Glazbena škola preselila u Tvrđavu

Dogodilo se na današnji dan 1. studenog

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 01.11.2019
Glazbena škola preselila u Tvrđavu
 Danas su Svi Sveti ( također Sisveti ili Sisvete; lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum) svetkovina je u Rimokatoličkoj crkvi, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu.

1800. prvi stanovnik Bijele kuće bio je predsjednik John Adams, koji se u nju uselio na današnji dan. Bijela kuća u Washingtonu, D.C. građena je 8 godina. Gradnja ukupno koštala 232,371 dolar . Na gradnji je bilo zaposleno dosta robova Europljana koji još nisu imali američko državljanstvo. Legenda kaže da je bijelu boju dobila tek nakon požara 1814. godine, kada je trebalo prekriti tragove dima bijelom bojom. To, međutim nije istina, jer je naziv Bijela kuća korišten već 1811. dakle tri godine prije požara.

1807. godine nakon stoljeća gradskog života stigao je crni petak za sve stanovnike Broda. Tog dana, Brod je postao službenim aktom selo. Bio je to vojnički i administrativno podređen drugom još manjem selu – Podvinju odnosno nada njim su komadnu preuzeli Podvinjci. Tom odlukom, uz ostalo, svaki građanin, sada seljanin Brođanin, smio je imati samo tri jutra zemlje koja nakon smrti posjednika prelazi u ruke drugih graničara koji je međusobno dijele. Za svaku sitnicu seljani Brođani morali su ići u Podvinje ili u Vinkovce, sjedište Brodske regimente. Unatoč tome Brod je svaki dan bio pun stanovnika iz okolnih sela, pa i Podvinja, koji su morali dolaziti namirivati svoje svakodnevne potrebe kod brodskih obrtnika. Status sela Brod je ima 17 godine. Brođani su uputili mnoge molbe, čak do cara Franje II., da im vrati naziv grada. Ugrabili su priliku i osobno mu uputili molbu za njegova boravka u Brodu 1817. godine. Nakon tri godine molba im je bila uslišana. Reskriptom Dvorskog vojnog saveza 31. prosinca 1819. i 21. siječnja 1920. Nalogom centralne komande iz Petrovaradina Brod je nanovo dobio status grada. 

1820. godine otvorena je u Brodu Hauptscuhule ili Oberschule. U njoj su se svi predmeti učili na njemačkom. Nijedan đak nije smio, ni u školi ni izvan škole, govoriti hrvatski. Prvi naručitelj škole zvao se Antun Čivić. 

1848. godine rodio se u Brodu liječnik i političar Milan Amruš, sin Ivana Amruša, liječnika u brodskoj Tvrđavi i Marije Agate Brlić. Medicinu je završio na Jozefinskoj akademiji u Beču. Kao izvjestitelj za zdravstvo i veterinarstvo Zemaljske vlade u Sarajevu postavlja temelje modernoj zdravstvenoj službi u Bosni i Hercegovini. Godine 1883. napušta vojnu službu i u Beču studira pravo. Tada piše i izvornu znanstvenu raspravu o morfologiji bacila tuberkuloze, tiskanu 1896. godine. Vrativši se u Zagreb aktivno se bavi politikom kao član Neovisne narodne stranke i biva izabran za narodnog zastupnika u Hrvatskom saboru. Gradonačelnik Zagreba bio je 1890. – 1892. i 1904. – 1910. godine. Tada su u gradu asfaltirane ulice, uvedena električna ulična rasvjeta, otvoren Zavod za njegu dojenčadi i dr. Umro je 26. svibnja 1919. godine u zagrebu. Za zasluge u razvoju hrvatske metropole proglašen je počasnim građaninom Zagreba. 

1871. godine Brod dobiva carsku suglasnost za otvaranje srednje škole. 

1886. u Beogradu osnovana Srpska Kraljevska akademija nauka i umjetnosti, kasnije Srpska akademija nauka i umjetnosti. Prvi predsjednik bio je Josif Pančić.

1889. godine u Podvinju je svečano blagoslovljena župna crkva sv. Antuna Pustinjaka. Značajnu ulogu u izgradnji nove crkve imali su tadašnji župnik Ante Brašnić i podvinjski općinski bilježnik Ivan Zatluka, narodni zastupnik u Hrvatskom saboru. 

1924. umro je Josip Lang, dobrodušni svećenik i biskup iznimno cijenjen od Zagrepčana i još za života smatran svecem. U međuvremenu je proglašen slugom Božjim, a vodi se i postupak za njegovo proglašenje blaženim. Svoju svećeničku plaću podjeljivao je siromašnima, a navodno se čak i zaduživao da bi financijski pomogao onima kojima je pomoć bila potrebna. Lang je navodno obilno posjećivao bolesnike i siromašne i pomagao im, kako riječju tako i djelom. Nije zazirao od penjanja na tavane i silaženja u vlažne podrume da pomogne ljudima u težoj materijalnoj situaciji. Proglašen je čak i pomoćnim zagrebačkim biskupom. Njegova smrt na današnji dan rastužila je sugrađane jer su izgubili dobrog prijatelja. U spomen na njega osnovana je dobrotvorna zaklada „Biskup Josip Lang“ za pomoć starim, bolesnim i nemoćnim osobama. Po njemu se zove i poznati trg u središtu Zagreba tzv. „Langić“.

1929. godine zbog kišnog i hladnog vremena nadaleko poznati „Svisvetski“ novogradiški sajam stokom i robom nije bio dobro posjećen. 

1930. godine u Hrvatskom domu prvi puta je u Brodu prikazan tonski film. Zvao se „Tango ljubavi“.

1930. godine izašao je u Brodu list pod nazivom Sportski lovački glasnik. Tiskan je samo jedan broj, a uredništvo i uprava nalazili su se u Trumbićevoj 29. (Petra Krešimira IV.) 

1931. godine posvećena je novosagrađena evangelistička crkva u Brodu. Crkvu su u Karadžićevoj ulici (danas Štampareva) zidali Lauber i Hoffmann na zemljištu kupljenom od obitelji Schäffer. Crkvu je posvetio zemunski evangelistički biskup Popp. 

1932. godine na dan Svih svetih, kao i svake godine, na groblju sv. Lovre pjevala su brodska glazbena pjevačka društva svoje pjesme nadgrobnice. Limena glazba odsvirala je pet kompozicija kod kapelice i tri na vojnom groblju. Mješoviti zbor Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“ nastupio je s pjesmama „Čuj nas, Gospodine“ i „Naroda slovinskog“. Muška sekcija glazbenog željezničkog zbora pjevala je „Šuti vječno, tugo“ i „Vječno snijte“, a na kraju je mješoviti zbor Crkvenog pjevačkog društva „Sv. Cecilija“ otpjevalo „Nadgrobnicu“ i „Spavajte mirno“.

1945. godine počela je s radom Učiteljska škole s vježbaonicom u Brodu. Škola nije imala svoju zgradu nego je radila u prostorima koji su se nalazili u Badalićevoj i Starčevićevoj ulici, te u Radničkom sveučilištu, gdje se nalazio đački dom škole. U školsku godinu 1945./46. upisano je 203 učenika. U jesen 1946. Godine Učiteljska škola preseljena je u bivšu Žensku školu u Gundulićevoj ulici. 

1992. ustrojena je gardijska brigada “Vukovi”.

1995. u američkoj vojnoj bazi Wright-Patterson u Daytonu, Ohio, SAD, počeli su mirovni pregovori o Bosni i Hercegovini. Plenarnom sjednicom predsjedao je američki državni tajnik Waren Christopher. Na zahtjev hrvatske delegacije u pregovore uključeno pitanje istočne Slavonije.

1999. održao je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman svoje posljednje pojavljivanje u javnosti. Bio je to, dakako, blagdan Svih svetih, a Tuđmanovo pojavljivanje održalo se na Medvedgradu iznad Zagreba. Nakon toga, Tuđmanu je pozlilo i odvezen je u Kliničku bolnicu Dubrava. Dijagnosticirana mu je teška upala potrbušnice. Predsjednik Tuđman bio je već nekoliko godina bolestan, no to se nije iznosilo u javnost. Nakon današnjeg događaja, Tuđman se više nikada nije pojavio u javnosti. Posljednjih 40 dana života proveo je u Kliničkoj bolnici Dubrava. Zanimljivo je da je prema njegovoj želji u njegovoj bolničkoj sobi puštana tiha klasična glazba. Predsjednik Tuđman preminuo je 10. prosinca 1999. godine u 23:15.

2005. Odlukom osnivača, Grada Slavonskog Broda, preselila je u novi prostor u Tvrđavi - Osnovna glazbena škola Ivana Zajca. Tradicija glazbenog obrazovanja u Slavonskom brodu seže u prvu polovicu 20. stoljeća, kada su, za one željne obrazovanja u području glazbe, aktualni bili različiti klavirski tečajevi. Danas Osnovnu glazbenu školu čine odjeli za klavir, violinu, gitaru, flautu, klarinet, saksofon, harmoniku i tamburu, a Srednju glazbenu školu čine usmjerenja glazbenik teorijskog smjera, glazbenik klavirist, glazbenik flautist, glazbenik gitarist, glazbenik violinist, glazbenik harmonikaš, glazbenik pjevač i glazbenik tamburaš.

Ostali događaji:

  • 1922. godine svrgnut je posljednji turski sultan – Mehmed VI. - jer je toga dana u Turskoj ukinuta monarhija.
  • 1946. godine zaređen je Karol Wojtyła, kasniji papa bl. Ivan Pavao II., za svećenika.
  • 1963. godine otvoren je na Puerto Ricu najveći radio-teleskop na svijetu.
  • 1992. Ugovor o Europskoj uniji poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta potpisan je 1992., a stupio je na snagu 1. studenoga 1993. godine.
  • 1998. U svojem današnjem obliku utemeljen je Europski sud za ljudska prava.
  • 2007. godine zbog ostavke premijera Špirića pala je Vlada u Bosni i Hercegovini.

Rođeni na današnji dan su: Luj II., francuski kralj (846.). hrvatski matematičar Mihalj Šilobod (1724.), Petar II. Petrović Njegoš, pjesnik i vladar Crne Gore (1813.), hrvatski književnik Viktor Car Emin (1870 hrvatski kuglač Nikola Dragaš (1944hrvatski nogometaš Igor Cvitanović (1970.), hrvatska glumica Marija Tadić (1980.). 

Umrli na današnji dan su: admiral Janko Vuković (1918.), Bill Tilghman (1924.), sluga Božji Josip Lang, biskup (1924.), Dale Carnegie (1955.), Antun Barac (1955.), Georgios Papandreou (1968.), hrvatski skladatelj Bruno Bjelinski (1992). 

Zadnje vijesti

Završena kratka sezona za košarkašice Broda na Savi

HNS razmatra sve opcije oko nastavka sezone

Jedan novooboljeli na području županije, trenutno u karantenskom objektu 8 osoba

VIJESTI

Priopćenje za javnost stožera cz brodsko-posavske županije

Jedan novooboljeli na području županije, trenutno u karantenskom objektu 8 osoba

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji