Glazba kao terapija

Terapija glazbom je jedan od oblika terapije u kojoj glazbeni terapeut koristi glazbu i sve njene aspekte fizičke, emocionalne, mentalne, društvene, estetske i duhovne pomoći klijentima kako bi oni poboljšali svoje fizičko i mentalno zdravlje.

Autor: bportal | Datum objave: 17.03.2017


 Glazbeni terapeuti prije svega pomaže klijentima  da poboljšati svoje zdravlje u nekoliko područja, kao što su kognitivno funkcioniranje, motorika, emocionalni razvoj, socijalne vještine i kvaliteta života, pomoću glazbenih iskustava, kao što su slobodne improvizacije, pjevanje i slušanje.

Glazba je univerzalni jezik svih ljudi koji žive na Zemlje. Terapija glazbom je jedan od najjednostavnijih pristupa u prevenciji i zdravom psihosocijalnom razvoju. 

Glazba može utjecati na poboljšanje pamćenja i koncentracije, na povećanje produktivnosti, potiče  izdržljivost, stvara osjećaj sigurnosti i blagostanja.

Američki znanstvenici u istraživanju provedenom na Wright Institutu su zaključili da terapija glazbom pomaže osobama koje boluju od depresije. Upravo je to istraživanje na 251 tinejdžeru pokazalo da glazba može reducirati simptome depresije i popraviti njihovo samopouzdanje. Također je utvrđeno i da je 3-mjesečna terapija glazbom  bila povezana sa poboljšanim komunikacijskim sposobnostima testiranih osoba.

Glazba je prirodno sredstvo putem koje možemo doprijeti do ljudi. Svakodnevno smo okruženi glazbom i ona nam daje mogućnost da se putem nje iskažemo i poboljšamo kvalitetu svog života. 

Terapija glazbom poboljšava kvalitetu života podizanjem motivacije te osjećaja vlastite vrijednosti, povjerenja i samopouzdanja.

Postoje različite tehnike terapije glazbom, ali  su dva  osnovna načina provođenja takve   terapije. U prvom pacijenti  mogu aktivno sudjelovati (najčešće kao članovi pjevačkog zbora ili orkestra), dok u drugom pacijenti  pasivno slušaju glazbu. 

Terapija glazbom je kreativna, lako dostupna i široko prihvaćena terapijska metoda. Način izražavanja putem glazbe može biti kroz pjevanje, ples, slušanje muzike i sviranje               instrumenata. Instrumenti koje se mogu koristiti mogu biti razne vrste udaraljki ili bubnjeva koje su jedne od najjednostavniji terapijskih instrumenata. Pored instrumenta možemo koristiti i vlastiti glas koji  nam je najpristupačniji.

U okviru projekta kojeg Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije radi uz potporu Ministarstva zdravstva  nalaze se, već treću godinu za redom,  Bubnjarske radionice „Izgradnja zajednice ritmom i zvukom“. Terapijskom bubnjanje namijenjeno je korisnicima usluga Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti na putu njihove rehabilitacije i resocijalizacije.

Radionice već 14 godina vodi Branko Trajkov-Trak, profesionalni glazbenik s diplomom   inženjera arhitekture i statusom bubnjara rock grupe „Zabranjeno pušenje“.

On svojim jedinstvenim i osebujnim radionicama pomaže energijom glazbe i ritma pomoći onima kojima je pomoć neophodan na putu njihovog izlječenja. Upravo energija i ritam koji proizvode bubnjevi iznimno pozitivno utječu na psihu i motoriku polaznika radionica. Cilj radionica je polaznicima pružiti uvid u ritam, glazbenu kreaciju i osobni zvučni doživljaj.

Kroz radionice terapijskog bubnjanja sudionici se upoznaju sa  instrumentima različitih  kultura i tradicija. Upoznaju se sa Orffovim instrumentarijem te će se i osobno uključiti u sviranje uz stručno vodstvo voditelja radionice.

Radionice koje provodi Trajkov ne baziraju se samo na glazbi, već se koriste i kao kreativni poticaj tjelesno motoričkim vježbama i vježbama koncentracije. Cilj radionica je putem glazbenih obrazaca otvoriti i stimulirati nove oblike neverbalne komunikacije. Branko Trajkov za ovu terapeutsku metodu posjeduje i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Brojne studije stručnjaka koji se bave terapijom glazbom, pokazale su da upravo bubnjarske tehnika mogu biti uspješno sredstvo  oporavka nakon bolesti, mogu pospješiti stvaranju pozitivnog osjećaja i stava prema bolesti, pomoći kod opuštanja kod emocionalnih trauma i doprinijeti  socijalnoj integraciji   pojedinca, ali i skupine. 

Autor: 

Tamara Brezičević, dipl.soc.radnica
Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti
Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije
A. Cesarca71, Slavonski Brod
Kontakt.: 415-897

Zadnje vijesti

263 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Ne sjedajte za upravljač vozila ukoliko ste konzumirali alkohol!

Uhvaćen 18-godišnji počinitelj kaznenih djela teške krađe

FOTO GALERIJA

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu