Franjevcima oduzeta župa u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 25. rujna

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 25.09.2019
Franjevcima oduzeta župa u Brodu


 1690. Prve novine u Americi izašle su u gradu Bostonu.

1754. brodskim franjevcima oduzeta je župa. Dan prije toga novi brodski župnik Josip Znika došao je s kapelanom Josipom Partelemeom i odnio iz crkve sv. Tako su brodski franjevci izgubili župničku vlast koju su imali po povlasticama vladara gotovo 200 godina. Franjevcima je dopušteno služenje svetih misa u crkvi sv. Trojstva, a u određene dana i vjerska pouka. Odmah nakon osnivanja župe počeo se graditi novi župni dvor u kojem su brodski župnici stanovali od 1760. do 1830. godine.

1820. Francuski fizičar Andre Marie-Ampere otkrio je zakon o linearnim tokovima električne struje. 

1890. u Splitu je rođen poznati hrvatski slikar Jerolim Miše. Nakon Prvog svjetskog rata predavao je crtanje na brodskoj gimnaziji. 

1917. umro je Frano Supilo u jednoj londonskoj umobolnici.. Frano Supilo je za života bio član Jugoslavenskog odbora u Parizu. Od svih članova Odbora bio je najviše svjestan činjenice da srbijanska vlada drugačije od njih razmišlja o ključnim pitanjima oko ujedinjenja Hrvata i Srba u zajedničku državu. 

1927. Jugoslavensko novinarsko udruženje održalo je u Brodu na Savi svoj kongres. Tim su povodom novinari Slavko Cihlar i Niko Buzančić napisali Spomenicu „Brod u prošlosti i sadašnjosti“.

1954. Mao Ce-tung postaje prvi predsjednik Narodne Republike Kine.

1954. u 6.15 sati ujutro svi koji su se zatekli na ulici opazili su kako iz pravca zapada prema istoku leti duguljasto tijelo, velikom brzinom, na visini od oko 3 tisuće metara. Pojava je bila ljubičaste boje i iza nje je ostao crvenkasto bijeli trag. Tijelo je letjelo nečujno, a vidjelo ga je i svih stotinjak putnika, koji su čekali jutarnji vlak za Brod, na kolodvoru u Slobodnici. 

1962. Sonny Liston postao je svjetski boksački šampion „teške“ kategorije kada je u Chicagu u prvoj rundi nokautirao Floyda Pattersona.

1991. utemeljena 204. brigada Hrvatske vojske Vukovar.

1992. u Slavonskom Brodu su zvuci sirene 6 puta oglasili opću opasnost. Na današnji dan palo je na grad oko 25 granata i tada je poginula jedna osoba, a 11 ih je ranjeno. U više navrata je oglašavana i opća opasnost za sela slavonskobrodske općine na koje je ispaljeno oko 80 projektila. 

2005. U Vinogradskoj ulici u Slavonskom Brodu pušten u promet prošireni most koji je do tada bio usko grlo u prometu.

2005. Grčka je postala prvak Europe u Beogradu, postavši tako prva zemlja koja je istovremeno prvak starog kontinenta u nogometu i košarci.

Rođeni: William Faulkner, američki pisac (1897.), američki glumac i producent Michael Douglas (1944.), Karl-Heinz Rummenigge, njemački nogometaš (1955.), bosanskohercegovački glumac, Žan Marolt (1964.), Will Smith, američki glumac i rapper (1968.), engleska glumica Catherine Zeta-Jones (1969.), Lana Kos, hrvatska operna pjevačica (1984.).

Umrli: sv. austrijski glazbenik Johann Strauss stariji (1849.), Erich Maria Remarque, njemački književnik (1970.), belgijski kralj Leopold III. (1983.), Sulejman Tihić, bosanskohercegovački političar (2014.).

Zadnje vijesti

Bespilotne letjelice i za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Slavonskog Broda

Košarkaši Rekord Tima poraženi u završnici utakmice

Dvojicu udario metalnim montiračem, vrijeđao i policajce

FOTO GALERIJA

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno

Godina za pamćenje brodskih gimnastičara, ostvareni rezultati na ponos