Godišnje uzgoje 40.000 rasada najtraženijeg povrća

Obitelj Knežević u općinskom središtu Vrpolju ove godine bilježi šestu godinu uspješnog rada svojih plastenika, poznatih po uzgoju tisuća komada presadnica najtraženijih vrsta povrća.

Autor: Denis Pless | Datum objave: 26.05.2014


Iz plastenika Kneževićevih u mnoga polja, vrtove i njive, ne samo vrpoljačkog kraja nego i diljem Slavonije, izišle su na tisuće komada rasade raznih vrsta povrća, od paprike i krastavaca do salate, rajčice, kupusa i dr. Samo u jednoj godini, pričaju nam Kneževići, u tim plastenicima uzgoji se oko četrdeset tisuća komada rasade u dva poveća plastenika te u jednom manjem krastavce, a tu su i na otvorenom nasadi slasnih jagoda i lubenica.

Radi se zaista puno, priča nam naša sugovornica Natalija Gašpić-Knežević, kojoj u ovom složenom i nimalo lakom cjelodnevnom poslu pomaže svekrva Ankica Knežević. Posebnu pozornost u ovome poslu pridaju navodnjavanju, kap na kap, dnevno potroše 10 do 15 kubičnih metara vode. Znatna ulaganja imaju i zbog vapnenca koji se nakuplja u crijevima za vodu i crijeva je potrebno često mijenjati, a tu su nimalo zanemarivi troškovi i izdaci za prehranu biljaka, gnojivo, zaštitna sredstva protiv bolesti, itd. Na prirodne pojave poput suše, obilnih kiša ili bolesti biljaka čovjek ne može u potpunosti utjecati, ali svojim mukotrpnim radom i upornošću svakako može učiniti toliko da se od uzgoja rasade unatoč svemu može dobro živjeti.

Zadnje vijesti

Olimpik počeo pripreme za novu kajakašku sezonu

U Slavonskom Brodu prvi multidisciplinarni tim za osteoporozu u Hrvatskoj

VIDEO Komarci i dalje maltretiraju građane

SPORT

Veliki favoriti za osvajanje naslova prvaka Hrvatske

Olimpik počeo pripreme za novu kajakašku sezonu

FOTO GALERIJA

VIDEO Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila ured u Brodsko-posavskoj županiji

Brojni vjernici hodočastili Gospi Brze Pomoći; svečano misno slavlje predvodio kardinal Vinko Puljić

Na Korzu predstavljene slike iz 3D radionice Filipa Mrvelja

3. Dječja smotra folklora okupila 200-ak malih folkloraša

Obilježena 26. obljetnica pada Bosanskog Broda