Godišnjica smrti dr. Franje Tuđmana

Dogodilo se na današnji dan 10. prosinca

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 10.12.2019
Godišnjica smrti dr. Franje Tuđmana
 1868. prvi prometni semafor u povijesti (London).

1889.  umro hrvatski književnik Ante Kovačić. Osobito je poznat po romanu „U registraturi". Ante Kovačić umro je na prostoru današnje Psihijatrijske bolnice Vrapče, u  45. godini života.

1901.  U Stocholmu po prvi put dodijeljene Nobelove narade, i to za fiziku, kemiju, medicinu, književnost i mir.

1916. u Novoj Gradiški osnovana je Gospodarska zadruga za pečenje rakije i iskorištavanje voća, koja je okupila 6 gradskih pecara u novogradiškom kraju.

1931. u Zagrebu je preminuo Andrija Torkvat Brlić ml., liječnik i skladatelj, unuk istoimenog publicista i političara. Djetinjstvo je proveo u Brodu na Savi. Kao liječnik službovao je u Zagrebu, Brodu na Savi, Novoj Gradiški i Brinju. 

1954. sklopljen je Novosadski dogovor, koji je pridonio jezičnom unitarizmu, nazivajući dva jezika hrvatski i srpski zajedničkim imenom s dvjema varijantama i kojim je počelo potiskivanje hrvatskog jezika.

1964.  Nobelovu nagradu za mir dobio je dr. Martin Luther King jr. Poznati borac za ljudska prava koji je, nažalost, veću slavu dobio kao mučenik, žrtva atentata 4. travnja 1968. godine.

1993. Iz Zagreba je uz pratnju predstavnika Katoličke Crkve prema opkoljenim Hrvatima u Lašvanskoj dolini na četrnaestodnevni put krenuo konvoj „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“.

1994. Opća skupština UN prihvatila je Rezoluciju o stanju na okupiranim područjima Hrvatske.

1999. umro je prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman. Preminuo je u Klaićevoj bolnici Dubrava u 23 sata i 15 minuta. U bolnicu je primljen još 1. studenog te godine, nakon što mu je pozlilo nakon prisustvovanja službenoj ceremoniji na Medvedgradu povodom blagdana Svih svetih. Tijelo pokojnog predsjednika izloženo je u prostorijama Predsjedničkih dvora na zagrebačkom Pantovčaku Dr. Franjo Tuđman pokopan je 13. prosinca 1999. na zagrebačkom Mirogoju. Za tu je priliku izgrađena posebna monumentalna grobnica iza crkve Krista Kralja.

2001. U Prištini konstituirana Skupština Kosova, prva od dolaska međunarodnih snaga u Pokrajinu, u srpnju 1999.

2006. U povodu sjećanja na godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr.  Franje Tuđmana (10. prosinca 1999.), u Slavonskom Brodu svečano otkriven spomenik Franji Tuđmanu, djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića , istovjetan onome u Škabrnji. Spomenik su zajedno otkrili udovica predsjednika gospođa Ankica Tuđman i slavonskobrodski gradonačelnik. 

2009. U organizaciji Hrvatskog Instituta  za povijest- Podružnica u Slavonskom Brodu promocijom knjige „Jubilej 100 godišnjice Rusina i Ukrajinaca u Hrvatskoj“, autora  Ivana Barščevskog  grkokatoličkog dekana u Slavonskom Brodu – obilježena je  stota godišnjica doseljavanja Ukrajinaca  na tlo Hrvatske.

2011.  U 71. godini preminuo glumac Petar Kralj. Za svoje bogate glumačke karijere ostvario je brojne uloge, a najviše je igra  u beogradskom Ateljeu 202 i Narodnom kazalištu.

2012..Na  Međunarodni dan ljudskih prava , centar za mir, nenasilje  i ljudska prava u Osijeku dodijelio je našem sugrađaninu Šerifu Isakoviću nagradu za promicanje  ljudskih prava, nenasilja  i mirotvorstva „Krunoslav Sekulić“. 

2017.  U Okučanima je obnovljena dionica od pet kilometara državne ceste D5. Ulica kralja Tomislava modernizirana je i asfaltirana sredstvima Općine Okučani u  visini 222.393 tisuće kuna uz 90 tisuća  sredstava Brodsko-posavske županije.

2018. Preminuo u 84. godini Milan Sijerković, veliki  hrvatski meteorolog. Hrvatskoj javnosti bio je poznat kao televizijska osoba koja gledateljima prikazuje vremensku prognozu. Taj posao radio je od 1968. godine prvo na Hrvatskoj televiziji, a poslije na Novoj TV

Rođeni na današnji dan su: Pavao Štos, svećenik (1806.), hrvatski skladatelj Srećko Albini (1862.), Marija Petković, utemeljiteljica redovničke zajednice Kćeri Milosrđa sv. Franje, (1892.),  Mate Sušec, hrvatski pisac (1938), Duško Bajević, bosanskohercegovački nogometaš (1948), Miroslav Ilić, pjevač (1950),  Jasen Boko, dramaturg i novinar(1961).  

Umrli na današnji dan su:), Ante Kovačić, hrvatski književnik (1889), Alfred Nobel, švedski kemičar, (1896),  Nikola Pašić,  srpski političar (1926.), Luigi Pirandello, talijanski pjesnik (1936.),  Otis Redding, američki pjevač (1967.), Karlo Metikoš, hrvatski glazbenik (1991.), Franjo Tuđman, prvi predsjednik samostalne RH (1999), Augusto Pinochet, čileanski general i diktator (2006.). 

Zadnje vijesti

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Završen tehnički pregled mosta Svilaj na koridoru Vc

Sve ozbiljnije epidemiološko stanje u županiji, raste broj novooboljelih

VIJESTI

Svečano uručeni ugovori razvojnih projekata od oko 85 milijuna kuna

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika

Obnavlja se Mjesni dom J. J. Strossmayer

Obilježena 29. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG

4. smotrom folklora i etno revijom počelo “Ljeto u Sibinju”