Gornja Bebrina napokon dobila zasluženu monografiju, Mata Baboselac Mišin tri godine istraživao za knjigu

U Gornjoj Bebrini održana svečana promocije monografija ovog mjesta autora Mate Baboselca Mišina.

Autor: Brodportal | Datum objave: 24.10.2021


 Gornja Bebrina, malo mjesto duge i bogate povijesti napokon opisano u monografiji koja donosi kulturno povijesni prikaz života u ovom dijelu brodskog Posavlja. Prvi spomen ovog mjesta je prije gotovo 6 stoljeća, točnije 1422. godine kada se u povijesnim izvorima spominje naselje na ovom području.

Autor knjige vrsni poznavatelj povijest i običaja ovog kraja, Mata Baboselac Mišin. Na knjizi je radio tri godine teje  tako napokon i Gornja Bebrina dobila knjigu koja donosi kulturno-povijesni prikaz mjesta. Ono što knjigu izdvaja je popis broja stanovnika po numerama, odnosno kućnim brojevima. Važnost knjige na svečanoj promociji istaknuli su recenzentica Dunja Vanić, etnolog Zvonimir Toldi i lektorica Dubravka Pletikapić-Ćosić.

Promociju monografije nisu propustili brojni žitelji Gornje Bebrine, ali i cijele Općine Klakar koja je dala podršku u nastanku ove knjige, a okupljenima se obratio i načelnik Općine Tomislav Pendić.

Prodršku na promociji autoru su dali brojni dugogodišnji suradnici i prijatelji iz Šokačke glumačke družine "Matini kripoštoli" koji su uveličali promociju knjige svojim nastupima i monolizima, i to Marica Grgurević i Eva Janeš, koja je i sama iz Gornje Bebrine te joj je posvećen i dio knjige.

Sama promociju održala se u mjesnom domu u Donjoj Bebrini, a tražilo se mjesto više. Otvorio ju je svojim nastupom samičar i europski prvak na gajdama Mislav Botica.

Zadnje vijesti

Visoka pobjeda Omladinca nad Naškom

Hrvoje Mišić se oprostio od NK Marsonije

123 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 5 osoba preminulo

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja