Franjevački samostan dobio novu knjižnicu

Dogodilo se na današnji dan 3. rujna

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 03.09.2018
Franjevački samostan dobio novu knjižnicu


 1772. godine počelo je preuređivanje prostorije za potrebe knjižnice na katu franjevačkog samostana u Brodu. Jedna bivša redovnička soba adaptirana je, rušenjem peći i izgradnjom polica, za smještaj vrijednih samostanskih knjiga. Knjižnica postoji i danas.

1878. godine Naredbom Carskog kraljevskog zapovjedništva u Zagrebu na krajiškim, vojnim, školama predavala se i učila kemija, fizika, matematika, geometrija i logika na njemačkom jeziku, a ne na narodnom, hrvatskom jeziku. Tek od jeseni 1881. godine, kada je teritorij Vojne krajine razvojačen i priključen Banskoj Hrvatskoj počelo se postupno, razred po razred, izuzimati iz spomenute naredbe i svi predmeti su predavani na hrvatskoj jeziku. 

Pedagog i publicist Viktor Rudolf rodio se u Brodu na Savi na današnji dan 1880. godine. Bio je tajnik „Hrvatskog sokola“, a pisanjem se bavio od rane mladosti. Umro je u Zagrebu 1938. godine. 

Na današnji dan 1959. godine otvoren je Most slobode na Savi, središnji zagrebački most i važna komunikacijska veza Novog Zagreba s ostatkom grada. Prije toga postojao je Savski most, no on je smješten na zapadu, pa je putovanje od Novog Zagreba do centra zahtijevalo znatan obilazak. Projektant Mosta slobode bio je Krunoslav Tonković. Most se gradio s relativno malo strojeva, a prilikom gradnje poginuo je jedan radnik. Stradao je kad je pao s uske cijevi kojom su za vrijeme gradnje inženjeri prelazili s jedne obale na drugu. Nesreća je bila u tome što je pao upravo na jedan kamen uz savsku obalu. Da je pao u rijeku, ne bi poginuo. Za Most slobode utrošeno je oko 1600 tona čelika. Konstrukcija mosta ima oblik plitkog luka. Po nacrtima istog projektanta, Krunoslava Tonkovića, izgrađen je godinu dana ranije (1958.) i Jankomirski most. Zanimljivo je da su dijelovi Mosta slobode izrađeni i od kamena koji se klesao na Braču i to tako da je svaki komad kamena zasebno crtan i klesan. Zanimljivo je da je Miko Tripalo 1958. obećao Titu da će Most slobode biti gotov do kraja te godine. To je obećanje iznevjerio jer je most dovršen tek na današnji dan sljedeće godine.

1963. godine u Gornjim Bogićevcima osnovan je Nogometni klub „Sloboda“, koji je djelovao dvije godine. 

1992. godine na grad su granate počele padati u 10.18. U tijeku dana je još pet puta opetovana opća opasnost kao signal da na grad padaju granate. Ispaljeno je četrdesetak granata na Brod i gotovo dvostruko na Kanižu, Bebrinu, Rušćicu, Šumeće i Klakar. Dvaput je zbog naleta zrakoplova davana signaliizacija za zračnu opasnost. Osam osoba je ranjeno gelerima. 

Ostali događaji:

 • 301. klesar Marin, porijeklom iz Lopara na Rabu osnovao je San Marino, danas najstariju postojeću Republiku na tlu Europe.
 • Krunidba Rikarda Lavljeg Srca dogodila se na današnji dan 1189. godine.
 • 1260. bitka kod AinJaluta u Galileji (Mameluci porazili Mongole).
 • Prvi put je 1777. razvijena zastava SAD-a u bitki (Bitka kod Coochovog mosta).
 • 1783. godine službeno je završio američki Rat za nezavisnost.
 • Albanski knez Wilhelm od Wieda napustio je 1914. Albaniju zbog opozicije njegovoj vlasti.
 • 1925. održana je prva međunarodna rukometna utakmica.
 • 1931.donesen je Oktroirani ustav u Kraljevini Jugoslaviji.
 • Velika Britanija i Francuska odlučile su stati uz Poljsku i objaviti 1939. godine rat Njemačkoj.
 • 1940. prvo predstavljanje televizora u boji visoke kvalitete.
 • 1941. godine oko 600 Sovjeta i 250 Poljaka poslužilo je za testiranje plina (pesticida) „Zyklon B“ u podrumu Bloka 11. (tzv. bloka smrti) zloglasnog logora Auschwitz.
 • Saveznici su 1943. počeli s iskrcavanjem u Italiji (Drugi svjetski rat).
 • Nakon posljednje utrke sezone za Veliku nagradu Italije, EmilioGiuseppe „Nino“ Farina iz tima Alfa Romeo postao je 1950. godine prvi svjetski prvak Formule 1.
 • 1978. godine ustoličen je papa Ivan Pavao I., prvi koji je odbio papinsku krunidbu.
 • Južnoafrička Republika dobila je 1996. novi ustav.
 • 2004. godine Ruske snage završile su talačku krizu u Beslanu. Ubijeno je najmanje 335 ljudi, od čega oko 40 otmičara, a ozlijeđeno ih je najmanje 700.

Rođeni na današnji dan su: Benvenuto Cellini, talijanski kipar (1500.), njemački inženjer automobila, Ferdinand Porsche (1875.), Carl David Anderson, američki fizičar i nobelovac (1905.), hrvatski katolički svećenik, Svetislav Stjepan Krnjak (1940.), Alan Jardine, američki glazbenik (1942.), američki glazbenik, Don Brewer (1948.), Charlie Sheen, američki glumac (1965.), Polina Smolova, bjeloruska pjevačica (1980.).

Umrli na današnji dan su: milanski vladar Gian Galeazzo Visconti (1402.), Eleonora Portugalska (1467.), britanski državnik Oliver Cromwell (1658.), John McLoughlin (1857.), ruski pjesnik Ivan Turgenjev (1883.), James Harrison (1893.), čehoslovački političar Edvard Beneš (1948.), E. E. Cummings (1962.), Mohammed bin Awad bin Laden (1967.), američki redatelj Frank Capra (1991.), hrvatski skladatelj Bruno Bjelinski (1992.), hrvatska glumica Irena Kolesar (2002.), William Rehnquist (2005.), Jane Tomlinson (2007.),Griselda Blanco (2012.), Sun Myung Moon (2012.).

Citat dana: „Prava je ljubav kao pojava duhova: svako o njima govori, ali ih je malo ljudi vidjelo.“ ~ François de La Rochefoucauld

 

Zadnje vijesti

Potpisan Sporazum o suradnji s BPŽ na projektu razvoja širokopojasnog pristupa

Misa posvete ulja i susret svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije

Uskrsne dekoracije i ove godine uljepšale Grad Slavonski Brod

VIJESTI

Sufinanciranje od strane fondova Europske unije

Potpisan Sporazum o suradnji s BPŽ na projektu razvoja širokopojasnog pristupa

SPORT

RK Brod – reprezentacija Slavonije i Baranje 33:37

Za Robija se ujedinila rukometna Slavonija i Baranja

FOTO GALERIJA

Posljednji tjedan foto natječaja "Volim svoju županiju"

Dan Brodsko posavske županije proslavljen uz dodjelu županijskih priznanja i nagrada

Započelo ukrašavanje grada povodom blagdana Uskrsa

Sjajni nastup Mazatora na 100 milja Istre

Spomen na utamničene svećenike u Staroj Gradiški