FOTO - Više od stotinu trkača trčalo 21,5 kilometar u spomen na Sibinjske žrtve

SIBINJ, ODVORCI - Višednevni programi obilježavanja dana Općine Sibinj nastavljeni su ove nedjelje, 17. veljače tradicionalnim, petim po redu memorijalnim polumaratonom 'Putevima Sibinjskih žrtava' koji je i ove godine okupio veliki broj trkača iz svih krajeva Slavonije. Poruka je – da se ne zaborave prve žrtve koje su u novije doba pale za hrvatsku domovinu – seljake iz odvoračkih sela sibinjske općine.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 17.02.2019
FOTO - Više od stotinu trkača trčalo 21,5 kilometar u spomen na Sibinjske žrtve


Gotovo 22 kilometra trčali su i mladi i stari. Njih više od stotinu. Od Jakačine Male, preko Odvoraca, Starog Slatinika sve do Gornjih Adrijevaca i Sibinja. Putevima Sibinjskih žrtava. U povodu 84. obljetnice stradanja osmorice seljaka iz odvoračkih sela koje su 1935. mučki ubili pripadnici tadanjeg komunističkog režima.  Na startu polumaratona, odana im je počast molitvom i polaganjem vijenca na spomenik u Jakačini Maloj. Molitvu i blagoslov sudionika polumaratona predmolio je  vlč. Željko Grigić,

župnik župe sv. Filipa i Jakova.

Sve je potom uime organizatora, pozdravio načelnik Općine Sibinj Josip Pavić, izrazivši zadovoljstvo što se tradicija polumaratona nastavlja uz sve veći broj trkača, i što se čuva sjećanje na Sibinjske žrtve. A trkači su došli sa svih strana Slavonije: iz Slatine, Našica, Požege, Nove Gradiške, Osijeka, Slavonskog Broda, pa i iz Zagreba.
 
U ovdašnjoj osnovnoj školi koja nosi ime Sibinjskih žrtava djecu uče o tome što se dogodilo prije 84 godine. Brojni od njih, zajedno sa svojim ravnateljem Josipom Šišmanovićem, priključili su se na nekoj od dionica polumaratona.
 
Počast Sibinjskim žrtvama i svima koji su svoje živote dali za Domovinu, svi sudionici polumaratona odali su i molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen obilježjima u Jakačini Maloj, Grižićima i u Sibinju.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Sjajna akustična večer Memorijala "Ostat ću mlad"

Rak dojke i dalje vodeća zloćudna bolest kod žena; iznimno je važna prevencija i rano otkrivanje...

Pred malonogometašima Broda 035 najvažnija utakmica sezone

VIJESTI

DAN NARCISA 2019.

Rak dojke i dalje vodeća zloćudna bolest kod žena; iznimno je važna prevencija i rano otkrivanje...

FOTO GALERIJA

Održana 3. Smotra studijskih programa Brodsko-posavske županije

FOTO - Etno zbirka narodnog ruha župnika Mate Kneževića pod zaštitom Ministarstva kulture

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu