FOTO - Etno zbirka narodnog ruha župnika Mate Kneževića pod zaštitom Ministarstva kulture

Sinoć je u Muzeju Brodskog Posavlja otvorena jedinstvena etnografska izložba povijesnih slavonskih tekstilnih i odjevnih predmeta iz privatne zbirke Mate Kneževića, dugogodišnjega garčinskog župnika, a danas na službi u župi Gradište. Izložba je rezultat istraživanja i dokumentiranja stanja ove iznimno vrijedne župnikove kolekcije koja je pod zaštitom Ministarstva kulture kao registrirano kulturno dobro, jer je riječ o povijesnim predmetima iz 19. i 20. stoljeća.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 22.03.2019
FOTO - Etno zbirka narodnog ruha župnika Mate Kneževića pod zaštitom Ministarstva kulture


Autori etno izložbe su Karolina Lukač, viša kustosica Etnografskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja i Krešimir Mijakovac, viši stručni savjetnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Slavonskom Brodu.

Zbirka župnika Mate Kneževića, koja se u trenutku popisivanja čuvala u prostorijama župnog dvora u Garčinu, danas u župi u Gradištu, nastajala je tijekom više godina  nasljeđivanja, otkupljivanja i darovanja. Želeći očuvati obiteljsku i zavičajnu baštinu, župnik Mato Knežević i danas nastavlja dopunjavati zbirku, tako da ona sadrži gotovo 2 tisuće povijesnih eksponata, a uglavnom su to uporabni tekstilni predmeti, od ukrasnih salvetica, stolnjaka, raznih predmeta od tkanja, šlinge, sviloveza, zlatoveza, toleda, necanja, čipki, do kompletnih slavonskih  muških i ženskih narodnih nošnji i komada drvenog starinskoga namještaja. Sve su to predmeti koji datiraju od početka 19. do druge polovice 20. stoljeća i karakteristični su za slavonskobrodsko i županjsko Posavlje, te đakovački i vinkovački kraj. 

Izložbu je u Muzeju Brodskog Posavlja sinoć svečano otvorila pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Željka Perković, u nazočnosti đakovačko osječkog nadbiskupa u miru mons. Marina Srakića, resosrne pročelnice Brodsko posavske županije dr. sc. Anice Vukašinović, ravnatelja Muzeja prof. Hrvoja Špicera, nekoliko svećenika te brojnih posjetitelja i ljubitelja tradicijske kulturne baštine, napose župljana župe Garčin i župe Gradište. 

Etno izložbu zbirke župnika Mate Kneževića u brodskom muzeju možete razgledati do 10. svibnja ove godine.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Raspored misa na svetkovinu Uskrsa

Ivan, Josip i Kasijan na ''Virovitičkoj klavirijadi''

Brodske košarkašice odigrale prijateljske utakmice s gošćama iz Kine

FOTO GALERIJA

Misa posvete ulja u požeškoj katedrali

Za Robija se ujedinila rukometna Slavonija i Baranja

Posljednji tjedan foto natječaja "Volim svoju županiju"

Dan Brodsko posavske županije proslavljen uz dodjelu županijskih priznanja i nagrada

Započelo ukrašavanje grada povodom blagdana Uskrsa