FOTO - Više od 50 jahača na 4. Pokladnom jahanju u Velikoj i Maloj Kopanici

Više od 50 jahača iz brojnih slavonskih sela dojahalo je ove nedjelje, 19. siječnja u Veliku Kopanicu, na tradicionalno, 4. po redu Pokladno jahanje u organizaciji velikokopaničke Konjogojske udruge. Prvo je to pokladno jahanje u novoj sezoni u Brodsko-posavskoj županiji.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 19.01.2020
FOTO - Više od 50  jahača na 4. Pokladnom jahanju u Velikoj i Maloj Kopanici
 Došli su nam konjanici iz brojnih slavonskih sela, od sela istočno od Slavonskog Broda, sve do Đakovštine, Cvelferije i Vukovara. Ovo je naše 4. pokladno jahanje, koje organiziramo jer želimo sačuvati tradiciju naših starih i drevne običaje u kojima su u zimsko vrijeme konjanici koji su inače bili u čuvarskoj ophodnji uz granicu na Savi, jašući kroz sela i pjevajući pozdravljali domaćine, a oni su ih častili ićem i pićem. Tako smo to prikazali i danas i hvala svima koji su nam u tome pomogli, ponajviše Općini Velika Kopanica i domaćinima u Velikoj i Maloj Kopanici koji su organizirali postaje s okrijepom za naše pokladne jahače.", rekao je Tomica Ergotić, predsjednik Konjogojske udruge iz Velike Kopanice koja okuplja 30-ak aktivnih članova, zaljubljenika u konje. 

 
 "Općina Velika Kopanica podržava ovu i sve druge manifestacije kojima je cilj očuvanje tradicije i kulturne baštine, a posebno konjogojstva po kojemu je ovaj naš kraj oduvijek bio posebno poznat. Danas u našoj općini ima 30-ak konjogojaca koji se time bave isključivo iz ljubavi. Raduje me da je među njima sve više mladih. To znači da za naše prekrasne konje - lipicance ima budućnosti.", rekao je Ivan Meteš, načelnik Općine Velika Kopanica. 

U ovoj općini su inače dva pokladna jahanja u godini, već slijedeće nedjelje 26. siječnja svoje organizira i Konjogojska udruga sela Kupina. 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Nove magistre i magistri sestrinstva; prilike za edukaciju imaju, no, hoće li im se isplatiti u Hrvatskoj?

Imenovan ‘kontrolor krize’ u Đuri Đakoviću

Opsežni radovi postojećim i novim objektima "Kuće sretnih ciglica" u europskom projektu vrijednom više od 10 milijuna kuna

VIJESTI

2. SVEČANA PROMOCIJA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Nove magistre i magistri sestrinstva; prilike za edukaciju imaju, no, hoće li im se isplatiti u Hrvatskoj?

FOTO GALERIJA

Opsežni radovi postojećim i novim objektima "Kuće sretnih ciglica" u europskom projektu vrijednom više od 10 milijuna kuna

Biskup Milan Stipić blagoslovio kupolu crkve i temelj nove župne kuće brodske grkokatoličke župe

Ruščicom projahalo 65 pokladnih jahača iz svih krajeva Slavonije

FOTOGALERIJA - Više od 60 pokladnih jahača defiliralo perkovačkim šorovima

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama