Glazba kao terapija

Terapija glazbom je jedan od oblika terapije u kojoj glazbeni terapeut koristi glazbu i sve njene aspekte fizičke, emocionalne, mentalne, društvene, estetske i duhovne pomoći klijentima kako bi oni poboljšali svoje fizičko i mentalno zdravlje.

Autor: bportal | Datum objave: 17.03.2017


 Glazbeni terapeuti prije svega pomaže klijentima  da poboljšati svoje zdravlje u nekoliko područja, kao što su kognitivno funkcioniranje, motorika, emocionalni razvoj, socijalne vještine i kvaliteta života, pomoću glazbenih iskustava, kao što su slobodne improvizacije, pjevanje i slušanje.

Glazba je univerzalni jezik svih ljudi koji žive na Zemlje. Terapija glazbom je jedan od najjednostavnijih pristupa u prevenciji i zdravom psihosocijalnom razvoju. 

Glazba može utjecati na poboljšanje pamćenja i koncentracije, na povećanje produktivnosti, potiče  izdržljivost, stvara osjećaj sigurnosti i blagostanja.

Američki znanstvenici u istraživanju provedenom na Wright Institutu su zaključili da terapija glazbom pomaže osobama koje boluju od depresije. Upravo je to istraživanje na 251 tinejdžeru pokazalo da glazba može reducirati simptome depresije i popraviti njihovo samopouzdanje. Također je utvrđeno i da je 3-mjesečna terapija glazbom  bila povezana sa poboljšanim komunikacijskim sposobnostima testiranih osoba.

Glazba je prirodno sredstvo putem koje možemo doprijeti do ljudi. Svakodnevno smo okruženi glazbom i ona nam daje mogućnost da se putem nje iskažemo i poboljšamo kvalitetu svog života. 

Terapija glazbom poboljšava kvalitetu života podizanjem motivacije te osjećaja vlastite vrijednosti, povjerenja i samopouzdanja.

Postoje različite tehnike terapije glazbom, ali  su dva  osnovna načina provođenja takve   terapije. U prvom pacijenti  mogu aktivno sudjelovati (najčešće kao članovi pjevačkog zbora ili orkestra), dok u drugom pacijenti  pasivno slušaju glazbu. 

Terapija glazbom je kreativna, lako dostupna i široko prihvaćena terapijska metoda. Način izražavanja putem glazbe može biti kroz pjevanje, ples, slušanje muzike i sviranje               instrumenata. Instrumenti koje se mogu koristiti mogu biti razne vrste udaraljki ili bubnjeva koje su jedne od najjednostavniji terapijskih instrumenata. Pored instrumenta možemo koristiti i vlastiti glas koji  nam je najpristupačniji.

U okviru projekta kojeg Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije radi uz potporu Ministarstva zdravstva  nalaze se, već treću godinu za redom,  Bubnjarske radionice „Izgradnja zajednice ritmom i zvukom“. Terapijskom bubnjanje namijenjeno je korisnicima usluga Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti na putu njihove rehabilitacije i resocijalizacije.

Radionice već 14 godina vodi Branko Trajkov-Trak, profesionalni glazbenik s diplomom   inženjera arhitekture i statusom bubnjara rock grupe „Zabranjeno pušenje“.

On svojim jedinstvenim i osebujnim radionicama pomaže energijom glazbe i ritma pomoći onima kojima je pomoć neophodan na putu njihovog izlječenja. Upravo energija i ritam koji proizvode bubnjevi iznimno pozitivno utječu na psihu i motoriku polaznika radionica. Cilj radionica je polaznicima pružiti uvid u ritam, glazbenu kreaciju i osobni zvučni doživljaj.

Kroz radionice terapijskog bubnjanja sudionici se upoznaju sa  instrumentima različitih  kultura i tradicija. Upoznaju se sa Orffovim instrumentarijem te će se i osobno uključiti u sviranje uz stručno vodstvo voditelja radionice.

Radionice koje provodi Trajkov ne baziraju se samo na glazbi, već se koriste i kao kreativni poticaj tjelesno motoričkim vježbama i vježbama koncentracije. Cilj radionica je putem glazbenih obrazaca otvoriti i stimulirati nove oblike neverbalne komunikacije. Branko Trajkov za ovu terapeutsku metodu posjeduje i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Brojne studije stručnjaka koji se bave terapijom glazbom, pokazale su da upravo bubnjarske tehnika mogu biti uspješno sredstvo  oporavka nakon bolesti, mogu pospješiti stvaranju pozitivnog osjećaja i stava prema bolesti, pomoći kod opuštanja kod emocionalnih trauma i doprinijeti  socijalnoj integraciji   pojedinca, ali i skupine. 

Autor: 

Tamara Brezičević, dipl.soc.radnica
Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije
A. Cesarca71, Slavonski Brod
Kontakt.: 415-897

Zadnje vijesti

Od početka snimanja filma, brojka od 3069 braniteljskih samoubojstava, povećala se za gotovo dvjesto

Položeni vijenci na spomen obilježju Šimi Đamiću u Gornjoj Bebrini

Najveći izumi i patenti genijalnog Nikole Tesle izloženi i u Muzeju Brodskog Posavlja

VIJESTI

U Slavonskom Brodu premijerno prikazan film "3069" Jakova Sedlara

Od početka snimanja filma, brojka od 3069 braniteljskih samoubojstava, povećala se za gotovo dvjesto

NAJČITANIJE DANAS

Apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala

Film Dnevnik Diane Budisavljević počinje igrati u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...

U Bruxellesu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema