, Malog Lošinja, Siska, Zagreba, Osijeka i Sl. Broda

VK Marsonia organizira tradicionalni turnir "Tintilinić 2018."

NAJČITANIJE DANAS

Četvrtkom u Gradskoj knjižnici

Projekt ženskom stranom književnosti dovodi Ivanu Šojat

FOTO GALERIJA

Od kreativne radionice u Kući ciglica do glazbeno-poetske večeri i projekcije filmova

Zaustavio se pad broja obrtnika, mlade se potiče na upisivanje obrtničkih zanimanja

Mladi vaterpolisti u Korčuli

Slavonski Brod svečano zaplovio u svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Jedna osoba ozlijeđena u sudaru automobila i motora u Gupčevoj