Folklornim večerima počele 56. Vinkovačke jeseni

Nastupom KUD-a Slavko Janković iz Šiškovaca započele ovogodišnje Folklorne večeri

Autor: Brodportal | Datum objave: 11.09.2021
Folklornim večerima počele 56. Vinkovačke jeseni


 56. Vinkovačke jeseni započele su sinoć Folklornim večerima. One traju do srijede i za to vrijeme folklorne skupine pokazat će ono najbolje što su naslijedile od svojih starih i po čemu je upravo njihovo mjesto drugačije. Uživat ćemo ovih večeri u ljepoti narodnoga blaga, oživjet će naši tradicija i običaji, ali i svi oni koji su desetljećima brižno čuvali i sačuvali tako veliko folklorno i tradicijsko bogatstvo.

Pozornice, trgovi i sokaci u Vinkovcima sljedećih deset dana živjet će Vinkovačke jeseni. Početak svih događanja označio je nastup kulturno umjetničkog društva Slavko Janković iz Šiškovaca kojim je započela ovogodišnja Županijska smotra folklora. Ona će po prvi puta biti održana na središnjoj gradskoj pozornici, a nastupit će ukupno 43 društva iz Vukovarsko-srijemske županije. Predsjednik ZAKUD-a naše županije Andrija Matić bio je domaćin večerašnje svečanosti koju je službeno otvorenom proglasio župan Damir Dekanić.

„Hvaljen Isus i Marija! Svim Vinkovčanima i Vinkovčankama, svim Slavoncima i Slavonkama, svim Šokcima i Šokicama. Ponosan sam što večeras prvi put u svom životu imam priliku otvoriti Folklorne večeri, a nadam se da ću to učiniti još puno puta. Ovim se ponosim, ovo živim, ovo volim, ovo branim. Službeno otvaram 56. Vinkovačke jeseni, uživajte u Vinkovcima svih ovih dana”, poručio je župan Dekanić.

Zamiriši Slavonijo bagremom i trešnjom, okiti se dukatima i šokačkom pjesmom - pjevali su danas Vinkovčani i njihovi gosti uživajući u nastupima devet kulturno umjetničkih društava. I ove će ih godine ocjenjivati stručni žiri, a pozornica će njihova biti sve do 15. rujna.

„Lijepo je biti ovdje na gradskom trgu, uživati u Jesenima, uživati u folkloru i našim KUD-ovima. Hvala svima koji će doprinijeti da i ove Vinkovačke jeseni budu najljepše, za razliku od prošlih koje su protekle u sjeni pandemije. Hvala svima koji daju taj štih Vinkovačkim jesenima kojim se možemo podičiti i reći svima da smo prijestolnica tradicijske kulture. Vjerujem da ćemo zajedno poslati jednu lijepu sliku i pokazati svima da su Vinkovci centar svijeta”, kazao je gradonačelnik grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

Zadnje vijesti

Marsonia do prve gostujuće pobjede u Pleternici nakon preokreta

42 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Donosimo raspored cijepljenja za idući tjedan

FOTO GALERIJA

SIkirevački motivi rame uz rame s najboljim hrvatskim i europskim čipkama

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

Započelo postavljanje umjetne trave na pomoćnim terenima stadiona kraj Save

10. Dječji sajam oduševio najmlađe Brođane

Novogradiški "Trenkovci" na vikendu na otoku Pagu kao priprema za Vinkovačke jeseni